Historicky první zlato z MS v Short tracku získala Švýcarka Sina Frei. Jitka Čábelická po pádu na 16. místě

Premiéra Short tracku na MS měla úspěch a nabídla dramatickou podívanou…

Vůbec první duhový dres v disciplíně Short track (XCC), která si odbyla v rámci programu MS premiéru získala Švýcarka Sina Frei, když v napínavém závodě, který skončil foto finišem udolala britskou bikerku Evie Richards. 

Ženy do sedmikolového závodu odstartovaly v 17:00, na startu stály i dvě Češky – Jitka Čábelická a Jana Czeczinkarová. Skvělé úvodní metry Jitky překazila hned první zatáčka, ve které se poroučela k zemi, do pádu se připletla bohužel druhá česká reprezentantka. Zatím co Jitka předvedla skvělou stíhací jízdu a sama sobě dokázala, že špatný výkon v Novém Sadu při mistrovství Evropy může být zapomenut, Jana Czeczinkarová ve svém prvním velkém Short tracku kariéry bojovala na chvostu startovního pole a nakonec byla ze závodu stažena a klasifikována jako jedenatřicátá.

Jitka dokázala zúročit své zkušenosti s současnou formu a nakonec se prodrala na celkové 16. místo.

„Moje startovní reakce byla super a do první zatáčky jsem najížděla na dobré pozici, pak ale přišla chyba, spíš asi moje, spadla jsem a vyjížděla z posledního místa. První kolo bylo hodně špatný, protože šlo znát, že jede jiná sestava než na klasickým short tracku při svěťáku, takže mě tam soupeřky trošku brzdily. Já jsem ale taky docela chybovala, protože jsem se snažila dostat co nejrychleji dopředu. 16. místo ale asi nakonec dobrý, poslední tři kola jsem tam kroužila v podstatě sama. Zklamání to sice je, s výkonem jsem ale spokojená.“

Z 35 startujících se nejprve na čele střídala olympijská vítězka XCO Jolanda Neff (SUI) a Eva Lechner (ITA), za nimi jel seřazený „vláček“ s všemi favoritkami v čele s bronzovou medailistku Tokia 2020 Lindu Indergand (SUI), Evie Richards (GBR) a Pauline Ferrand-Prevot (FRA), Sina Frei (SUI), nechyběla ani Rebecca McConnell (AUS), která udržela intenzivní tempo skupiny, jenž se brzy zúžila na šest závodnic-tou dobou už odpadla italská matadorka Lechner.

 

V předposledním kole zaútočila mistryně světa Pauline Ferrand-Prevot, pronásledovala ji ale tokijská stříbrná medailistka Sina Frei, kontakt držela i Evie Richards.  

Drama vrcholilo v posledním okruhu, nejprve chybovala Jolanda Neff, která si škrtla o zadní kolo závodnice před ní a tak tak se neporoučela k zemi. V tu chvíli se na čele znovu zrychlilo díky ataku Prevot, ale zezadu doslova přilétla bývalá mistryně světa XCO do 23 let Švýcarka Sina Frei a zaútočil v zatáčce, kde objela Prevot a spurtovala do finálového kopce i technického úseku na prvním místě. 

Mocným finišem se ale dotáhla Britka Evie Richards, na krátké cílové rovině dojely bok po boku, za zády pak zanechaly Pauline Ferrand Prevot, která s vteřinovým odstupem dojela na třetím místě. O vítězce nakonec rozhodla cílová kamera a výbuch radosti vypukl u Švýcarů, kteří mohli oslavovat zlato Siny Frei.

Výsledky ženy Elite
1. Sina  Frei (SUI) 20:11 min.
2. Evie Richards (GBR) +0:00
3. Pauline Ferrand Prevot (FRA) +0:01
4. Linda Indergand (SUI) +0:02
5. Jolanda Neff (SUI) +0:11

16. Jitka Čábelická +1:08
31. Jana Czeczinkarová -2 kola

Kompletní výsledky ZDE

 

Foto:Jan Němec

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková