Když černá hraje v lese prim! GIRO Rincon a Force Warrior

Les, město, štěrk? Máme tip na tretry, které poslouží dobře a všude…

Příchod podzimních měsíců, to není pokyn k uložení kola do kouta. Naopak tyto dny nabízí jinou tvář cyklistiky, někdy sluncem prozářenou, uvadajícími listy probarvenou, někdy zas melancholickou. Bylo by škoda nevyužít, stejně tak třeba posílit svou výbavu, která pozvedne váš cyklo zážitek.  Dnes pojedeme na černé vlně…

GIRO Rincon W

Americký výrobce má ve své bikové nabídce dámský model Rincon, který využívá řadu technologií, jako špičkový pánský model Sector. Při pohledu na tretru se nabízí myšlenka, že design této boty 100% osloví i ty, kterým učarovala jízda na štěrkoletu. A bezpochyby poslouží i na výlety či cestování po městě. Tady je hned několik důvodů, které to potvrdí.

 » Svršek Synchwire

Na tretry Rincon je použitý prodyšný trojúhelníkový pletený svršek Synchwire. Tato „tkanina“ je pro další podporu překryta pásy tenké lepené gumy. Zpevňuje botu tam, kde je třeba, po stranách naopak nechává více prodyšné díly. Tretra je díky tomu krásně poddajná, poskytne dostatek místa v přední části na prsty.

 »Tvar boty = pohodlí

Jak už bylo zmíněno, konstrukce tretry nabídne pohodlí i těm, co hledají širší fit. Ke komfortnímu pocitu naopak přispívá to, že oblast paty je zesílená, zpevněná, a především výrazně tvarovaná tak, aby se zabránilo zvedání v zadní části chodidla. Vnitřek je polstrovaný a vyklenutý, aby obepnul oblast paty a achilovky.

A jeden bonus – tím je ukončení vnější části paty, která je navíc reflexní! Teno nemalý prostor výrazně zvýší bezpečnost při pohybu na silnici.

 » Kombinované stahování

U špičky slouží k stažení pásek na suchý zip, o stažení přes zbytek nártu se postará BOA L6 kolečko. Tenká lanka vedou přes lehce polstrovaný jazyk. To, aby lanka držela tam, kde mají je vyřešeno všitím malého poutka na střed jazyku.

 » Bezpečná chůze

Kvalitu boty povyšuje i její podrážka. Jde jednak o tuhost, v druhém případě o použitý materiál na vystouplé části, které jsou v kontaktu se zemí.  U tretry Giro Rincon najdeme z pohledu tuhosti zlatý střed, je tu nylonová podrážka, která umožní dostatečný přenos síly na pedál, na druhou stranu má při chůzi nějakou tu potřebnou vůli a rozhodně vám nebude vadit strávit v botě i více hodin. 

Výborné parametry má protiskluzná guma a její agresivní vzorek, ten je oporou pro patu, boční strany v oblasti, která je připravená na montáž kufrů pro nášlapné pedály. Nechybí ani ochrana špičky – tady je pryž přetažená přes hranu.

» Váha, cena  

Když bota sedne jak ulitá, většina z nás už víc neřeší. Nicméně se sluší přidat ještě tyto dva údaje, to, pokud by se někdo přeci jen rozhodoval na základě těchto parametrů. Váha tretry je 320 gramů a cena za tuhle černou parádičku je 3 990,- Kč.

b
Informace o dostupných velikostech a dalších variantách najdete na stránkách českého zastoupení Progresscycle.cz

FORCE Warrior

Český výrobce Force přidal v letošní sezóně na trh několik mimořádně povedených kousků. A i z dámské kolekce. My jsme vám už dříve představily silniční tretry Cadet, dnes je na řadě zástupce terénní cyklistiky. Tenhle „bojovník“ patří k tomu nejlepšímu, co najdete v top řadě Black line, která ve Force zahrnuje produkty závodního charakteru. Pojďme si tretry Warrior představit blíž…

» Design hodný nejostřejší konkurence

V případě treter Warrior musíme začít designem. Ten je (a nutno zdůraznit, že to platí pro spoustu dalších doplňků otrokovické značky) skutečně vymazlený. Kombinace matného syntetického svršku s lesklými prvky dodává botě hodně elegantní, až luxusní vzhled. Lesklý materiál najdete na jazyku, který je ze spodní strany polstrovaný. Detail, který sice není při nošení viditelný, ale přesto ho rády zmíníme-barva polstrování ladí s barvou anatomické vložky.

V lesku je i část kolem paty, která slouží zároveň i k zpevnění v této oblasti.

 » Pohodlný tvar, komfortní vnitřek

Tretry Force Warrior mají kulatý tvar v přední části boty, přes nárt použil výrobce dvojitý upínací systém ATOP, dvě stahovací kolečka velmi citlivě vyladí rovnoměrné utažení boty. Tady stojí za zmínku uživatelsky příjemný detail, hrany koleček mají jemné pogumování, takže manipulace s nimi je snadná i v dlouhoprstých rukavicích.

Vnitřek tretry v oblasti paty je z protiskluzového materiálu, což by mělo zajistit pevné spojení nohy s botou. 

» Tuhost za 10 a další vychytávky

Samozřejmě, že jen design kvalitní botu neudělá. Proto si ve Force dali záležet na dalších parametrech, které uživatel potřebuje a ocení. Třeba dostatečnou prodyšnost, tu tady zajišťuje řada perforací v syntetické kůži, soustředěných v přední a střední části tretry.

Maximální pozornost byla věnovaná také podešvi, ta je z karbonových vláken a výrobce se pyšní nejvyšším indexem tuhosti:10. Nepřehlédnutelná je anatomická a velmi propracovaná vložka Force Shock. Má perforace pro lepší cirkulaci vzduchu, vyztužení pro podporu klenby. Výhodou je, že je možné dokoupit vložky do treter i samostatně.  

Samozřejmostí je ochrana špičky a paty před okopáváním, to pořešil výrobce protažením gumového okraje na zmiňovaná místa.

» Váha, cena  

I u treter Warriors doplníme údaje o váze a ceně, máme tu krásných 315 gramů a cenovku 4999,- Kč.

b
Informace o dostupných velikostech a dalších variantách najdete na stránkách výrobce Force.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková