Základní ABECEDA o mrkvi
Titulek napovídá, co je o mrkvi hodně známé: je zdrojem řady vitamínů, rozpustných v tucích. Víte ale o jejím původu?
Mrkev je kořenová zelenina, jejímž nejbližším příbuzným je pastiňák. Původně pochází z jižní Asie a do Evropy se rozšířila ve 12. století. Zajímavé je, že původní odrůda byla černá. Oranžová mrkev, jak ji známe dnes, byla vyšlechtěna až v 17. století v Holandsku. Další odrůdy mohou být bílé, žluté, červené a fialové, které se liší obsahem barviva.
Sytě oranžová barva mrkve obsahuje velké množství antioxidantu beta-karotenu. Kromě toho je v ní i dost vlákniny a dále vitaminy B, C, D, E, draslík, sodík, vápník, hořčík, jód, fosfor, železo, měď, mangan, selen. Mrkev je zdravá na oči díky zmíněnému beta-karotenu, který se v těle mění na vitamin A. Prospěje i naší pleti a v ochraně před slunečním zářením. Vysoké množství vlákniny napomáhá dobrému trávení, hubnutí i snižování cholesterolu. Vitaminy a minerály z mrkve zlepšují imunitu a pomáhají udržet duševní svěžest.
b
Co s mrkví v kuchyni?
Kupovat bychom měli jen mrkev na hezkou, tvrdou, bez viditelných skvrn a plísní. Skladovat ji je dobré bez natě a v lednici. Pokud máme mrkev starší a scvrklou, můžeme ji před přípravou osvěžit namočením ve studené vodě. Lze ji používat čerstvou, a to buď odšťavněnou ve freshi, do salátů, pomazánek nebo jen na chroupání. Dále ji můžeme blanšírovat, vařit, dusit, smažit, vařit v páře, péct, grilovat a vykouzlit z ní nepřeberné množství jídel od předkrmu až po dezert.
Konkrétně lze mrkev používat do polévek, různých slaných placek, salátů nebo jako přílohu v podobě pyré či pečené mrkve. V dezertech to mrkvi sluší v muffinech, bábovce v klasickém mrkvovém dortu nebo ve slaném koláči, který si dnes společně připravíme!