Juniorskou mistryní světa favorizovaná Backsted, nejlepší Češka Julia Kopecky na 10.místě

Sedmnáctiletá Britka Zoe Backsted jela sólo jízdu, medailová naděje Kateřina Hladíková přišla o svůj sen kvůli technickým problémům

O první sadu medailí z cyklokrosového světového šampionátu bojovaly ve Fayettville juniorky. Startovní listina čítala 24 závodnic z 9 zemí, největší počet měla pořadatelská země a také Česká republika. Národní dres si oblékla hned pětice mladých cyklokrosařek, největší nadějí byla Kateřina Hladíková, které si v letošní sezóně připsala na své konto dva velké úspěchy – 3. místo ze Světového poháru ve Flamanville a 4. z Tábora.

 

Okruh, měřící 3100 metrů se „silničářskými“ úseky i díky počasí připomínal spíš silniční kritérium. Jezdilo se rychle, trať byla hodně široká, řada zatáček byla hodně otevřených, postavených na plynulý průjezd. To ale neubíralo nic na její obtížnosti, bolavým místem byl výběh 38 schodů, ale také zhruba 400 metrů dlouhé táhle stoupání. A právě ten byl v juniorkách místem, kde se rozhodovalo o medailích.

Po startu, který se nejlépe povedl Nizozemce Lauren Molengraaf se hodně brzy skromné startovní pole natáhlo.  V záběrech televizních kamer se mihla kolem pátého místa jedoucí Katka Hladíková, což byl skvělý předpoklad k tomu, aby mohla bojovat o umístění s nejlepšími. Jenže o pár desítek vteřin později, byla záběr na českou reprezentantku hodně smutný, jela s extrémně těžkým převodem, po chvíli slezla z kola a bojovala s technickým problémem.

Mezitím se na čele změnilo pořadí, favorizovaná Zoe Backsted si počkala do prvního a nejdelšího stoupání na trati, zařadila zcela jiný rychlostní stupeň a svým soupeřkám jednoduše odjela. Od té doby si jela svůj závod a držela zhruba půlminutový náskok nad skupinou, která se vytvořila za jejími zády.

V té byla pětice závodnic: Nizozemky Bentveld a Molengraaf, hodně aktivně jedoucí Italka Federica Venturelli, další Britka Ella Macleen-Howel a Francouzka Lila Fabregue.

Nejlepší česká závodnice byla Julia Kopecky, která se zprvu pohybovala okolo 7 až 8 místa, Bára Jeřábková uzavírala první desítku.

Na stejném místě, jako Zoe nastoupila Nizozemka Bentveld a v podstatě se opakoval stejný scénář, jako o kolo předtím. Brzy si najela zhruba 15vteřinový náskok a hájila si druhé místo.

O zbylou medaili byla chvíli přetahovaná, ale opět se potvrdila fyzická i technická připravenost Nizozemek, Lauren Molengraaf odskočila svým pronásledovatelkám a dojela si pro bronz.

Suverénka závodu Zoe projela cílem s půlminutotvým náskokem po 41 mintě a 16 vteřinách a mohla si v klidu užít ovace přítomných fanoušků.

“Pokud mám být upřímná, jsem trochu v šoku. Před závodem jsem mluvila se svým trenérem a ptala jsem se: ‘Myslíš, že bych se měl pokusit zaútočit v tom první stoupání?’ A on řekl: Pokud se cítíš dobře, jdi do toho.’. Zkusila jsme to a když jsme byla nahoře, lidi z týmu mi říkali ‚že mám deset sekund, tak jsem pokračovala dál. Každé kolo jsem v tom stoupání pokaždé založila, protože tam jsem vždy najela náskok. Prostě jsem dal všechno dohromady. Jo, byl to dobrý den,” popsala svou taktiku suverénka letošní sezóny pro cyclingnews.

Česká stopa – smůla, bojovnost i zklamání

Julia Kopecky

Češka, žijící v Nizozemí Julia Kopecky těsně uhájila top ten, byla nejlepší naší juniorkou  v cíli, ale sama úplně spokojená nebyla.

“Čekala jsem trochu víc, celej tejden jsem se cítila dobře. Nepovedl se mi start a v posledním kole mi došlo, navíc mi ještě spadl řetěz. 10. místo není špatné, ale mohlo to být lepší,” hodnotila v cíli svůj výkon Julia a na otázku, která pasáž na trati je nejtěžší, jednoznačně odpověděla: “Určitě ten kopec krátce po startu, je dlouhej, prudkej a ještě navíc musíš jet proti větru, což je náročný. Ani ti schody nebyly jednoduchý, ale ten kopec je zkrátka nejtěžší,” uvedla Julia, která trvale žije v Nizozemí.

Barča Jeřábková

Pro Barboru Jeřábkovou je 13. místo životním výsledkem, podala kvalitní a bojovný výkon. “Mohlo to být lepší, ale spokojená jsem. 5 kol bylo docela hodně, čekala jsem, že pojedeme 4, takže ke konci mi už docházelo, ale dokázala jsem udržet 13. místo, se kterým jsem spokojená.”

Na patnáctém místě přijela Kačka Hladíková a tady je nutné vyzdvihnout její bojovný výkon poté, co hned v úvodu závodu přišla vinou nefungující přehazovačky o šanci bojovat s nejlepšími. Dokázala najít motivaci a z konce závodního pole, kde se pohybovala po výměně kola závod nevzdala. .

Bojovnice Kačka Hladíková

“Před závodem jsem byla v naprosté pohodě. Moc jsem se těšila, až všem ukážu, co ve mně je. Veděla jsem, že na to mám být do pětky i na bedně. Start se mi povedl, byla jsem  třetí, ale pak mi někdo najel do přehazovačky a ta přestala fungovat. Musela jsem jet na nejtěžší převod a celý ten dlouhý kopec běžet. Po depu začala stíhací jízda, měla jsem dobrý nohy, tak to docela šlo, ale měla jsem už velkou mezeru a na lepší než 15. místo to už nestačilo.

V cíli jsem si trošku pobrečela, ale od všech jsem dostala tak obrovskou podporu, že to zachvilku přešlo. Měla jsem na to a to je nejdůležitější, aspoň mám motivaci na příští rok,” napsala nám po závodě Kačka.

 

Dvacátá Eliška Hanáková je prvoročařka a na velkých závodech sbírá teprve zkušenosti. Možná sama čekala lepší umístění, než 20. místo, to stejné platí u Vandy Dlaskové, která dojela 23.

Výsledky juniorky:

  1. Zoe Backstedt (GBR) 41:16 min.
  2. Leonie Bentveld (NED) +0:32
  3. Lauren Molengraaf (NED) +0:57
  4. Ella Macleen-Howel (GBR) +1:06
  5. Federica Venturelli (ITA) +1:09

  1. Julia Kopecky +2:03
  2. Barbora Jeřábková +3:06
  3. Kateřina Hladíková +4:10
  4. Eliška Hanáková +4:44
  5. Vanda Dlasková +5:36

Kompletní výsledky ZDE

 

 

Foto:Jan Němec, mtbs

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková