Druhý díl cyklokrosového poháru v Hlinsku vyhrála Kristýna Zemanová

Mládí versus zkušenost vyšlo ve prospěch dvou nadějných cyklistek, osmnáctiletá Zemanová vyhrála o vteřin před Bedrníkovou, Havlíková čtvrtá

Druhý díl domácího poháru ToiToi Cupu se po roční pauze, zaviněné koronavirovou pandemií vrátil do Hlinska. Na start se sjela opět nejen kompletní česká špička, ale i řada zahraničních cyklokrosařů.

Trať doznala několika změn, všichni si pochvalovali o pět stovek metrů prodloužený okruh, který nyní měřil 26000metrů. Jeho prodloužení sice nepřidalo na obtížnosti, ale i tak je trať v Hlinsku hodnocená jako ta těžší v seriálu.

Na odpolední závod žen se postavilo sice pouze 14 cyklokrosařek, ale nechyběla žádná z medailistek úvodního dílu, kvalitu startovního pole posílila i dvojice zahraničních cyklokrosařek: Belgičanka Laura Verndonschotová a zkušena Rakušanka Nadja Heigl.

Od úvodních metrů měl závod žen překvapivý scénář, hned v prvním kole krátce po startu se dostala do vedení osmnáctiletá Karolína Bedrníková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) a stíhat se jí snažila stejně stará Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team MB).

Jejich náskok kolo od kola pomalu narůstal, naopak vítězka prvního dílu z Mladé Boleslavi Pavla Havlíková (Lawi junior team) tentokrát nástup dvojice nezachytila a kupředu se propracovávala až ze závěru první desítky. Když už se dokázala propracovat na čtvrté místo v boji o medailovou příčku ji zastavil defekt zadního kola. V depu sice vyměnila, ale na lepší než čtvrté místo to tentokrát nevyšlo. Z bronzu se radovala zahraniční cyklokrosařka Laura Verndonschotová.

Trio nejlepších žen

Boj o prvenství se odehrál mezi sebou rozdávala dvojice premiantek v elitní kategorii Bedrníková-Zemanová. Dosud vedoucí Bedrníkové začaly lehce docházet síly, čehož využila Zemanová k vybudování bezpečného náskoku a po necelých jedenapadesáti minutách si dojela pro své premiérové vítězství v elitní kategorii.

Karolína Bedrníková pak projela se ztrátou 18 vteřin, ale téměř dvouminutovou rezervou nad třetí ženou v cíli.

„Byl to neskutečně těžký závod, ale pro mě se skvělým koncem. Původně jsem chtěla počkat za skupinu za mnou, ale když se nepřibližovala, tak jsem začala Karolínu stíhat sama.  Po výjezdu z lesa jsem ji v závěru podjela a ona udělala chybu, vycvakla a já získala důležitý náskok, který jsem naštěstí udržela až do cíle,“ byla nadšená Kristýna Zemanová.

Karolína Bedrníková, stejně jako v Mladé Boleslavi slavila stříbro, díky kterému se ale dostala do průběžného vedení seriálu.

„Když jsem po první technice vyjela první s menším náskokem zkusila jsem za to vzít a holkám ujet hned od začátku. Nemám ráda, když se taktizuje a nejede. Většinu závodu se mi dařilo držet malý odstup od Kiki, ale necelé tři kola před cílem jsme se sjely a střídaly se ve vedení. Když jsem pak v posledním výjezdu udělala chybu a nevyjela ho, Kiki získala menší náskok a už jsem ji nedojela. Mrzí mě, že se mi nepodařilo zvítězit, nicméně v posledním dnech jsem měla těžké tréninky a do závodu šla dost unavená. Proto věřím, že to přijde,“ popsala Karolína svou taktiku i moment, v kterém se rozhodlo o pozdější vítězce.

Pavla Havlíková (ilustrační foto - závod Mladá Boleslav)

Velmi pozitivně zhodnotila závod žen osminásobná mistryně republiky Pavla Havlíková. „Byla jsem sice čtvrtá, ale vůbec nejsem zklamaná. Už jsem to říkala, tato sezóna je pro mě už teď úspěšná – že jsem do ní vůbec nastoupila! Zdravotní trable mě zastavily na celou letní sezónu a tréninkové manko mám obrovské. Bylo by opravdu špatně, kdyby mě holky neporážely. Na závody jezdím hlavně jako mentor dalších, nechci je v té dřině nechat samotné, tak naskakuji do závodů také.

Defekt mě na konci závodu trochu zabrzdil, ale na lepší pozici už bych se asi nestihla dostat. Hodně jsem pokazila začátek závodu, z boje o podium jsem se chybami vyřadila sama. Holkám gratuluji, jely suprový závod, doufám že to prodají i na větších závodech,“ vysekla poklonu směrem k českým nadějím.

V závodě juniorek, kterých se také sešlo pomálu si pořadí prohodila dvojice nejlepších z Mladé Boleslavi. Vítězství slavila Vanda Dlasková (Auto Škoda Ml. Boleslav), která zdolala Elišku Hanákovou (ČED Bike team) o 17 vteřin.

Nejpočetnější byl závod kadetek, kterých se na start postavilo celkem 30. V závodě se nejvíc dařilo Aničce Hanákové, mladší ze sourozeneckého dua talentovaných sester.

Seriál ToiToi Cupu pokračuje příští týden závody v Slaném.

Výsledky ženy: 

1. Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team MB) 50:56
2. Karolína Bedrníková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +18
3. Laura Verndonschotová (Belg.) +2:14
4. Pavla Havlíková (Lawi junior team) +2:30

Kompletní výsledky ZDE

Foto: B. Vajsajtlová (cover), archiv Brilon Racing, DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková