Toi Toi Cup #4 – Rýmařov. Kristýna Zemanová opět nenašla konkurenci

Další vítězství, tentokrát s komfortním náskokem si připisuje mladá závodnice mladoboleslavského Brilon Racing Teamu

Krásná trať, s rychlým a suchým povrchem, okruh dlouhý necelé tři kilometry, startovní pole opět obohacené o zahraniční konkurenci – tak by se dal ve stručnosti charakterizovat čtvrtý díl nejvyšší domácí soutěže v cyklokrosu, který se jel tento víkend. A z pohledu výsledků? V elitě potvrzení velké formy Kristýny Zemanové, návrat české mistryně Havlíkové na stupně vítězů, upevnění průběžného vedení juniorky Hanákové.

V elitním závodě žen tentokrát bylo na startu z 18 startujících přesně polovina zahraničních cyklokrosařek. Dějiště poháru – moravskoslezský Rýmařov, ležící v okrese Bruntál přilákal totiž nemalý počet polských i slovenských závodníků. V rychlém závodě, kdy průměrná rychlost vítězky byla 24,64km/hod se zpočátku drželo pole favoritek pohromadě, ještě ve třetím ze 7 okruhů bylo na čele stále spolu osm závodnic.

Do pátého kola již ale vjela osamoceně s patnáctivteřinovým náskokem Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team MB) a za ní se držela pohromadě pětice Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers MTB), Pavla Havlíková (Lawi junior team), Tereza Vaníčková (Brilon Racing Team MB), Belgičanka Joyce Vanderbeken a letos poprvé startující Nikola Bajgerová (Dukla Praha).

Do šestého kola vjela Kristýna Zemanová již s náskokem lehce přes půl minuty před pronásledovatelkami, v závěrečném okruhu to bylo již 38 vteřin před Belgičankou Vanderbeken, za ní bojovala s odstupem pětičlenná skupina, do té se totiž ještě dotáhla Polka Zuzanna Krzystalova.

Kristýna Zemanová si jede pro suverénní vítězství

V obrovské pohodě jedoucí Zemanová si mohla dovolit v posledních stovkách metrů trochu zvolnit a soustředit se, aby neudělala někde zbytečnou chybu. Její vítězství bylo tentokrát naprosto suverénní.

S půlminutovým odstupem projela na druhém místě cílovou páskou Joyce Vanderbeken, třetí místo vybojovala zkušená osminásobná česká šampionka Havlíková, která si za svými zády přivezla Vaníčkovou a Bajgerovou.

“Dnes to bylo všechno parádní, zcela jistě úplně nejlepší závod sezony, a to samé mohu říci i o trati. Od startu jsme jely ve velké skupině a já se snažila hlídat druhou pozici v klidu si pak ve čtvrtém kole nastoupila a vyšlo to. Mám dobře nastavené tréninky, dobře jsem se vyspala a najedla a vyšlo to na jedničku. Doufám, že forma vydrží, nebo se bude ještě zlepšovat. Teď mě čeká reprezentační soustředění v Táboře a pak se uvidí, jestli pojedu na světový pohár do Zonhovenu. Velkým cílem je teď v nejbližší době ale mistrovství Evropy a svěťák v Táboře, kde bych se chtěla předvést v co nejlepším světle,“ zhodnotila nadmíru spokojená Zemanová, která si zároveň upevnila své vedoucí postavení v celém seriálu Toi Toi Cupu.

 

Spokojenost vyzařovala i z dámy, jedoucí v dresu české šampionky. “Neměla jsem v závodě dobré nohy, protrápila jsem se každou minutou závodu. První dvě kola se vůbec nezávodilo, což mi nahrálo do karet. Když jsem protaktizovala úprk prvních dvou závodnic, začala jsem se soustředit na boj o poslední flek na bedně. Už jsem nechtěla být zase čtvrtá! Vsadila jsem na poslední zatáčku v závodě a prostě to vyšlo. Závodění si teď fakt užívám, nic od sebe nečekám, prostě mě baví závodit,” popsala svou cestu k třetímu místu Pavla Havlíková. 

Toi Toi Cup má teď do 17. listopadu, kdy se uskuteční závod kategorie C2 ve Veselí nad Lužnicí, pauzu. Důležitým datem je pro české fanoušky ale neděle 14. listopadu, kdy se pojede v Táboře podnik Světového poháru i s početnou českou účastí.

Výsledky:

Ženy Elite + U23

1.Zemanová (Brilon Racing Team MB) 50:27
2. Vanderbekenová (Belg.) +32
3. Havlíková (Lawi junior team) +37
4. Vaníčková (Brilon Racing Team MB) +38
5. Bajgerová (Dukla Praha) +43

Juniorky

1. Eliška Hanáková  (ČED Bike Team) 37:37
2. Vanda Dlasková (Auto Škoda Ml. Boleslav) +19
3. Kateřina Hladíková (Brilon Racing Team MB) +1:03

Kompletní výsledky ZDE

Foto: Jaroslav Svoboda

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková