Začíná silniční ME, olympionička Tereza Neumanová bude kvůli zdravotním problémům chybět

Od středy do neděle hostí italské Trento mistrovství Evropy silničních cyklistů. Na startu bude pouze pět českých závodnic

Mistrovství Evropy je tu! Pět dní, třináct titulů a na startu více jak 1000 závodníků z 39 zemí. V září 2021 bude mít cyklistika svůj domov v Trentinu a zejména ve městě Trento, kde budou korunováni noví kontinentální šampioni silniční cyklistiky.

O tom, že se „na Evropě“ sejde velmi silná konkurence hovoří i to, že na start v ženské elitě se postaví obhájkyně titulu a zlatá medailistkou z časovky v Tokiu Annemiek Van Vleuten. Startovní listinu zdobí celá plejáda světových hvězd, včetně další létající Holanďanky, olympijské vítězky z Ria a exmistryně světa Anny Van den Breggen nebo Italky Elisy Borgini.  Zkrátka je jasné, že na cílové rovince na Piazza Duomo nebude o emoce nouze.

Česká ženská reprezentace čítá pět jmen, tři zástupkyně v kategorii Elite a dvě juniorky.

Reprezentační trenér Tomáš Konečný nominoval pro silniční závod Nikolu Noskovou, Nikolu Bajgerovou a Jarmilu Machačovou. Časovka bude bez české účasti, stejně tak i oba závody v kategorii do 23 let.

Julia Kopecky (vpravo) bodovala v dvouetapovém závodě Bizkaikoloreak ve Španělsku

Z mladých nadějí dostaly možnost reprezentovat dvě slečny: Julia Kopecky, talentovaná cyklistka, kombinující silniční cyklistiku a cyklokros. Druhou juniorkou je Eliška Kvasničková, která na domácím šampionátu vybojovala mistrovský titul v časovce a bronz v závodě jednotlivkyň. Obě závodnice se postaví na start jak individuální časovky, která měří 22,4km, tak i do hromadného závodu.

Ten se pojede na okruhu v délce 13,2km s převýšením 250 metrů. Juniorky budou kroužit 5x, elitní ženy mají předepsáno 8 okruhů.

Česká reprezentace je oslabena o úřadující mistryni republiky a olympioničku Terezu Neumanovou, která vypadla na poslední chvíli z nominace kvůli akutním problémům se zády. Naděje se tedy vkládají do Nikoly Noskové, která zkraje prázdnin naznačila stoupající formu při etapovém závodě Tour de Feminin a přestože ho kvůli pádu a zranění nedokončila, neohrozilo jí to nijak v následném tréninku.

Nikola Nosková v dresu pro nejlepší Češku na etapovém závodě Tour de Feminin

„Hodně se těším, že budu moci znovu závodit a na trati nechám vše, na co budu mít a snad se nějaký pěkný výsledek zadaří.  

Viděla jsem jen profil a mapu trati a doufám, že by mi to mohlo sedět. Na tuto oblast mám ty nejhezčí vzpomínky, kdy se mi zde v roce 2017 podařilo vyhrát Giro del Trentino, tak by nebylo špatné si takový výkon znovu zopakovat,“ připomíná Nikola své úspěchy z doby, kdy závodila v kategorii do 23 let.

„Poslední týden jsem dávala do tréninku maximum, co to šlo a tak budu zítra odjíždět směr Itálie s dobrým pocitem. Tam už jen během těch dvou dnů doladit poslední detaily, projet si trať a v sobotu odpoledne do boje. Rozhodla jsem se, že pojedu pouze závod s hromadným startem a časovku vynechám, protože je po rovině a tak bych tam zbytečně ztrácela síly,“ doplňuje Nikola, členka stáje SD Worx.

Nikola Bajgerová jela v rámci přípravy s týmem Dukly etapový závod Giro Toscana

V závodě by mohla překvapit i Nikola Bajgerová, která bude v elitní kategorii na svém druhém evropském šampionátu.

„Trať by měla být docela těžká, na okruhu je kopec, který pojedeme 8x, ale neměl by být prudký, spíš jezdivý, což by mi mohlo sedět. Před 14 dny jsme byli na etapáku Giro Toscana, kde se mi nejelo úplně špatně a tak doufám, že v sobotu se všechno sejde,“ přeje si závodnice Dukly Praha.

„Tréninky jsem měla naplánované tak, aby to směřovalo k Evropě, popřípadě k MS, ale o nominaci se asi rozhodne až po sobotním závodě. Snažila jsem se co nejvíc závodit i na malých závodech u nás, abych měla co nejvíc závodních kilometrů. Tak snad to bude znát,“ doufá Nikola.

Jarmila Machačová má nejsložitější pozici, protože byla nominovaná na poslední chvíli právě za Terezu Neumanovou. „Ve čtvrtek dorazím na místo, půjdu si projet trať a uvidí se.“


 Program ME (s českou účastí)

Středa:
časovka juniorek
(Julia Kopecky, Eliška Kvasničková),
časovka juniorů na 22,4 km (Štěpán Telecký, Matyáš Kopecký), štafety (bez české účasti)

Čtvrtek:
časovka žen U23 (bez české účasti)
časovka mužů U23 (bez české účasti)
časovka žen (bez české účasti)
časovka mužů (Jan Bárta)

Pátek: silniční závod juniorů (Štěpán Telecký, Matyáš Kopecký, Milan Kadlec, Daniel Sporysch,

Pavel Novák, Daniel Mráz)
silniční závod juniorek (Julia Kopecky, Eliška Kvasničková)
silniční závod žen U23 (bez české účasti)

Sobota:
silniční závod mužů U23 (Petr Kelemen, Pavel Bittner, Karel Camrda, Jakub Ťoupalík),

silniční závod žen (Nikola Nosková, Nikola Bajgerová, Jarmila Machačová)

Neděle: silniční závod mužů (Zdeněk Štybar, Jan Bárta, Michael Kukrle, Daniel Turek, Adam Ťoupalík)

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková