Pohárový závod v Hlinsku ovládla Jana Czeczinkarová, odolala atakům cizinek

Poslední červencový den se jel čtvrtý díl nejvyšší domácí soutěže. Elitě vládla Jana Czeczinkarová, juniorkám kralovala Karolina Bedrníková

Po měsíční pauze se opět bojovalo o body do nejvyšší domácí soutěže – Českém poháru horských kol. Tentokrát elitní bikeři zavítali do Hlinska, kam se po roční pauze pohár vrátil. Kvůli kůrovcové kalamitě a následné těžbě museli pořadatelé původní trať hodně obměnit, což ale neubralo nic na její náročnosti – dominantou byly těžké a technické výjezdy namotané kolem tamní sjezdovky. Nový okruh měřil 3 700 m s převýšením 161 m.

Elitní kategorie byla ochuzena o dvě jména: chyběla olympionička Jitka Čábelická, která se ve čtvrtek vrátila z Tokia, ale přijela na závod alespoň v roli diváka, a také Karla Štěpánová, ta zas absolvovala kvůli nejasným přetrvávajícím zdravotním potížím drobný chirurgický zákrok v pražském Motole a nyní je v rekonvalescenci.

Cesta k vítězství se tak otevřela pro Janu Czeczinkarovou (LIV Mistral), které ale přijela poměrně slušná zahraniční konkurence, zkušené Polky Katarzyna Solus-Miskowicz a Aleksandra Podgorkska, samozřejmě nechyběla ani výborně jezdící třiadvacítkářka Adéla Holubová (kola- bbm.cz).

Nakonec své kvality i zkušenosti potvrdila závodnice v barvách značky LIV a po hodině a 17 minutách mohla slavit zasloužené vítězství.

„Po startu jsem zkusila jet, co to dá a možná jsem na to i malinko doplácela další okruhy, kdy se mi nejelo úplně tak dobře. Kasia mi trochu cukla, ale furt jsem věřila, že až se otřepu, tak budu mít na to ji sjet,“ popisovala Jana svou cestu k vítězství.

„Když už jsem ji měla na dohled, udělala chybu ve výjezdu, myslím, že si špatně zařadila nebo ji spadl řetěz…využila jsem toho a až do cíle jela osamoceně a na jistotu. Závod to byl těžkej, přes pot na brýlích jsem poslední kolo ani neviděla…Na závod nám vykouklo slunce, bylo fakt pořádný vedro,“ přiblížila Jana rozhodující okamžik závodu.

A jak Jana zhodnotila nový okruh? „Trať byla pěkná, přišlo mi, že byla spíš technická na výjezdy než sjezdy. Cesta dolů byla hravá, jezdivá.“

Na druhém místě dojela Polka Soluz-Miskowicz, třetí příčku brala Aleksandra Podgorkska. I další stupně obsadily zahraniční bikerky, až na 7. místě byla další z českých závodnic Adéla Holubová.

Mezi juniorkami svou vysokou výkonnost potvrdila Karolina Bedrníková ((Expres CZ Tufo Kolín), která odjela v hodinovém závodě svým konkurentkám o dvě minuty!

„Jsem ráda, že se mi konečně podařilo zvítězit. V posledních pár týdnech jsem absolvovala těžký tréninkový blok, takže jsem do závodu šla dost unavená. Na závod jsem ale byla natěšená a moc jsem chtěla vyhrát, a to bylo asi silnější než únava. Vzala jsem za to už od začátku a svůj náskok si postupně navyšovala. Za celou dobu mě nepotkala ani žádná krize, takže jsem si závod opravdu užila. Teď už jen doladit detaily na ME v Srbsku, které bude za 2 týdny,“ radovala se Karolina ze svého vítězství.

Na druhém místě projela cílem se ztrátou dvou minut Patricie Srnská (Sportreg), která zdolala o vteřinu ve finiši Rakušankou Katharinu Sadnik.

 

Až pod stupni, na čtvrtém místě skončila vítězka bedřichovského klání Simona Spěšná (MS Academy). Čtyřminutová nálož od Karolíny, s kterou jezdí po celý rok vyrovnané souboje, ji hodně mrzela. „Jak se říká musíme někdy spadnou na zem, abychom mohli zase stoupat. Jsem z toho trochu zklamaná, ale na druhou stranu vlastně potěšená, protože je vidět, že přišla únava po těžkém 4 týdenním bloku tréninku. Hlavní je se z chyb poučit a rozbalit to až na Evropě, kam svoje úsilí směřuju,“ okomentovala svůj výsledek Simona.

Mezi kadetkami se musela sklonit Eliška Hanáková (CP team) před Polkou Natalií Grzegotzewskou.

Výsledky ženy Elite:

  1. Jana Czeczinkarová (LIV Mistral) 1:16:55 hod.
  2. Katarzyna Solus-Miskowicz (POL, KSM Trek) +0:37 min.
  3. Aleksandra Podgorkska (POL, RK Exclusive Doors MTB) +0:57
  4. Gabriela Wojtyla (POL, Superior Zator) +2:08
  5. Regina Schmidel (HUN, Cube-Csömör MTB team) +3:02

Výsledky juniorky

  1. Karolína Berdníková (Expres CZ Tufo Kolín) 1:03:23 hod.
  2. Patricie Srnská (Sportreg) +2:00 min.
  3. Katharina Sadnik (AUT) +2:01
  4. Simona Spěšná (MS Bike Academy) +4:00
  5. Kateřina Hladíková (Brilon Racing ) +5:45

Kompletní výsledky ZDE

Foto: Martin Korhel

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková