Duhová Evie Richards znovu nejlepší! Katka Nash potěšila 16.místem

Finálový závod SP horských kol suverénně ovládla Britka Evie Richards a v celkovém hodnocení je na druhém místě. Katka Nash opět předvedla, že stále umí a po tříleté pauze v kolotoči SP skončila šestnáctá!

Byla to parádní tečka – poslední závod SP horských kol v cross country! Velmi atraktivní trať, fantastické publikum a jako bonus slunce, které zalilo svými paprsky horské středisko Snowshoe v západní Virginii, kde se sešla biková světová elita, aby posbírala poslední body do celkového hodnocení a také se rozloučila s letošní nabitou sezónou. Co se počtu týče, rekordy se netrhaly, na americký kontinent neodcestovala řada evropských závodníků, startovní listina čítala pouze 43 jmen, z absolutní špičky chyběla Pauline Ferrand Prevot a také jasná vítězka celkového pořadí Francouzka Loana Lecomte, která si vybírá čas na rekonvalescenci po zdravotních problémech.

Pro naše barvy to byl závod s velkým nábojem, na start se postavila nejúspěšnější česká bikerka Katka Nash, závod v Snowshoe byl rozlučkou jejího týmu Clif Pro, který po dvaceti letech působení na světové scéně ukončuje svou činnost. A tak se na start postavila řada bikerek, které byly jeho součástí.

Fanoušci....byli všude a byli hodně slyšet....

Hned v úvodních metrech ženského závodu si prožila nepříjemnou chvíli Rakušanka Laura Stigger (Specilaized Racing), která si škrtla o oplocení, které se v startovní uličce hodně zúžilo a ošklivě se poroučela k zemi. Velké štěstí bylo, že se tenhle crash dotknul jen dvou závodnic, tou druhou byla Laurie Arseneault (Canyon Collective).

Na čele za to hned v úvodním kole vzala žena v duhovém dresu a vítězka pátečního Short tracku Evie Richards (Trek Factory) a slušně natáhla startovní pole. Vepředu se vytvořila skupina 6 závodnic: za zády Evie jela Linda Indergand (LIV Racing), Jenny Rissweds (31 Team), Sina Frei (Specialized), Jolanda Neff (TREK Factory) a Španělka Martinez Garcia (BH Templo), s náskokem 10 vteřin. V polovině okruhu si do skupiny doskočila Rebecca McConnell (Mondraker Primafloor) a Anne Tauber (CST Postnl BAFANG).

Od druhého kola se začaly dít věci. Formu vycítila Australanka Rebecca McConnell a vystřelila ze skupiny vpřed. Tempo stíhala jen Evie, zbytek pole začal vteřinu po vteřině ztrácet. Vytvořily se dvojičky, na třetím, resp. čtvrtém místě spolu jela Jenny se Sinou, Linda a Anne už ztrácely přes půl minuty, se supiny vycouvala olympijská vítězka Jolanda Neff, pohybovala se kolem 10. příčky.

Rebecca dupala tvrdě do pedálů a byla velmi silná ve výjezdech, dokázala dostat do potíží i Evie, která na několika místech nedokázala uviset za zadním kolem své soupeřky. Jenže pak přišel zásadní moment závodu – Rebecca chytla defekt předního kola.

Evie Richrads a její fantastický závěr sezóny

Ačkoliv do depa nebylo daleko a výměna mechaniků byla opravdu bleskurychlá, Rebecca se propadla na 4 místo za Sinu a Jenny. Evie Richards situace okamžitě využila a očividně zvýšila svoje úsilí, aby si nasbírala další vteřiny k dobru. A to se jí dařilo.

V polovině závodu měla náskok 30 vteřin, co okruh, to přidala další desítky vteřin navrch. Po čtyřech kolech ze šesti předepsaných to bylo téměř třičtvrtěminuta na Australanku, která se odpoutala a jezdila osamoceně na druhém místě. Další dvojice Sina Frei a Anne Tauber už ztrácela přes minutu.

Zbytek závodu Evie jen navyšovala svůj náskok, do cílové rovinky přijela s širokým úsměvem, stačila si porovnat i svůj dlouhý blonďatý cop…náskok půl druhé minuty ji dával bohatý prostor. Druhé místa oslavovala také s radostí sympatická devětadvacetiletá Rebecca McConnell.

„Nemůžu tomu uvěřit,zní to šíleně. Dvě vítězství tady a celkově druhé místo?! V Albstadtu (první závod SP) jsem si opravdu nemyslela, že to bude moje sezóna….Dnes jsem byla nervózní, davy mocně povzbuzovaly, snažila jsem se jet stálé a rychlé tempo, ale taky něco pošetřit, pro případ, že by mě někdo dojel. Miluju závodit v Americe, byly to nejlepší závody!“  řekl novinářům šťastná Richards a zároveň dodala, že už teď se moc těší na souboje s Loanou. Tu dnešním výkonem docela napodobila…

 

Katka Nash v cíli s týmovým manažerem Waldekem Stepniowskim

Přetahovaná byla mezi Anne Tauber a Sinou Frei, jedoucí na třetím a čtvrtém místě. A byla to Švýcarka, která jako první chtěla potrápit svou soupeřku a několika nástupy si získala pár metrů náskok. Jenže Tauber se nezlomila, naopak to mistryni světa v Short tracku oplatila a rozhodující náskok získala pro sebe a dojela si pro svůj nejlepší výsledek v kariéře.

Rozšířené pódium doplnila Anne Terpstra, která v závěru předjela třetí v celkovém hodnocení SP Jenny Rissweds.

Jediná česká zástupkyně v závodě, Katka Nash prokázala, že má stále výbornou formu. Startovní pozice v zadních řadách nebyla v nepříliš početném poli až takovou nevýhodou, Katka se dokázala velmi rychle propracovat o zhruba deset míst vpřed a na konci prvního okruhu už jela na konci první dvacítky. A polovině závodu byla dokonce jedno místo od nejlepší patnáctky, pak na chvíli klesla na sedmnáctou příčku, ale v závěru se jí podařilo opět poposkočit vpřed a se světovým pohárem se rozloučila krásným 16. místem

Výsledky ženy Elite

1. Evie Richards (GBR, Trek Factory) 1:14:53 hod.
2. Rebecca McConnell (AUS, Mondraker Primaflor) +1:31
3. Anne Tauber (NED, CST PostNL Bafang) +1:54
4. Sina Frei (SUI, Specialized Racing) +2:10
5. Anne Terpstra (NED, Ghos Factory) +2:31
6. Jenny Rissveds (SWE, 31 Outride) +2:56
7. Linda Indergand (SUI, LIV Factory) +3:19
8. Nadine Rider (GER, Ghost Factory) +3:40
9. Jolanda Neff (SUI, Trek Factory) +4:08
10. Rocio del Alba Garcia (ESP, BH Templo Cafés) +4:31

16. Kateřina Nash (Clif Pro) +7:32

 
Kompletní výsledky ZDE


Celkové pořadí SP XCO 2021
1. Lecomte 1550 bodů, 2. Richards 1310, 3. Rissveds 1275, 4. McConnell 1215, 5. Frei 1100… 34. Čábelická 261, 60. Tvarůžková 94, 67. Nash 74, 69. Štěpánová 65, 78 Czeczinkarová 46 

Foto:Michal Červený, Bartek Wolinski

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková