POD POKLIČKOU s Adélou Holubovou

Dnešní díl seriálu Pod Pokličkou je důkazem, že příjemnou inspirací mohou být i recepty mladých závodnic…

Náš seriál, v kterém nahlížíme „pod pokličku“ našim úspěšným cyklistkám pokračuje. Tentokrát jsme vyzpovídaly mladou slečnu, která sbírá domácí medaile nejen v cross country, ale letos překvapila i ziskem titulu mistryně republiky v maratonu. Pojďte s námi vyzkoušet recept, který doporučuje Adéla Holubová….

Jmenuji se Adéla Holubová, je mi 19 let a studuji čtvrtý ročník Střední zdravotnické školy v Plzni. Na horském kole závodím 10.rokem. Primárně se soustředím na disciplínu cross country a občas si zajedu maraton. Mezi své největší úspěchy řadím maratonský titul mistryně ČR, dva národní mistrovské tituly v XCO a 7.místo na ME v kategorii juniorek.

Cyklistikou se bavím, trávím čas s lidmi, kteří jsou na stejné vlně, udržuji si své zdraví, překonávám sebe sama, posouvám své limity, poznávám svět a v každém závodě a tréninku nechávám to nejlepší! Letos jsem závodila první sezónu v elitní kategorii ženy, takže cíle do sezóny 2021 nebyly vysoké. Chtěla jsem se zúčastnit MS, ME, udržet se v české reprezentaci a zabojovat o titul mistryně ČR XCO ve své kategorii.

Všechny stanovené cíle jsem si splnila, proto hodnotím sezonu jako vydařenou. Ve volném čase ráda odpočívám a nedělám nic 🙂

Adélo, přibliž nám svůj běžný talíř během závodní sezóny. Co jíš a čemu se naopak vyhýbáš? Liší se tvůj jídelníček v sezóně od stravování mimo sezónu?

Myslím si, že základ zdravého jídelníčku je rozmanitost, a proto se do něj snažím zařazovat téměř vše. Miluji oříšková másla. Protože mám alergii na arašídy, tak lehce trpím, ale lískooříšková a mandlová jsou také moc dobrá. Jsem vděčný strávník a sním vše. Frekvence stravování závisí na programu dne, ale většinou jím 3-5 jídel denně.

Nejlepší část dne je rozhodně snídaně, kdy si ráda v klidu vychutnám první jídlo, nejčastěji v podobě vajíček nebo mých oblíbených banánových palačinek. V závodní sezóně i mimo ni jím stejně. Můj jídelníček se liší pouze v množství jídla vzhledem k počtu a délkám tréninků.

Jak vypadá tvůj tréninkový týden v závodní sezóně a jak vypadá tvůj jídelníček v tréninkový den?

Trénuji 5-6krát týdně, kdy tréninkem strávím 2-3:30 h. Dvakrát týdně zařazuji posilování a core cvičení. Pokud škola dovolí na tréninky vyrážím dopoledne. Po příjezdu si dám pořádný oběd bohatý na sacharidy a bílkoviny, abych doplnila potřebnou energii. Odpoledne volím podle chuti sladký dezertík. K večeři obvykle jím ryby nebo jiné zdravé tuky.

Vzpomeneš si, co jsi konkrétně jedla v den mistrovské trati v Harrachově?

V den mistrovského závodu jsem si vzhledem k brzkému startu v 6:40 dala před startem jen trochu ovesné kaše s banánem. Během závodu jsem se snažila do sebe každých 30 minut dostat gel nebo tyčinku a pravidelně pít jonťák.  Vůbec jsem nevěděla jak s jídlem a doplňováním energie při tak dlouhém a náročném závodě naložit. Konzultovala jsem předzávodní jídelníček a jídlo během závodu se svou výživovou poradkyní, nechtěla jsem na to dojet. Dva dny před závodem mi bylo doporučeno opravdu hodně jíst a výživu celkově v žádném aspektu nepodcenit. Což jsem si velmi užila! 

Adélo, podělíš se s námi ještě o nějaký recept na tvoje oblíbené jídlo nebo dezert?

Zkuste můj oblíbený cizrnový dort, jednoduchý a rychlý!

Recept Adély Holubové: CIZRNOVÝ DORT

Korpus:

  • 180g banánu
  • 260g vařené cizrny
  • 40g kakaa
  • 1 kypřící prášek
  • 2 vejce

Krém:

  • Tvaroh ve vaničce
  • Ochucený protein
  • na ozdobení čekankový sirup a borůvky

 

Všechny suroviny na korpus rozmixujeme do hladka. Dortovou formu o průměru 20cm vyložíme pečicím papírem, směs vlijeme do formy a pečeme cca 35 min na 180° C. Vychladlý korpus si ozdobíme podle svých představ a chutí. Já použila tvaroh smíchaný  s proteinem, pokapala karamelovým čekankovým sirupem a přidala borůvky.

Blesková zpověď

  • Když vařím, tak nejraději…něco rychlého a jednoduchého.
  • Když peču, tak nejraději…cokoliv sladkého.
  • Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám…pizzu nebo hamburger.
  • V pekárně si nejčastěji kupuji…na co mám zrovna chuť.
  • V kavárně nejčastěji piju…Chai latte.
  • Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink na kole, beru si s sebou…banán a Trinutku do kapsy.
  • Když mě čeká krátký rychlostní trénink na kole, beru si s sebou...pouze jonťák.
  • Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si…sladké pečivo, nejčastěji donut.
  • Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený…jonťák, gely a colu.
  • Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle…. čokoládový regener od Sisu.

Foto: archiv A. Holubová

Bára Bubílková