ME v silniční cyklistice 2021 Trentino. České renomé zachraňovaly juniorky, ženám se nedařilo

Ohlédnutí za evropským šampionátem, kde se blýskla osmým místem juniorka Kvasničková

Od poloviny minulého týdne bojovali v italském Trentinu silniční reprezentanti  o tituly starého kontinentu v juniorských kategoriích, U23 a elitě. Jak už jsme psaly, česká ženská výprava neobsadila všechny závody, navíc byla oslabena o olympioničku Terezu Neumanovou.

Juniorky se na start postavily dvě, Kopecky a Kvasničková, v elitě nastoupilo trio: Nikola Nosková a Bajgerová a na poslední chvíli nominovaná Jarmila Machačová, která byla náhradnicí právě za zraněnou Neumanovou. Naděje se upíraly především k Nikole Noskové, mistryni Evropy z r. 2017 v U23, v letošní sezóně hájící brvy prestižní stáje SD Worx, kdy na začátku léta při mezinárodním etapovém závodě Tour de Feminin naznačila stoupající formu. Bohužel, žádné překvapení se nekonalo. Ba naopak, ani jedné z českých závodnic se nepodařilo závod dokončit.

Šest startů, pět titulů, to je skóre pro fenomenální nizozemskou cyklistku Ellen Van Dijk

Nikola Nosková měla výrazně vyšší ambice. „Jsem hodně zklamaná. Bohužel jsem na startu stála úplně vzadu, jak to řadili podle čísel a začala se jet lajna ihned od prvního kilometru. První dvě kola jsem se pohybovala na špici, ale bohužel jsem šla úplně přes hranu a pak nedokázala rychle zregenerovat a pak jsem odpadla. Snažila jsem se ještě bojovat, co to jen jde, ale bohužel mě na konci šestého okruhu odvolali.

Přiznám, byl to veliký šok i pro tělo, protože jsem naposledy jela WWT race na konci června s teamem, pak Feminin a od té doby už pouze trénink,“ popsala průběh závodu Nikola, kterou čeká nejen posezónní volno, ale také hledání nového týmu.

„Teď si potřebuji dát volno a z celé této sezóny se nějak oklepat hlavně po psychické stránce, najít team na příští rok. A pak už vše bude snad lepší…“.

Podobně zhodnotila vývoj závodu i Nikola Bajgerová. „Holky to nakoply hned od startu, už do prvního kopce to najíždělo roztažené a jen se odpadalo. Do cíle dojelo 32 ženských. Asi k tomu nemám co říct. Prostě ty holky, jak závodí pořád, jsou jinde. U nás nikdo takový, kromě Terky teď není.“

A tak českým barvám zachraňovaly renomé české juniorky. Velmi pěkný výsledek v časovce zajela Eliška Kvasničková, bronzová medailistka z domácího šampionátu, když zvládla zalétnout úsek v délce 22,4km průměrem 42,4km/hod což ji vyneslo v celkovém pořadí 8.míso. Kvasničková zaostala o 2:23 minuty za vítěznou Aljonou Ivančenkovou z Ruska. Druhá Češka ve startovním poli Julia Kopecky byla jedenatřicátá.

V hromadném závodě Kvasničková nedojela, ale slušně si vedla druhá z mladých závodnic Julia Kopecky. Češka žijící v Nizozemsku, která v kategorii juniorek obsadila 30. místo a byla tak jednou zástupkyní naší trikolory, která projela cílem.

 

Přehled nejlepších

Titul v hromadném závodě elitních žen na 107kilometrů vybojovala čtyřiatřicetiletá (Nizozemsko), který získala po sólovém úniku s náskokem víc, jak jedné minuty. Pro Van Dijk je to pátý titul během šesti let!  Stříbro putuje do Německa zásluhou Liane Lippert, která vyhrála spurt sedmičlenné skupiny před litevskou cyklistkou Rasou Leleyvite, jíž patří bronz.

V kategorii žen do 23 let zvítězila domácí závodnice Silvia Zanardi, před multitalentovanou cyklistkou z Maďarska Katou Vasa Blank, která sbírá medaile na horských kolech i v cyklokrosu.

Nejlepší juniorkou se stala Němka Linda Riedmann.

V jízdě proti chronometru nenalezla mezi elitou přemožitelku Švýcarka Marlen Reusser, která jako jediná dokázala zajet na trati průměr přes 49 km/hod. Druhé v pořadí Ellen Van Dijk nadělila na trati v délce 22,4km 19 vteřin.

Titul mezi ženami do 23 let vybojovala domácí Vittoria Guazzini, juniorskou mistryní Evropy se stala ruská závodnice Alena Ivanchenko.

 

Kompletní výsledky ZDE

Foto: trentino2021cycling.eu
czechcyclingfederation.com

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková