Seznamte se: Zuzka Skalická, redakční posila DNK

V našem týmu, co je občas jak pytel blech (na vině jsou mateřské a jiné povinnosti) máme další posilu. Kdo četl náš miniseriál o bikepackingu, už ví….

Když byste před 7 lety potkali Zuzku Skalickou a chtěli jí nalákat na nějakou cyklistickou akci, pochodili byste těžko. Věnovala se atletice, nejoblíbenější disciplínou byly sprinty a skok do dálky. Jakákoliv vzdálenost, delší než 200 metrů byla fyzicky i duševně vyčerpávající. Jenže jak se říká: „nikdy neříkej nikdy“. A hned se sluší doplnit další z tolik pravdivých mott: „Láska hory přenáší“.

„Zlomový bod přišel v roce 2014, kdy jsem v rámci studia na výšce potakala svého současného přítele a profesionálního cyklistu Marka Rauchfusse a já započala, byť bolestivou, ale přesto boží cestu k cyklistice i outdooru obecně,“ vzpomíná Zuzka na okamžiky své životní změny.

Od té doby Zuzka vyzkoušela cyklistiku v mnoha podobách. První silniční kilometry, v rámci studia i diplomové práce tréninkové pobyty na Mallorce a Kanárech, bikové závody, díky své sportovní minulosti vyzkoušela i další multisporty, kde nechyběl běh a kolo.

„Nejlepší výsledky na závodech? hmm, napadá mě asi 3. flek na KPŽ Oderská Mlýnice nebo Kraličáku, jinak výhry na Welzlově kvadriatlonu (běh, plavání, in-line, mtb) si cením nejvíc.

Poslední dva roky však moc nezávodím a spíše směřuju k neorganizovánému sportování. Preferuju na kolo na pokec, nejlepší trénink je na kafe a dort :D), enduro, bikepacking nebo průvodcování na kole než samotné závodění, to je docela drahá sranda,“ prozrazuje Zuzka, která nyní žije v Olomouci své závodní úspěchy i to, čemu se věnuje nejraději teď.

Byl to právě článek o putování s kolem natěžko, který nám Zuzka poslala a díky kterému vznikl na našem webu seriál „Bikepacking-cesta za dobrodružstvím“  a který nás propojil.

Nyní se naše spolupráce posouvá dál, Zuzka Skalická bude psát pro DNK pravidelně. Těšit se můžete nejen na testy, ale i zajímavosti z cestování, tréninkové tipy, i články pro dámy nejen na kole.

Krátká zpověď

  • Bike nebo silnička?

V každém případě bike. Na silničku jsem v ČR díky nevrlým řidičům v rámci obav o svůj život zanevřela. Jako alternativu jsem zvolila gravel a tohoto rozhodnutí nelituju. Kombinace mtb hardtail + enduro + gravel je úplně nejdokonalejší, nicméně chce to hodně držáků kol v bytě.

  • Běžky nebo sjezdule?

Ještě před pár lety bych řekla sjezdovky/snowboard, teď preferuju běžky a skialpy. Není nad pocit znaveného promrzlého těla po pořádném fyzickém výkonu. Navíc na skialpech se dají podnikat zimní overnight tůry, což mě baví úplně nejvíc.

  • Město nebo les?

Les. Heslo „žijeme ve městech, ale v našich srdcích máme hory a oceán“ je v mém případě na 100% platné. Pokud to alespoň trochu jde, mizím do hor či přírody obecně, ať už na kole či pěšky.

  • Film nebo knížka?

Vždy mě bavilo primárně číst. Na dobrou knížku se čas vždy najde. Film v angličtině občas během zimy zhlédnu, druhý den však nevím, jak se jmenoval….

  • Víno nebo pivo?

Klasifikovala bych se primárně pivařem. Zejména v létě mě na zahrádce s kríglem v ruce potkáte dost pravděpodobně. V zimě si rádi doma otevřeme láhev vína, v rámci doplnění krvinek samozřejmě.

  • Oblíbená barva?

Petrolejová či růžová na sport, pro běžný život černá, modrá, hnědá. Nejsem však nijak vyhraněna pro jednu barvu.

  • Tutový relax?

Bikepacking nebo jakékoliv putování mimo civilizaci. Čím víc punk, tím víc mé srdce plesá.

  • Motto

Když nemůžeš, tak přidej. A taktéž, „nikdy neříkej nikdy“  protože ještě před pár lety bych razantně klasifikovala cyklistiku do „nikdy“ 😊.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková