S majonézou nebo bez? Bramborový salát -chlouba hospodyněk

100 domácností, 100 chutí – s trochou nadsázky to platí při přípravě bramborového salátu. Zkuste recept naší Báry…

Bramborový salát s majonézou je u nás tradiční štědrovečerní pokrm, ale tato tradice není příliš stará. Bramborový salát spolu se smaženým kaprem je považován za běžnou součást moderní štědrovečerní večeři teprve od 40. let 20. století. Bramborový salát je připravován v různých variantách a konzumován i v mnoha zemích světa, například v Německu, Rakousku či v USA.

Klasika

Typický český bramborový salát se skládá z uvařených brambor, vajíček natvrdo, kyselých okurek, mrkve, petržele, celeru, cibule a majonézy. Některé rodiny přidávají i hrášek, či jemný salám. Jednotlivé suroviny se krájí nadrobno nebo se promačkají na kostičky přes speciální sítko. Salát se podává za studena, obvykle se smaženým kaprem, řízkem či vinnou klobásou.

 

Zdravá varianta

Proč si kazit žaludek těžce stravitelnou klasikou zrovna na nejkrásnější den v roce? Klasická verze salátu je nevhodná nejen pro dospělý žaludek, ale hlavně pro děti. Připravte letos Vánoce ve zdravém duchu pro celou rodinku včetně osvěžujícího bramborového salátu a jablkem, kde dobré trávení podpoří nejen živé kultury z jogurtu, ale i dochucení ume octem. Jak na to?

 

Suroviny (2 porce)

  • 4 střední brambory
  • 2 vejce (bio kvalita)
  • 1 střední jablko
  • 120 g bílého jogurtu Hollandia
  • 1 větší kyselá okurka
  • 1 menší šalotka
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • pár kapek ume octa
  • pár kapek citronu
  • špetka mořské soli a pepře

Postup:

Předem uvařené a vychlazené brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Stejně tak oloupeme jedno vychlazené vejce natvrdo a nakrájíme. Dále si na menší kostičky připravíme jablko, okurku a nadrobno šalotku. Pokrájené suroviny smícháme v míse spolu s jogurtem, hořčicí, troškou soli a pepře. Zakapeme ume octem a necháme do druhého dne odležet. Před servírováním dochutíme solí, pokud je třeba a ozdobíme plátky vajec.

5 tipů na Vánoce bez výčitek


Pojďme si vánoční svátky udělat krásné, s radostí, bez zkaženého žaludku a nabraných kil. Nezakazujte si, jezte, ale nepřejídejte se. Jak tedy zvládnout Vánoce bez výčitek?

 

Tip 1: Nezapomeňte na pohyb ani o svátcích. Není nutné utíkat o svátcích od rodiny za sportem, ale je dobré střídat vánoční pohodu z tepla domova alespoň se svižnou procházkou na čerstvém vzduchu společně i s rodinkou.

 

Tip 2: Svátky nejsou jen o jídle. K vánoční atmosféře patří neodmyslitelně pohádky. Pozor však na svátky strávené koukáním na televizi s jídlem na klíně. Budeme po čase znudění a otrávení z přejídání. Vánoce jsou hlavně o našich blízkých a společných chvílích nejen u talíře.

 

Tip 3: Alkohol s mírou. Svařák a Vánoce, oblíbené kombo, ale není třeba si ho dávat každý den. Hlavně nezapomínat na pitný režim i přes zimní období. Nejde jen o navyšování kalorického příjmu, které pití alkoholu provází. Větší množství alkoholu není pro tělo žádným přínosem.

 

Tip 4: Mlsejte zdravé množství. Nejde jen o to, co jíte, ale kolik toho sníte. Ať klasické či zdravější cukroví, pamatujte vždy na množství. Stanovte si předem porci, po které nebudete přejedení. Pomalu si ji vychutnávejte.

 

Tip 5: Myslete na vyváženost v jídle. Štědrovečerní tabule nemusí být jen o nezdravém přejídání. Vsaďte letos na odlehčený bramborový salát a místo smažení připravte rybu či řízky pečené nasucho v troubě.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková