Rock Machine pro rok 2022 s novým heslem “FUN FIRST AND THEN FUN!”

Čím blízkém budoucnu překvapí česká značka Rock Machine? Byly jsme na návštěvě v továrně BIKE FUN….

Ještě před dvěma lety jsme byly pravidelně od srpna do září v jednom kolotoči a objížděli prezentace různých cyklistických značek. Spousta z nich se konala na Moravě a tak naše slavná D1 často prověřila i naše nervy. Covid ale všechno změnil.

Současný trend online prezentací a zaslaných katalogů způsobil, že prezentace ve fyzické podobě ( i třeba v nejzazším koutku Moravy) je něco výjimečného a krásného pro nás. Možnost potkat známé tváře, ale hlavně se podívat na kola zblízka a hltat novinky na další rok.

A tak není divu, že jsme s velkým nadšením přijali pozvání nejen na prezentaci, ale i do samotné továrny firmy Bike FUN, pod kterou spadají cyklistické značky Rock Machine, Superior a Frappe. 

Bohužel když jsem v úvodu zmiňovala, že covid toho hodně změnil, tak to potvrdila i prezentace značky Rock Machine. Kdo čekal velké odhalení nových modelů, tak letos se nekonalo. Určitě už jste mockrát slyšeli, že kola nejsou. A nejsou ani komponenty. 

Dodací lhůty se prodloužily natolik, že nyní se dělají objednávky na rok 2023 a všichni doufají, že alespoň to půjde podle plánu.

Tlak na nové modely a zvyšování počtu vyrobených kol  byl tak velký, že v Rock Machine dokonce upustili od sloganu INTRAILWETRUST a přišli s novým FUN FIRST AND THEN FIRST. Jak říkají ..”prostě se z toho nezbláznit a hlavně se kolem bavit”. A to je v současné době vlastně super myšlenka!

Rock Machine se s tím vším popasoval po svém. V historii značky totiž poprvé bude kolekce pro r. 2022 téměř totožná s tou letošní.

“Už loni jsme viděli velký problém v dodávkách některých komponentů a tušili, že výpadky neovlivní pouze letošní modelovou řadu, ale stejně tak a možná dokonce i více modely 2022. Proto jsme přistoupili ke dvěma hlavním krokům tak, abychom se pokusili předejít hrozícím masivním výpadkům dodávek. Vzali jsme kolekci 2021 a zkopírovali jsme ji na 2022”, popsal situaci produktový manager Jára Spěšný.

“Půjdeme dopředu a tuhle změnu zvládneme, přestože nevíme, co bude,” a zmínil i další problémy, s kterými se všichni výrobci potýkají.

Jde o nedostatek komponentů.  Shimano je v určitých specifikacích vyprodané na 2 roky dopředu, do problémů se dostávají i ti menší výrobci, takže prostor dostávají čínské a thaiwanské firmy.

“Museli jsme začít hledat jinde, otázka je jasně položená: chcete Shimano nebo nové kolo? Dodací lhůta asijských dodavatelů je totiž kolem 6-8 týdnů….,” vysvětlil Jára Spěšný.

Přístup k vývoji v Rock Machine rozhodně není v žádné letargii. Naopak je tu další z motivačních (pro samotnou značku i její koncové zákazníky) konceptů. “Vzniklo to ve chvíli, kdy jsme si uvědomili, že nejsme schopni postavit novou modelovou řadu. Byli bychom jí schopni představit, ale dodat až v roce 2024! Takže máme rozpracované koncepty, kdy naším zákazníkům říkáme nevíme, kdy to bude, ale děláme na tom.”

Jako důkaz je tu několik zajímavostí, které v blízkém budoucnu mezi své zákazníky dorazí….

City celoodpružený e-bike

Městské kolo s absencí horní rámové trubky a s nízkým nástupem se stalo hitem letošní sezóny. Nyní Rock Machine jde s důrazem na jízdní komfort ještě dál: v blízkém budoucnu chce nabídnou celoodpruženou variantu city e-biku.

Fat bike pro trail buildery

Tenhle bike jistě nebude v prodeji trhat rekordy,ale uznejte-je zajímavým experimentem značky. Zájem o trailové ježdění je obrovský, stavitelů, kteří se jim věnují je také čím dál víc. Pro ně je tu elektro fatbike vzadu s 26″ kolem, vpředu s devětadvacítkovým a na rámu s držákem na hrábě a lopatu resp. jiné ruční nářadí pro stavitele trailů.

Mimochodem při prezentaci byl zmíněn fakt, že právě e-fat biky s logem RM putují ve velkém k finským distributorům….

Karbonová silnička 

Nenechte se zmást. Rock Machine chystá dvě novinky, jednu nekompromisní silničku postavenou opravdu do rychla, kde je komplet dresu a kraťasů z lycry téměř nutností. Druhou variantou, také  s karbonovým integrovaným kokpitem je model, který už snese nějakou tu brašničku a volné gravel oblečení. 

A na závěr vás zveme na krátkou prohlídku továrny BIKE FUN, kde jsme ulovily pár záběrů přímo z výroby….

Katka Polívková