ME v cyklokrosu Col du Wam: Kristýna Zemanová se blýskla 8. místem, juniorka Hanáková těsně za top ten

Mladé české cyklokrosařky nezklamaly, z ME vezou nadějné výsledky…

Tento víkend patřil evropskému šampionátu v cyklokrosu. Stejně, jako vloni se cyklokrosová elita sešla v Nizozemsku, dějištěm se stal cyklistický park Col du Wam, ležící v provincii Drenthe.

Zatím co před rokem se o tituly starého kontinentu bojovalo v Rosmalenu na rovinaté trati s písčitými pasážemi, letos na závodníky čeká přesný opak – žádný písek ani roviny, ale kopce a bláto, což je na Nizozemsko dost překvapivé.

Start závodu byl v polovině kopce Col du Vam – bývalé skládky, díky které mají Nizozemci i v této rovinaté krajině „horu“, a to rovnou s nadmořskou výškou 48 metrů nad mořem. Nájezd po kluzkých kostkách poslal k zemi závodníky v nejedné z šesti kategoriích, které se během dvoudenního klání představily.

V elitním ženském závodě jsme tentokrát zastoupení neměli. Současná česká jednička a vedoucí žena domácího poháru Kristýna Zemanová startovala v kategorii do U23, i tam byla osamocená. Dílem je za tím příprava na vrchol letošní sezóny SP v Táboře, který se koná jen o týden později.

Průběh ženského závodu byl v podstatě domácím šampionátem, kdy pětici žen země tulipánů, jež se záhy oddělila od zbytku startovního pole „zlobil“ jen maďarský multitalent Kata Blanka Vas. Na čele se usadila žena v duhovém dresu Lucinda Brand a bezchybnou jízdou si dojela pro svůj první evropský titul. 

Stříbro brala Maďarka, která byla po celý závod na čele stíhací skupiny. Mimochodem ročníkově stále patří do kategorie U23, pro tento závod se ale nechala postaršit. Bronz získala Yara Kastelijn, nakonec bez medaile zůstala někdejší mistryně světa Ceylin Carmen Alvaradao, když v závěru závodu vinou pádu ztratila se svou krajankou kontakt

Bojovnice Kristýna

Do talentované osmnáctileté Kristýny Zemanové, která si odbývala v kategorii do 23 let premiéru se vkládaly naděje. Její výkony v domácích pohárech i nedávné vítězství na mezinárodních závodech druhé kategorie kalendáře UCI, kdy porazila např. zkušenou Elisabeth Brandau či Jacqueline Schnebelli potvrzovali její formu. 

Jenže hned na startu si vybrala díl smůly. “Den před závodem jsme se bavili, že na start půjde jako sedmá, ale poté zřejmě přeslechla své jméno při řazení a nakonec z toho byla poslední pozice ve startovním roštu,“ vysvětloval situaci reprezentační trenér Petr Klouček.

Kristýna ale ukázala, že je veliká bojovnice. Jela zezadu, ale v polovině prvního kola již byla kolem patnácté pozice. Startovní „nespravedlnost“ ji pořádně naštvala, dokázala se pořádně vyhecovat a v závěru závodu bojovala ve skupině jezdící o 8. – 11. místo. Dvě kola před cílem dokázala soupeřkám nastoupit a nakonec z toho bylo vynikající 8. místo.

Sama Kristýna zhodnotila pro server cyklokros.cz závod s velkou spokojeností. „Jo,ty problémy na startu mě nabudily. Člověk se snaží vyjet body, a pak jede z posledního místa. Dodalo mi to ale odhodlání i když dostat se dopředu bylo těžké, naštěstí se mi to povedlo dost rychle. Moc mi pomohlo fandění. S výsledkem i výkonem jsem nakonec hodně spokojená a doufám, že v Táboře za týden to bude na Světovém poháru ještě lepší. Před závodem jsem si říkala, že být do desítky by bylo úplně parádní. Dopadlo to, takže z mé stran panuje obrovská spokojenost,” řekla česká nadějná závodnice, která se svým osmým místem zároveň postarala o nejlepší výsledkem z české výpravy.

Kompletní stupně vítězek obsadily domácí závodnice v pořadí Shirin van Anrooij, Puck Pieterson a Fem van Empel.

Juniorky

Podaří se v juniorským závodníkům navázat na zlaté časy českého cyklokrosu...?

V kategorii juniorek jsme měli naopak velmi početné zastoupení, na start se postavila hned pětice cyklokrosařek v národních barvách: Vanda Dlasková, Eliška Hanáková, Kateřina Hladíková, Barbora Jeřábková a Julia Kopecky.

České závodnice poměrně dobře odstartovaly, až na Julii Kopecky, která měla bohužel pád, potloukla si bradu a navíc s sebou vzala i reprezentační kolegyni Vandu Dlaskovou, obě se musely poté startovním polem složitě prokousávat.

Hned od startu nasadila zdrcující tempo Britka Zoe Backsted, světová šampionka ze silnice, která dokázala během poloviny okruhu najet náskok víc jak 100 metrů. Nakonec výrazně nadělila startovní pole, v cíli měla náskok přes minutu před domácí Leonie Bentved a půldruhé minuty Nienke Vink, také nizozemskou závodnici.

Nejlépe skončila na jedenáctém místě juniorka Eliška Hanáková, o tři místa za ní projela cílem Julia Kopecky.

„Moc spokojená nejsem, v posledním kole jsem se zdržela v depu a přišla jsem o první desítku. Ani výkonnostně jsem se dnes necítila moc dobře. Forma má dojít na Tábor, na který to směřuju, tak uvidíme příští týden. Těším se na domácí svěťák a doufám, že se mi tam zadaří,“ řekla v cíli Eliška Hanáková.

Výsledky:

Ženy:

  1. Brand (Niz.) 48:22, 2. Vas (Maď.) +56, 3. Kastelijn +1:02, 4. Alvarad +1:29, 5. Betsema (všechny Niz.) +2:01

Ženy U23:

  1. van Anrooij 44:09, 2. Pieterson +17, 3. van Empel (všechny Niz.) +1:03, 4. Burquier +1:19, 5. Fouquenet (obě Fr.) +1:40, 6. Realini (It.) +2:47, …8. Zemanová (ČR) +3:10.

Juniorky:

  1. Backsted (Brit.) 44:01, 2. Bentved+1:06, 3. Vinke (obě Niz.) +1:30, 4. van Sinaey (Belg.) +1:56, 5. Halter(Švýc.) +2:40
    …11. Hanáková +3:13, 14. Kopecky +3:50, 21. Jeřábková +4:49, 22. Dlasková +5:12, 26. Nováková +5:41, 34. Hladíková (všechny ČR) -1 kolo.

 

Foto:cyclingnews, Brilon Racing team

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková