Mistryní republiky v Short tracku je Jitka Čábelická, juniorkám kralovala Bedrníková

První tituly rozdány! A překvapení se nekonalo, snad jen při projíždění okruhu…

Atraktivní disciplína Short track se poprvé stala součástí domácího šampionátu v cross country horských kol, který právě dnes začal v horském středisku Harrachov. Závod na krátkém okruhu v délce 20 až 25minut (pro juniorky ještě kratší verze) často nabízí kontaktní závod, s dramatickým průběhem až do samotného závěru. Jenže to se tentokrát nenaplnilo. Náročný okruh s výrazným stoupáním připomínal spíš malé cross country a rozdělil nepříliš početný peloton hned v úvodním okruhu.

Jako první byl v odpoledním programu závod juniorek, kterých se na start postavilo pouze deset. Hned v prvním se tří okruhů se peloton roztrhal jak korálky, na čele jela dvojice Bedrníková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) a Srnská (SPORTREG), s odstupem osamocená Barbora Jeřábková (Brilon Racing).  O okruh později si už jela osamoceně na první pozici Karolina Bedrníková, která si mohla dovolit v závěru zvolnit a pošetřit síly na páteční závod štafet a hlavní sobotní závod v cross country.

„Jsem nadšená, protože jsem získala dres mistryně republiky a je to ještě lepší pocit, když je to historicky první mistrák v Short tracku. Nikdy jsem ho nejela, tak jsme nevěděla, co od toho očekávat. Trať se mi líbila, ale byla asi těžší, než by pro tenhle závod měla být, jenže mě ty kopce nevadily. 

Start jsem neměla nejlepší, Páťa vyrazila hodně rychle a rozbombila to do kopce, ale snažila jsem zachovat klid a nastoupila jí pak v druhém kole.  Získala jsem náskok a držela ho až do cíle, takže spokojenost,“ popsala své pocity 12. juniorka světového žebříčku.  

O hodinu později se pustily do boje elitní ženy, ale ani těch nebyl žádný velký balík – z 11 startujících dokončilo 10. Navzdory hodně nabitému programu, jež musí nejlepší reprezentanti absolvovat (proběhl ČP v Hlinsku, následovalo ME, po právě probíhajícím MČR je světový šampionát) se na start elitních žen postavila olympionička Jitka Čábelická (GAPP Systém-Kolofix).

„Short track jsem chtěla vyzkoušet, chci ho jet i na mistrovství světa. Vynechávám ale štafety, a to jak na mistráku republiky, tak i za týden na mistrovství světa…program je teď opravdu nabitej,“ uvedla trojnásobná česká šampionka.

Žádné drama se nekonalo ani v této kategorii, byť si na Jitku brousily zuby další bikerky, v čele s Terezou Sáskovou (Rouvy Specialized) nebo jedenáctou ženou nedávného ME Janou Czeczinkarovou (LIV Mistral). Ta sice vedla v úvodním kole a úvodním výjezdu, ale na konci okruhu už vévodila všem Jíťa. Za jejími zády se seřadily další dámy v pořadí Tereza Tvarůžková ((EXPRES CZ – TUFO Team Kolín), Adéla Holubová (kola bbm-cz.), o medaili se rvala na čtvrtém místě jedoucí Jana Czeczinkarová, naopak ze závodu odstoupila Tereza Sásková. Při zvonění do závěrečného čtvrtého kola byly rozdíly už výrazné: Jitka měla téměř půl minuty, o titul by ji mohl připravit pouze defekt. Po 22 minutách tak mohla slavit premiérový titul v Short tracku.

„Trať byla strašně hezká, ale nebyla to trať na Short track, to by ve svěťáku neobstálo. Má být rychlejší a nemělo by tam být tolik technických pasáží. Mně to ale sedělo, bylo to teda spíš takový malý cross country, mně se to ale líbilo.

Taktika byla jasná, zkusit to od startu a uvidí se, jestli to jde nebo ne. V prvním kole jsem udělala malou chybu a myslela jsem si, že holky mě dojedou, ale naštěstí se to nestalo a já mohla jet sama, což bylo na týhle technický trati výhodný. Takže výborný začátek letošního mistrovství republiky,“ okomentovala závod Jitka, která se v sobotu těší na klasické cross country.

O druhé a třetí místo bojovala dvojice Tvarůžková-Holubová, ale závodnice v černo-žlutých barvách nepřipustila svou o rok mladší soupeřku blíž, než na rozdíl 12 vteřin.

„Co říct – maximální spokojenost. Pomalý začátek, moje starty jsou prostě takový…ale potvrdilo se mi, že holky budou tuhnout. Jitka je holt jiná liga, ale třeba ji v sobotu potrápím víc. S dneškem jsme moc spokojená,“ řekla s rozzářeným úsměvem Terezka, která po zdravotních problémech v nedávné době jede nyní na vlně úspěchu.

Úsměv zdobil i tvář třetí Adély Holubové, která je závodnicí kategorie do 23 let.

„Byla jsem hodně zvědavá, jak to pojede, nemyslím si, že jsem rychlej typ, spíš na ty delší závody, maratony. Takže pro mě velké překvapení a jsem moc ráda za tu bronzovou pozici. Terku jsem viděla, ale byla jsem pomalejší v jedné bahnité zatáčce, kde mi to úplně moc nešlo. Nechtěla jsem spadnout, to bych ztratila mnohem víc. Prostě byla lepší, ale já mám z třetího místa radost,“ popsala nejmladší ze tří medailistek Short tracku.

Domácí šampionát pokračuje v pátek závodem štafet, v sobotu je na programu olympijské cross country.

Premiérové tituly v Short tracku získali Jitka Čábelická a Jan Vastl

Výsledky ženy Elite
1.ČÁBELICKÁ Jitka, GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team 
2.TVARŮŽKOVÁ Tereza, CZ – TUFO TEAM KOLÍN  
3.HOLUBOVÁ Adéla, kola-bbm.cz  

b
00:22:04.1 
   +00:33.5
   +00:42.2

200:22:04.1 2:04.1 2:04.1

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková