Posvítili jsme si na to!

Které světlo, kam a proč?

Vidět a být viděn“ je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích a platí nejen pro automobilisty, ale také pro cyklisty a samozřejmě i chodce. Vedle výrazného oblečení a reflexních prvků jsou zásadním prvkem, který naplňuje oba dva parametry hesla SVĚTLA.

Pro náš malý test se nám sešlo několik zajímavých kousků, které od sebe odlišuje využití, výběr funkcí, ale třeba také zpracování optiky. A samozřejmě tolikrát skloňované počty lumenů…jenže tady ne vždy platí, že čím je jich víc, tím lepší světlo. Možná vás překvapíme, možná inspirujeme pro pořízení do své výbavy nebo jako šikovný vánoční tip.

KNOG BLINDER

Pokud někdo umí nejen dobrá, ale i stylová světla, tak je to australská značka KNOG. Denní dvojice světel Blinder se liší nejen barvou světla, ale i počty lumenů, zadní má 100, přední dvojnásobek.

Jejich váha je pouhých 34 gramů, jsou voděodolná, nabíjí se přes USB recharge. Světla Knog Blinder disponují čtyřmi světelnými módy, můžete je využít na 100% nebo si nastavit takzvaný eco mode a tím dosáhnout neskutečné výdrže, která je 55 nebo 60 hodin.

Kde a za kolik koupíte? Zkuste Knog.cz

BLACKBURN Dayblazer 400 + Click USB Rear

Také od značky Blackburn můžete pořídit kombinaci blikačky a předního světla Dayblazer 400 + Click USB Rear. Přední světlo má světelnost od 200 do 400 lumenů a výdrž od 1 do 10 hodin, to se odvíjí od režimu, který zvolíte. Nabíjení je, jak už je dnes standardem, přes USB. Zadní blikačka disponuje 20 lumeny a její výdrž je 1,5 – 3 hodiny.  

A další přednosti? Voděodolnost, snadné uchycení na řídítka. A cena. Ta je ve srovnání s konkurenty víc než příznivá.

Kde a za kolik koupíte? Zkuste Progresscycle.cz

BONTRAGER 450R

Bontrager 450R je lehké světlo, s šikovným uchycením pro každý průměr řídítek. Nabízí sice „jen“ 400 lumenů, ale má velmi dobře udělanou optiku: kužel totiž nemá příliš široký rozptyl, takže vám tohle světlo nabídne viditelnost mnohem vyšší, než byste od světla s 400 lumeny očekávali. 

Světlo disponuje 5 režimy a výdrž je až 10 hodin.

Kde a za kolik koupíte? Zkuste Trekbikes

KNOG BLINDER ROAD

Knog Blinder Road je superkvalitní a výkonné zadní světlo. Světlo váží 50g, svítivost je 70lumenů a využít můžete 5 režimů svícení. Určitě oceníte i indikátor baterie. Stejně jako denní blikačky od Knogu je i toto světlo voděodolné a nabíjí se pomocí USB chargeru. Výdrž světla je v rozpětí 3.5 až 20 hodin na jedno nabití.

Kde a za kolik koupíte? Zkuste Knog.cz

KELLYS PERSEUS

Pokud naopak hledáte jen přední světlo, můžete sáhnout například po modelu Kellys Perseus. Je to světlo „záchranář“, které vás bezpečně doprovodí domů, když neplánovaně zatmíte a je jedno, jestli jedete po silnici či známým terénem. Jeho svítivost je 130 lumenů, má dva režimy, nezničí ho ani vlhko a déšť.

Výdrž baterie je od 3 do 6 hodin a dobít ji můžete přes USB kabel. Indikátor stavu baterie dává jasné barevně odlišné informace, kolik je vyčerpáno, resp. kolik % ještě zbývá do úplného vybití.

Kde a za kolik koupíte? Zkuste kellysbike.com

BONTRAGER ION ELITE R

Tisíc lumenů, ukrytých v kompaktním obalu-to je Bontrager ION ELITE R.  Světlo má univerzální držák na všechny průměry řídítek. 

Vzhledem k výkonu, jaký nabízí jde o opravdu lehké světlo, váží neuvěřitelných 180 gramů. To ocení ti, kteří si budou chtít světlo připevnit na helmu.

Nabízí pět světelných režimů a v tom úsporném vydrží svítit až 20 hodin. Jeho montáž je snadná a nevyžaduje žádné nářadí, přesto se usadí na řídítkách naprosto pevně. Vedle perfektního osvícení terénu je jeho kužel viditelný z dálky až 2 kilometry.

Kde a za kolik koupíte? Zkuste Trekbikes

KNOG PWR Mountain 2000

Světlo pro noční dobrodruhy, s extra výkonem a neskutečnou výdrží. Jak název napovídá, nabízí světelný výkon 2000 lumenů, při maximálním režimu světlo vydrží svítit 2 hodiny, při eko módu až 300 hodin. Využití ho můžete i s power bankou s kapacitou 10 000 mAh.

Nabízí 6 základních světlených módů, vrhá eliptický kužel světla, kapacitu baterky hlídá indikátor stavu. A pokud máte obavy, že světlo je těžké tak zpozorněte: váží necelých 350 gramů.

Kde a za kolik koupíte? Zkuste Knog.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková