Ženy pojedou Tour de France, ředitelkou byla jmenovaná Marion Rousse

Červenec 2022. Osm etap a co dál? V pozici ředitelky je žena – bývalá francouzská cyklistická šampionka Marion Rousse

Cyclisme. Saison 2017. Coupe du monde dames à Plouay. Marion Rousse. Photo Philippe Priser

Cyklistika je velmi konzervativní sport a tak v minulých letech nebylo pro ženy snadné věnovat se tomuto sportu profesionálně. Teamů, které mohly nabídnout odpovídají zázemí, jak technické, finanční i organizační bylo málo a o ženských závodech věděli jen zainteresovaní odborníci. 

Před pár lety však UCI začala následovat všeobecný trend zrovnoprávnění a ženské cyklistice se začala věnovat jako plnohodnotné variantě. Postupně tak vznikly silné teamy a to jak čistě ženské, tak jako odnože mužských teamů. Následoval seriál World Tour, v kterém ženy začaly jezdit zkrácené varianty klasických závodů, které známe z mužského seriálu. 

Například Strade Bianche, Valonský šíp, a letos na podzim i legendární Paris – Roubaix.  Dámská verze Giro de Italia se jezdí také již několik let, ale nejznámější a nejsledovanější závod na světě byl dosud vyhrazen pouze mužům.

To se od roku 2022 mění. Pořadatel slavné TdF agentura ASO představila Tour de France Femmes avec Zwift.

Její ředitelkou byla jmenována francouzská národní šampionka z roku 2012 Marion Rousse a ta také 14. října představí podobu tohoto závodu.

Dlouho očekávané oživení dámské podoby Tour de France je naplánováno na červenec 2022, přičemž průběh jednotlivých etap bude představen právě 14. října v pařížském Palais des Congrès. Zatím víme jen to, že závod by měl mít 8 etap a začínat by měl v Paříži 24. července, v den, kdy Tour mužů skončí.

„Když jsem byla malá, sledovala jsem Tour de France v televizi, když jsem začala svou kariéru, tušila jsem, že nikdy nebudu mít příležitost na takovém závodě startovat,“ zmínila francouzská mistryně.

Rousse závodila profesionálně v letech 2010 až 2015, v roce 2012 získal silniční titul na francouzském národním mistrovství a tři roky strávila v dresu Lotto Soudal. Po skončení kariéry se stala Marion Rousse konzultantkou pro Francouzkou televizi a v roce 2019 se stala zástupkyní ředitele čtyřetapové Tour de la Provence 2. Pro.

“Samozřejmě jsem velmi hrdá na to, že převezmu vedení Tour de France Femmes avec Zwift. Chci udělat maximum pro to, aby se závod stal snem pro všechny mladé závodnice. Dámská cyklistika prošla v posledních letech dlouhou cestu, částečně díky ASO, ale stále jí chyběl závod s velkým mediálním pokrytím. To se teď, doufám i mým přičiněním změní,” doplnila Marion Rousse, která je mimochodem přítelkyní francouzského cyklistoy Juliana Alaphilippa, s kterým má 16 měsíčního syna Nina .

Pro ženskou cyklistiku je tato událost opravdu zásadním mezníkem.

Zdroj: cyclingnews.com

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková