V současné době se můžeme setkat na pultech obchodů s mnoha druhy exotického ovoce. Jedním z nich je i granátové jablko. Jeho sezóna je na severní polokouli od září do února, na jižní polokouli od března do května.
Při výběru ovoce i zeleninu stále platí pravidlo vybírat převážně regionální produkty, nicméně jedná-li se o vitamínový „zázrak“ nabitý zdravím, proč neučinit malou výjimku s přicházející zimou?
Konzumace granátového jablka je navíc velmi výhodná pro sportovce, protože obsahuje hodně vody, vitamínů a minerálů, které se ztrácí potem. A nejen to! Zrnka granátového jablko jsou doslova nabitá zdravím.
Zajímavosti o granátovém jablku
Granátové jablko bylo již v minulosti považováno za elixír věčného mládí, krásy a zdraví. Je zaznamenáno, že jeho omlazující účinky znali již ve starém Egyptě. Granátovníky jsou menší stromy rostoucí hlavně ve Středozemí, jejichž velikost dosahuje až 12 cm v průměru.
Jeho velký plod je zakulacený ve tvaru šestiúhelníku a pod tlustou tvrdou slupkou můžeme najít šest až dvanáct pouzder, kde se nachází semena. Granátové jablko je aromatické ovoce s typickou sladkokyselou chutí. Pěkně zralé granátové jablko má hladkou červenožlutou nebo temně rudou slupku a uvnitř je krvavě rudé!
Zrnka pro zdraví, krásu i lepší sex
Granátová jablka tvoří až 77 % vody. Z minerálních prvků obsahuje vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík a zinek. Z vitamínů pak vitamín C, B i A.
Rovněž obsahuje významné množství zdravých sacharidů, vlákniny, antioxidandů, léčivých enzymů a protizánětlivých složek, které se pozitivně podepisují na našem zdraví. Látky obsažené v granátovém jablku podporují imunitní systém, také přispívají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi, tedy mají vliv na zdravé srdce a cévy.
Pomocníkem jsou i v běžném trávení a při zácpě.
Velmi důležité je i využití granátového jablka v kosmetickém průmyslu, kdy pomáhá zpevňovat a hydratovat suchou pokožku. Dle nejnovějších výzkumů dlouhodobé pití šťávy z granátového jablka podporuje erekci a lze ji tedy označit jako přírodní Viagru.
Granátové jablko v kuchyni
Doma při pokojové teplotě vydrží granátová jablka asi týden, v ledničce až měsíc. Načaté plody uchováváme též v ledničce. Jedí se jen jádra granátových jablek, vnější slupka a bílé oddělující stěny nejsou dobře stravitelné, protože obsahují příliš mnoho kyseliny tříslové.
Jak se nejčastěji využívají semínka granátového jablka:
lze jimi dekorovat pokrmy, ale i talíře
přidávají se do ovocných a zeleninových salátů
zdobí se jimi dezerty, lívance, ovesné kaše, dorty
přidávají se do nápojů, smoothie
Jak získat semínka?
Existují různé metody jak dostat jádra z granátových jablek. Tato možná není nejelegantnější, ale je zřejmě nejrychlejší a nejjednodušší. Jablko ostrým nožem rozkrojíme napříč. Dáme si půlku řeznou plochou na dlaň a držíme ji nad co možná nejširší miskou. Vařečkou pořádně klepeme na slupku, dokud všechna jádra nepropadnou skrz prsty do misky. Jádra, která zůstanou ve slupce, uvolníme prsty.
Tip DNK: Nastartujte svůj den snídaní nabitou zdravím! Připravte si lívance podle svého oblíbeného receptu s přidáním bílého jogurtu a čerstvými zrnky granátového jablka.