Mrkev je jedním z běžně používaných druhů zeleniny vůbec. Její sladká chuť se zajímavě pojí se sýrem, s brambory, ale třeba také s pomeranči či ořechy. Proč vyzkoušet tento podzimní poklad z podzemí v nejrůznějších kombinacích? Nejenže s obyčejnou mrkví můžeme vytvořit tolik neobyčejných pokrmů, ale obsahuje i celou škálu pro tělo prospěšných látek, což v sychravých podzimních dnech uvítá hlavně naše imunita!

Recepty na zajímavé pokrmy z mrkve už jsme vám “servírovaly” pro velikonoční hodování. Dnes přinášíme bonusový recept na slaný koláč, kde mrkev hraje také hlavní roli.

Základní ABECEDA o mrkvi

Titulek napovídá, co je o mrkvi hodně známé: je zdrojem řady vitamínů, rozpustných v tucích. Víte ale o jejím původu? 

Mrkev je kořenová zelenina, jejímž nejbližším příbuzným je pastiňák. Původně pochází z jižní Asie a do Evropy se rozšířila ve 12. století. Zajímavé je, že původní odrůda byla černá. Oranžová mrkev, jak ji známe dnes, byla vyšlechtěna až v 17. století v Holandsku. Další odrůdy mohou být bílé, žluté, červené a fialové, které se liší obsahem barviva. 

Sytě oranžová barva mrkve obsahuje velké množství antioxidantu beta-karotenu. Kromě toho je v ní i dost vlákniny a dále vitaminy B, C, D, E, draslík, sodík, vápník, hořčík, jód, fosfor, železo, měď, mangan, selen. Mrkev je zdravá na oči díky zmíněnému beta-karotenu, který se v těle mění na vitamin A. Prospěje i naší pleti a v ochraně před slunečním zářením. Vysoké množství vlákniny napomáhá dobrému trávení, hubnutí i snižování cholesterolu. Vitaminy a minerály z mrkve zlepšují imunitu a pomáhají udržet duševní svěžest.

b

Co s mrkví v kuchyni?

Kupovat bychom měli jen mrkev na hezkou, tvrdou, bez viditelných skvrn a plísní. Skladovat ji je dobré bez natě a v lednici. Pokud máme mrkev starší a scvrklou, můžeme ji před přípravou osvěžit namočením ve studené vodě. Lze ji používat čerstvou, a to buď odšťavněnou ve freshi, do salátů, pomazánek nebo jen na chroupání. Dále ji můžeme blanšírovat, vařit, dusit, smažit, vařit v páře, péct, grilovat a vykouzlit z ní nepřeberné množství jídel od předkrmu až po dezert. 

Konkrétně lze mrkev používat do polévek, různých slaných placek, salátů nebo jako přílohu v podobě pyré či pečené mrkve. V dezertech to mrkvi sluší v muffinech, bábovce v klasickém mrkvovém dortu nebo ve slaném koláči, který si dnes společně připravíme!

Slaný mrkvový koláč

Suroviny (na 8 kousků):

Korpus

  • 250 g hladké pohankové mouky
  • 2 PL nasekaných lískových ořechů
  • 100 g másla
  • 1 ČL mořské soli
  • trocha studené vody

b
Náplň

  • 1 stroužek česneku
  • 3 velké (různobarevné) mrkve
  • 3 PL olivového oleje
  • mořská sůl, pepř
  • 240 g tvarohového sýru Lučina
  • 2 PL nastrouhaného parmezánu
  • trocha mléka
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 vejce (minimálně kvalita podestýlková)

Postup:

Mouku, nasekané ořechy, změklé máslo, 1 lžičku soli a 5 lžic studené vody smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme asi 30 minut chladit. Mezitím si předehřejeme horkovzdušnou troubu na 180 °C.

Pečící kulatou formu (o průměru asi 26 cm) vymažeme a těsto do formy vypracujeme prsty, jež na dně propíchneme několikrát vidličkou. Takto připravený korpus si předpečeme v troubě na 180° C po dobu 20 minut.

Omyté mrkve nastrouháme na dlouhé proužky a zhruba 20 minut je marinujeme společně s lisovaným česnekem, solí, pepřem a olivovým olejem. Poté rozmícháme dohladka Lučinu s vejcem, parmezánem, troškou mléka a dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.

Předpečený korpus zalijeme hotovým krémem a proužky mrkve naklademe ve spirále do připraveného krému. Pečeme dalších 30 minut na 180° C. Hotový koláč podáváme vlažný, případně studený. Při servírování jej můžeme přizdobit čerstvými bylinkami nebo salátem.

Tip DNK: Mrkev obsahuje vitaminy rozpustné v tucích, a proto k ní nějaký kvalitní tuk vždy přidáváme, buď v podobě másla, oleje, ořechů, tučnějších ryb nebo tvarohu či avokáda. 
Takže do klasického mrkvovo-jablečného salátu můžete přidat například pár ořechů.

Bára Bubílková