Loučení Pavly Havlíkové, zatím jen se SP. “Bez diváků se nekončí, proto jedu v Táboře,” těší se na atmosféru.

Osminásobná domácí šampionka Pavla Havlíková v neděli v Táboře nastoupí do svého posledního závodu SP…

V neděli se v Táboře Pavla Havlíková rozloučí se svou kariérou ve Světovém poháru v cyklokrosu a uzavře tak svou víc jak dvě desítky let trvající pouť, během níž posbírala mnoho významných úspěchů.

O konci své kariéry už přemýšlí hodně dlouho a kdy za ní učiní definitivní tečku vlastně ani neví.

“Původně jsem si říkala, že pojedu letos dva, tři závody. Ale v Toi Toi Cupu to není špatný, tak jsem se rozhodla ještě pro Tábor, kde je vždycky nejvíc fanoušků, proto je rozlučka se svěťákem zrovna v Táboře. Tréninku už nedávám tolik, co bych měla, mám práci. Ani se necítím na to, abych tam s těma holkama závodila, proto ve světě už závodit nebudu,” vypověděla Pavla, kterou nenalákalo ani domácí mistrovství světa v roce 2024.

“Podívej se na můj ročník narození, navíc já zvažuju konec kariéry už pěkně dlouho. Na kole budu jezdit, klidně i závodit dál, protože to dělám strašně dlouho a mám to tak nějak pod nehty. Ale skončit s velkými závody chci už pár let, pořád říkám končím, končím a vždycky se tam něco zvrtne a jedu dál, vždycky se to o další rok posune :-)))

Nerozlučná dvojice: Pavla Havlíková a Milan Hollósi

Letos v lednu, když se mi znovu podařilo vyhrát mistrák, tak jsem řekla: končím! Ale pak zase přišel někdo a říkal: hele bez diváků se ale nekončí. A bylo. Dala jsem mu za pravdu. Tak doufám, že v Táboře to nakonec dopadne a nic se nezmění a diváci přijdou.”   

Pavla vstoupila do závodní cyklistiky jako juniorka, ale nejprve se věnovala horským kolům. Pak přišly další discpilíny, silnice, cyklokros. A právě v něm posbírala nejvíc úspěchů.

“Statistiky v hlavě nemám, ale vím, že jsem osmkrát vyhrála mistrovství ČR v cyklokrosu. Ale kolik titulů mám celkově? Jednou Hološák někde řekl, že jich mám pětadvacet až třicet a ono to tak nějak bude. Těch disciplín, ve kterých jsem startovala bylo moře. Na silnici, na biku cross country, maratony, sprinty, štafety… Když to Hološák plácnul, tak jsme se tomu smáli, ale ono tak bude. Za ty roky se to nastřádalo, jsem na scéně 21 let…” připomněla Pavla.

Ohlédnutí za Pavly bohatou kariérou i plány směrem k víkendovému SP v Táboře najdete na partnerském webu mtbs.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková