Jana Czeczinkarová celkovou vítězkou Českého poháru XCO, v Touškově dojela druhá

Finálový díl Českého poháru horských kol ovládla Švýcarka Steffi Häberlin, stříbrem se blýskla Jana Czeczinkarová, pro úřadující mistryni republiky zbylo nepopulární čtvrté místo. V dalších kategoriích se překvapení nekonalo…

Už potřetí se sešli nejlepší čeští bikeři v Městě Touškov, kde se konal závěrečný závod Českého poháru v cross country. Závod zapsaný v kalendáři UCI jako C1 přilákal na start i zahraniční konkurenci. Naopak elitní pole bylo oslabené o dvě jména. Na startu chyběla česká vicemistryně republiky a 16. žena z ME Tereza Tvarůžková, která se zotavuje z nepříjemného zranění žeber po pádu na MS ve Val di Sole. Fanoušci nemohli spatřit ani Karlu Štěpánovou, která je stále v rekonvalescenci po vážné nemoci.

Závodníky oblíbená technická trať se dočkala dalšího vyšperkování, pořadatelský tým přidal nové technické pasáže, na trase 4kilometrového okruhu s převýšením 141 metrů přibyly také dvě wallridové stěny.  Ač v předvečer závodu zkropil okruh přívalový déšť a i v sobotu občas káplo, stejně se v touškovské rokli pod koly závodníků místy pěkně prášilo.  

Jitka a Steffi s náskokem na zbytek pole, obrázek úvodních okruhů

Očekávaný souboj mezi čtyřnásobnou mistryní republiky Jitkou Čábelickou (GAPP-Systém Kolofix) a Janou Czeczinkarovou (LIV Mistral), která v posledních týdnech ukazuje stoupající formu okořenila švýcarská bikerka Steffi Häberlin (Thömus RN Swiss Bike Team).

Právě ona a Jitka Čábelická výborně odstartovaly, během dvou kol z předepsaných šesti si vytvořily téměř 30 vteřinový náskok. Za nimi se sjel silný vláček, v kterém byla Jana Czeczinkarová společně s domácí bikerkou Adélou Holubovou a bronzovou medailistkou z ME Evropy Němkou Ronjou Eibl, bojující v kategorii do 23 let.

Víc, jak polovinu závodu to vypadalo na přetahovanou mezi naší olympioničkou Jitkou Čábelickou a čtyřiadvacetiletou Švýcarkou. Jenže své turbo nasadila Jana Czezcinkarová a dvě a půl kola před cílem se začala na čelo mocně dotahovat, což se jí během několika minut povedlo. Do posledního kola dokonce najížděla se zhruba desetivteřinovým náskokem na Švýcarku, Jitka Čábelická tou dobou ztrácela přes jednu minutu a navíc na ni dotírala subtilní Ronja Eibl.

Nakonec ale vítězství v Českém poháru doma nezůstalo. Nejvíce sil zbylo Steffi Häberlin, s odstupem 35 vteřin pak přijela Jana Czeczinkarová.

„Krásný závod, moc se mi to líbilo, užívala jsem si to. Zaváhala jsem jednou, když mi smeklo kolo a spadla jsem, ale nic hroznýho. Jen jsem ztratila kontakt a musela jsem to pak dojíždět,“ přiblížila Švýcarka důvod, proč do posledního kola najížděla se ztrátou na Janu.

Jana Czeczinkarová

Druhé místo v Touškově zajistilo Janě Czeczinkarové zároveň i vítězství v celkovém hodnocení nejvyšší domácí soutěže a tak není divu, že při rozhovoru s novináři zářila spokojeností.

„Vítězství s celém poháru beru jako takovou malou medaili, je to potvrzení vysoké výkonnosti po celou sezonu, což není nic snadného,“ vyzdvihla hodnotu úspěchu.

„A k dnešku…po startu mě to hodně bolelo, asi jsem to přepískla s tréninkem na téhle trati, protože mě to tady moc baví. Takže pocitově to byl trochu utrápený výkon, v posledním kole mi už došly síly, což by se stát nemělo. Ale jinak jsme samozřejmě moc spokojená, když jsem Jíťu dojela, tak mě to nakoplo. Škoda toho závěru, ale už jsem neměla sílu zabojovat o vítězství,“ popsala Jana.

Jíťa bojovala, co to šlo, ale únava už ji víc nedovolila...

Jitka Čábelická nakonec neudržela ani bronz, ten putoval zásluhou Ronji Eibl do Německa.
„Jak to hodnotit? Už je to na hraně, cítím únavu, ale je to poslední domácí pohár a to se nevynechává. Tahle sezóna je pro mě opravdu dlouhá a byla náročná i v jiné rovině, než fyzické. Popravdě, už u mě vyprchala i ta radost závodit. 

