Loučení Kateřiny Nash, naposledy pojede SP XCO, její tým Clif Pro končí

Nejúspěšnější česká bikerka žijící v USA se postaví na start SP ve Snowshoe! Bude to týmová rozlučka, po 20 sezonách totiž tým Clif Pro končí…

O víkendu vrcholí nejvyšší světová soutěž horských kol v cross country, finálový závod se jede v americkém středisku Snowshoe a na jeho startovní listině figuruje i jméno Kateřiny Nash. Důvodem je setkání a důstojná rozlučka s členy týmu Clif Pro, který se po dvaceti sezonách loučí se světovým pohárem horských kol. Formace podporovaná výrobcem energetických doplňků pro sportovce se nesmazatelně vryla do povědomí všech bikerů, a zejména těch českých, a dosáhla na nesčetně vítězství.

Tým, jehož původní název byl Luna Pro spíše známý jako Luna Chix, vznikl na základě myšlenky vytváření příležitostí pro ženy ve sportu a prosazování rovného odměňování a podpory sportovkyň, tým měl inspirovat ženy k usednutí na kolo. Za dobu trvání získaly jezdkyně 20 individuálních vítězství ve SP, dvě olympijské medaile a 26 národních titulů.

Katka Nash působí v týmu od jeho první sezony v roce 2002! “Je to jediná závodnice, která vydržela v našem dresu aktivně závodit celých dvacet sezon,” prozrazuje manažer celku Waldek Stepniowski, jenž byl u zrodu týmu a celou dobu ho vedl. Týmem prošly hvězdy horských kol jako Alison Dunlap, Marla Streb, Kelli Emmett, Jimena Florit, Georgia Gould, ale i současná jezdkyně Haley Batten nebo Catharine Pendrel. 

Tým začínal na kolech Santa Cruz, pak přesedlal na Orbea a končí na bicyklech značky Specialized…

 

Pro Katku je to návrat mezi světovou bikovou elitu po třech letech. Naposledy jela v roce 2018 v Mont St. Anne, kdy v short tracku skončila na 4. místě a v cross country i s dvěma defekty na 14. místě.

Katka Nash je zatím jedinou českou bikerkou, která se prosadila na stupně vítězů v závodech Světového poháru, když dvakrát obsadila druhé místo (poprvé 20. května 2012 v La Bresse), čtyřikrát obsadila třetí místo (poprvé 3. srpna 2008 v Bromontu) a v srpnu 2013 v Mont-Saint-Anne se jí podařilo dokonce zvítězit.

“Je to naše poslední šance sejít se na svěťáku a oslavit to, co tenhle tým znamenal. Ještě ke všemu je tohle naše první a poslední šance se sejít v téměř plné sestavě na závodech, vinou Covidu a různých strukturovaného programu, kdy každý závodí na jiných místech, jsme k tomu moc příležitostí neměli,” informuje 43letá Katka Nash, která se po třech letech postaví na start SP MTB.

A dost pravděpodobně to bude už v pátek v podvečer při short tracku, protože do Snowshoe je přihlášeno pouze 39 jezdkyň.

Finálový závod světového poháru horských kol ve Snowshoe ve státě Západní Virginie (17.-19.9. 2021) se tak stane poslední příležitostí, aby se tým rozloučil s mezinárodní scénou MTB. Finální párty pak proběhne v půlce října po světovém poháru v cyklokrosu ve Fayetville.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková