Obdivuješ umění nejlepších? Nažhav TV. Dnes se jede Red Bull Rampage!

Jen 15 vyvolených se letos postaví na startovní čáru jednoho z nejnáročnějších závodů na horských kolech na planetě…

Jedna z nejsledovanějších  extrémních bikových akcí Red Bull Rampage slaví 20. let. Pokud jste o ní nikdy neslyšeli, tak jde o klání, na které jsou pozváni jen vybraní nejlepší světových jezdci z oblasti freeride na horských kolech. Jede se v americkém Utahu a jde nejnáročnější závod horských kol, plný adrenalinu. 

Rok 2021 je sice 20. rokem od založení, ale v historii Red Bull Rampage v drsné přírodě ve Virginu v Utahu museli organizátoři kvůli vysokému riskování závodníků na trati přistoupit nakonec k 3 leté pauze a to mezi rokem 2005 až 2008. Nakonec se Red Bull Rampage vrátila, na trať byli zařazené i umělé překážky, což mělo dvojí efekt: některá místa se tak stala bezpečnějšími a zároveň pro diváky, kteří si užívají vysokých poletů riderů, přibylo ještě víc atraktivity. 

Red Bull Rampage má svá specifická pravidla hodnocení, oproti downhillovým světovým pohárům to není jen čas. 

Každý jezdec má k sobě do týmu 2 diggery, kteří mu pomáhají kopat a stavět jím vybranou lajnu. Na přípravu mají dohromady 8 dní. Každý jezdec má pak na finální jízdu 2 pokusy.

Boduje se volba lajny, čím těžší, tím více bodů. Hodnotí se také čas ve vzduchu a triky. Jejich výška, obtížnost, dopad – to vše ovlivňuje skóre. 

Svou důležitost mají i plynulost a styl. 

Organizátoři letos slaví kulaté výročí, které se nese ve znamení 15. Oficiálně se jede 15. ročník, do akce bylo pozváno 15 nejlepších freeriderů, závod se jede 15. října.

I vy máte možnost sledovat přímý přenos (odkaz ZDE) – start je v 19 hod SEČ.

A pokud váháte, Red Bull připravil další lákavá videa z dění kolem Red Bull Rampage. 

Katka Polívková