Tak jak jsem tu loňskou sezónu ze všemi restrikcemi ustála v psychické pohodě, letos mě to víc semílá. Jsem ráda, že jsme udělali rozhodnutí, že nepoletím do USA na finále světového poháru.  Budu jezdit tak do půlky října, uvidím, jestli pojedu nějakej závod nebo se budu jen vozit na kole, ale už nic velkýho,“ zhodnotila Jíťa své pocity v závodě i situaci posledních týdnů.

Adéla Holubová se sice musela sklonit před výkonem své vrstvevnice Ronji Eibl, ale i tak byla spokojená

V kategorii do 23 let byla nejlepší českou bikerkou v cíli Adéla Holubová (kola bbm.cz), která si v celkovém pořadí vybojovala šesté místo, když mezi ni a Jitku skočila další ze zahraničních bikerek Lia Schriewers, hájící tým Maloja Pushbikers.

„Je to moje domácí trať, tak jsem se na závod těšila. Profilově i technicky mi to sedí, jelo se mi fajn, čtyři kola jsme jely ve skupince, takže to i utíkalo a bylo to zábavný. Uhájila jsem i celkový pořadí v poháru, takže maximální spokojenost,“ zhodnotila Adéla, která si na závěr sezóny zpestří účastí na domácím maratonském šampionátu, který se jede v Harrachově.

Excelentní technička Kája Bedrníková

Karolina Bedrníková mezi juniorkami nenašla přemožitelku ani v Touškově a vítězstvím stvrdila svou letošní suverenitu. Od startu se usadila na čele, dokázala si získat během dvou okruhů výrazný náskok, časy na okruh byly vyrovnané se špičkou elity.

„Možná se to nezdá, ale byl to pro mě docela těžký závod. Navíc jsem po mistrovství světa onemocněla a tak jsem vypadla na týden z tréninku. Dneska jsem nechtěla jet od začátku naplno, ale utrhla jsem se od holek a jela sama, jediná menší krize přišla někdy uprostřed závodu,“ vypověděla svěřenkyně Honzy Slavíčka, která se chystá i na cyklokrosovou sezónu.

Simča zajela fantasticky poslední kolo, to ji vyneslo druhé místo

Na stříbrné pozici projela cílem za mohutného fandění domácí bikerka Simona Spěšná. Ta jezdila většinu závodu v kontaktu s Anetou Novotnou, ale v závěru výrazně zrychlila a od prvního místa ji dělilo pouhých 22 vteřin.

„Jsem moc spokojená, dlouho jsem nevěděla, jestli tady vůbec budu startovat. Když nevyšel kvůli té nehodě start na mistrovství světa, bylo to pro mě jediný přání. Zazávodit si a užít si to. Druhé místo mi udělalo radost, možná když bych byla po startu s Kájou a neměla takový odstup, mohl se závod pro mě vyvíjet trochu jinak, protože jsem jí v závěru stahovala, ale to je prostě jen otazník. Pro mě to byl úžasný pocit zase jet šrot v závodě, pauza byla hodně dlouhá,“ pochvalovala si Simča svůj návrat.

Aneta je zase zpět

Bronz putuje zásluhou Anety Novotné do týmu Adastra, která už vytěsnila smutek z překvapivé nenominace na světový šampionát ve Val di Sole. S dvojicí Novotná, Spěšná držela chvíli krok i stříbrná medailistka z domácího šampionátů Patrície Srnská, ale tempo bylo příliš rychlé a Aneta si do cíle přivezla komfortní náskok téměř dvou minut.

„Jelo se mi fakt dobře, určitě to bylo zas pocitově lepší, než na mistrovství republiky. Už jsem se rozzávodila a jsem zpátky,“ řekla Aneta, která si prodlouží sezónu několik cyklokrosových závodů.

 

Talentovaná Eliška Hanáková brala opět první místo

Mezi kadetkami v novém týmu a mistrovském dresu slavila vítězství Eliška Hanáková. „Po startu to pro mě bylo hodně těžký, měla jsem docela dlouhé volno od kola, tak jsem si musela holky vepředu půl kola dojíždět. To se povedlo, pak už jsem si hlídala, abych neudělala chybu a dojela první.“

Výsledky:

1. Steffi Häberlin,Thömus RN Swiss Bike Team) 
2. Jana Czeczinkarová, LIV Mistral Cycling          
3. Ronja Eibl, Alpecin Fenix                                   
4. Jitka Čábelická, GAPP-System, Kolofix             
5. Lia Schrievers, Maloja Pushbikers                     
6. Adéla Holubová, kola-bbm.cz                             

b

01:21:56
01:22:31
01:23:33
01:24:31
01:24:40
01:24:46

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková