6 cyklo předsevzetí, která stojí za to!

Pro mnohé je příchod Nového roku spojen i s novými předsevzetími. Hledáte inspiraci, nové výzvy? Našli jste shodu s našimi tipy?

Příchod Nového roku bývá  spojen i s novými předsevzetími. Jak plánovat a hlavně uspět v jejich plnění? A která vám pomůžou udělat život (minimálně ten cyklistický) hezčí?

První rada je naprosto jednoduchá: než si vyberete ta pro vás důležitá, napište si jich víc a pak teprve seznam utřiďte a vybírejte.

Statistiky hovoří jasně, víc jak tři čtvrtiny lidí nezvládne svůj plán držet ani jeden měsíc. Sportovci bývají úspěšnější, jejich silnou předností totiž bývá houževnatost, ale ani to mnohdy nezajistí splnění. Univerzální návod na úspěch neexistuje, ale je pár pravidel, které vám vaše snažení ulehčí.

Je důležité, jaké cíle si stanovíte a s kým je budete sdílet. Někdo vystřihne seznam s deseti úkoly, pro někoho jsou tři maximálním počtem, na který si troufají.

Zkuste naší inspiraci, každý z těchto rozumných nápadů vám udělá život (nejen na kole) o kus hezčí.

Zlepším kondici

Předsevzetí „musím zhubnout“ patří mezi nejčastější, ale sama o sobě je tato formulace příliš obecná. Je nutné být konkrétní a cíl realistický. Postavte si tento cíl obráceně. Zapracujte na zlepšení kondice. Vedle kola přidejte mezi své aktivity nějaký nový impuls. Posilování, funkční trénink, klidně i indiánský běh, který zvládne každý. Zlepšení kondice se projeví i na úbytku váhy, ale ruku na srdce: ne vždy je nutné se upínat na hubnutí. Jde nám i o tvary a o pocit.

A pokud je vaším cílem být lepší v kopcích? Zkuste svou pozornost zaměřit na trénink v posilovně a získání síly nejen do nohou. Možná vás překvapí, jak budete na jaře zdolávat kopce lehčeji!

Odpojím se

Fenomén STRAVA je úžasná aplikace, která eviduje naše snažení, sděluje přátelům naši akčnost, dostáváme kudosy, nás samotné odměňuje poháry, podsouvá nám statistiky, získáváme KOMy, útočíme v segmentech. Ruku na srdce (už podruhé): nebere nám tohle virtuální soutěžení tu ryzí radost z cyklistiky?

Zařaďte si do svých cílů „off line“ vyjížďky. Vyrazit jen tak, na pocit, vnímat sebe samu, jak dýchám, kde mi ten kopce začíná „nechutnat“, nebo s úplně čistou hlavou a sledováním krajiny. A ten, kdo bez evidence nemůže být, ať si schová chytré hodinky (computer) do kapsy u dresu nebo batohu. A vyhodnotí si až další den.

Přivedu někoho k cyklistice

 

Cyklistika je úžasná aktivita z jakéhokoliv úhlu pohledu. Je prospěšná pro tělo, pro mysl, může uspokojit vrozenou soutěživost, může být i ekologickým a levným způsobem, jak se dopravovat do práce. Na kole jezdí děti, dospělí, rodiny, kamarádi, skupiny i páry. Sečteno, podtrženo, těžko se hledá důvod, proč na kole nejezdit.Tak proč nezkusit přivést k cyklistice někoho známého, kdo je ještě cyklistikou nepolíben a zasvětit ho do základů pravidel či tréninku? Kdo ví, třeba tak najdete úžasného parťáka na společné vyjížďky.

b

 

Najdu si parťačku

Kromě výše popsaných pozitiv je tu ještě jedna báječná věc. Cyklistika je i společenská záležitost. Parťák/parťačka nebo skupina dokážou skvěle motivovat, pomohou vám zlepšit fyzičku, v terénu se zas přiučíte technice. 

„Víš holky těžší to maj..“, zní v písničce bratrů Nedvědů, a my víme, že to platí i pro skloubení pracovních povinností a plánování pevných časů na zábavu, respektive na společné vyjížďky. (známe z DNK pražských srazů). Takže rada zní: zapátrej po skupině v tvém blízkém okolí, napiš výzvu na Fb, nenech se odradit počátečním neúspěchem, určitě časem najdeš spřízněnou duši, s kterou si sednete rychlostí i představou o tom, co je lehký a krátký švih.

Zařadím pravidelný strečink

Jednoduché předsevzetí, které bude mít skvělé účinky, když se ho budete držet. Je jedno, jestli zvolíte pravidelné protahování sama doma nebo začnete chodit třeba na lekce jógy. Strečink byste měla vnímat stejně důležitě, jako samotný trénink. Zkuste si dát do plánu důkladné protahování alespoň 2x v týdnu. Není snadné najít čas navíc nebo dokonce vyměnit jízdu na biku za „povalování“ na podložce. Zkuste si plánovat čas na svou vyjížďku o trochu delší, vraťte se o trochu dřív a ušetřený čas věnujte strečinku

b

Zkusím výzvu-zkusím závod

Zábava, sázka, motivace, přátelské setkání, pomoc. To vše se může schovat do splnění výzvy „účast na závodě“. Pro začátek klidně v naší domovině – nabídka je tak obrovská, že neexistuje ten, kdo by si nemohl vybrat. Regionální závody, kde se sejde pár desítek lidí, nebo naopak masové maratony, kde najdete jistou anonymitu. 

Kdo nemá vyloženě závodního ducha a s připnutím startovního čísla na dres se mu nevyplaví adrenalin, může si stanovit cíl „jen to objet“. A to, co dokáže energie lidí kolem, bude pravděpodobně milým překvapením. 

Skvělým a nezapomenutelným zážitkem může být  zdolání výzvy v podobě Bike Hero či Stoneman. Tvé jméno navždy zapsané mezi finishery – to je přeci něco!  Další možností jsou charitativní akce, kde primárně vůbec nejde o čas, výsledek, ale pomoc někomu druhému. A to je silná motivace, co říkáte?

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková