Duhový dres z bikového maratonského šampionátu získala Rakušanka Mona Mitterwallner

Ani defekt pneumatiky nezastavil devatenáctiletý supertalent v cestě za ziskem světového titulu…

Rodačka z Tyrolska, devatenáctiletá Mona Mitterwallner přidala do sbírky další vítězství. Ve své letošní senzační sezóně, kdy vedle šesti vyhraných závodů Světového poháru v kategorii do 23 let, získala tituly mistryně Evropy i světa v olympijském cross country přidala v sobotu zlato z mistrovství světa v maratonu. V elitní kategorii! Stala se tak nejmladším maratonským šampionem v historii ženských závodů.

Přitom její cesta nebyla vůbec snadná, musela se vypořádat s defektem zadního kola a propadem startovním polem na konec první desítky.

Na maraton velmi specifická a náročná trať, s velkým množstvím technických pasáží, zatáček a prudkých výjezdů hrála do karet xc specialistkám, na druhou stranu šlo o extrémně fyzicky náročný okruh, kdy bylo jasné, že závodnice stráví v sedle o dost delší čas, než je v poslední době na xcm standardem (v r. 2019 vyhrála světový šampionát Francouzka P.F. Prevot v čase 3hod 57 min).

Přesto se na Elbě hned od začátku jelo hodně rychle a na 15. kilometru se vytvořila vedoucí skupina, ve které bylo 6 nejsilnějších cyklistek startovní listiny: Maja Wloszczowska (POL), Rebecca McConnell (AUS), Alessandra Keller (SUI), Giada Specia (ITA), Jana Czeczinkarová a Mona Mitterwallner (AUT).

Ubíhající kilometry si však začaly vybírat svou daň a po 50 km zůstaly na prvním místě osamocené 37letá Polka Maja Wloszczowska a 19letá Rakušanka Mona Mitterwallner. Za nimi pak Natalia Fischer a Giada Specia, které se snažily zmenšit již skoro dvouminutovou ztrátu.

Zhruba 15 kilometrů před cílem zvýšila devatenáctiletá Rakušanka zvýšila tempo a své výrazně zkušenější soupeřce Maje Wloszczowske odjela. Žádný úbytek sil, žádné zvolnění, k překvapení všech dojela Mona Mitterwallner po 4: 48: 54 do cíle sama, s náskokem minutu a čtvrt před polskou bikerkou.

“Je neuvěřitelné, že takhle zakončím sezónu. Byl to těžký závod, také proto, že jsem měla po prvním kole defekt pneumatiky. Ztratil jsem asi minutu, spadla jsem z druhé na osmou příčku a pak si musela zas zpátky to druhé místo odpracovat. Zaútočila jsem hodinu před koncem, pak jsem už jela sama. Jsem strašně šťastná…,“ vyznala své emoce v cíli mladičká Mona.

Stříbrná Maja Wloszczowska na Elbě absolvovala svůj poslední šampionát. Ten první jela už v roce 2003, při premiérovém MS. Kdy brala historicky první titul v této disciplíně. Po loňském stříbru se chtěla rozloučit titulem.

„Dnes jsem měla jeden cíl – získat duhový dres. A cítila jsem, že to dokážu, víc než kdy jindy. Ale prostě super talent Mona byla silnější. Její zlato v tak mladém věku mi připomnělo mé vítězství v maratonu před 18 lety v Luganu. Teď mám v hlavě spoustu myšlenek. Mix emocí. Štěstí, trochu zklamání, hrdost, smutek  … těžko to zvládnout. Nádherná cesta se blíží ke konci. Doufám, že přijde spousta krásných nových dobrodružství..,“popsala své emoce Maja.

Pro bronzovou medaili si přijela španělská bikerka, letošní mistryně Evropy v cross country Natalia Fischer.

Jana Czeczinkarová potvrdila svou velmi slušnou formu, která ji vynesla 14. příčku, což znamenalo vyrovnání výsledku z posledního světového šampionátu.

Druhá z českých reprezentantek Nikol Flašarová si na své velké premiéře v národním dresu dojela pro 34. příčku.

Výsledky ženy

1. Mona Mitterwallner (AUT) 4:48:54 hod.
2. Maja Wloszczowska (POL) +1:13
3. Natalia Fischer Egusquiza (ESP) +7:37
4. Giada Specia (ITA) +10:38
5. Ariane Lüthi (SUI) +14:20

14. Jana Czeczinkarová +28:29 
34. Nikol Flašarová +1:09:13 hod.

Kompletní výsledky ZDE

b
Foto: Michal Červený

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková