Zázrak, nabitý zdravím! To je granátové jablko

Co činí z granátového jablka superhrdinu?

V současné době se můžeme setkat na pultech obchodů s mnoha druhy exotického ovoce. Jedním z nich je i granátové jablko. Jeho sezóna je na severní polokouli od září do února, na jižní polokouli od března do května.

Při výběru ovoce i zeleninu stále platí pravidlo vybírat převážně regionální produkty, nicméně jedná-li se o vitamínový „zázrak“ nabitý zdravím, proč neučinit malou výjimku s přicházející zimou?

Konzumace granátového jablka je navíc velmi výhodná pro sportovce, protože obsahuje hodně vody, vitamínů a minerálů, které se ztrácí potem. A nejen to! Zrnka granátového jablko jsou doslova nabitá zdravím.

Zajímavosti o granátovém jablku

Granátové jablko bylo již v minulosti považováno za elixír věčného mládí, krásy a zdraví. Je zaznamenáno, že jeho omlazující účinky znali již ve starém Egyptě. Granátovníky jsou menší stromy rostoucí hlavně ve Středozemí, jejichž velikost dosahuje až 12 cm v průměru. 

Jeho velký plod je zakulacený ve tvaru šestiúhelníku a pod tlustou tvrdou slupkou můžeme najít šest až dvanáct pouzder, kde se nachází semena. Granátové jablko je aromatické ovoce s typickou sladkokyselou chutí. Pěkně zralé granátové jablko má hladkou červenožlutou nebo temně rudou slupku a uvnitř je krvavě rudé!

Zrnka pro zdraví, krásu i lepší sex

Granátová jablka tvoří až 77 % vody. Z minerálních prvků obsahuje vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík a zinek. Z vitamínů pak vitamín C, B i A.

Rovněž obsahuje významné množství zdravých sacharidů, vlákniny, antioxidandů, léčivých enzymů a protizánětlivých složek, které se pozitivně podepisují na našem zdraví. Látky obsažené v granátovém jablku podporují imunitní systém, také přispívají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi, tedy mají vliv na zdravé srdce a cévy.

Pomocníkem jsou i v běžném trávení a při zácpě. 

Velmi důležité je i využití granátového jablka v kosmetickém průmyslu, kdy pomáhá zpevňovat a hydratovat suchou pokožku. Dle nejnovějších výzkumů dlouhodobé pití šťávy z granátového jablka podporuje erekci a lze ji tedy označit jako přírodní Viagru.

Granátové jablko v kuchyni

Doma při pokojové teplotě vydrží granátová jablka asi týden, v ledničce až měsíc. Načaté plody uchováváme též v ledničce. Jedí se jen jádra granátových jablek, vnější slupka a bílé oddělující stěny nejsou dobře stravitelné, protože obsahují příliš mnoho kyseliny tříslové.

 

Jak se nejčastěji využívají semínka granátového jablka:

  • lze jimi dekorovat pokrmy, ale i talíře
  • přidávají se do ovocných a zeleninových salátů
  • zdobí se jimi dezerty, lívance, ovesné kaše, dorty
  • přidávají se do nápojů, smoothie
  •  

Jak získat semínka?

Existují různé metody jak dostat jádra z granátových jablek. Tato možná není nejelegantnější, ale je zřejmě nejrychlejší a nejjednodušší. Jablko ostrým nožem rozkrojíme napříč. Dáme si půlku řeznou plochou na dlaň a držíme ji nad co možná nejširší miskou. Vařečkou pořádně klepeme na slupku, dokud všechna jádra nepropadnou skrz prsty do misky. Jádra, která zůstanou ve slupce, uvolníme prsty.

 

Tip DNK: Nastartujte svůj den snídaní nabitou zdravím! Připravte si lívance podle svého oblíbeného receptu s přidáním bílého jogurtu a čerstvými zrnky granátového jablka.

 

Bára Bubílková