Kristýna Zemanová se na MS v cyklokrosu blýskla 7. místem, titul vybojovala Nizozemka Puc Pieterse

Nizozemky obsadily všechny tři medailové stupně, Kristýna Zemanová se postarala o nejlepší výsledek české výpravy v individuálních soutěžích, dojela na výborném sedmém místě

Posledním ženským závodem na programu světového šampionátu ve Fayettville bylo klání žen do 23 let. A k tomuto závodu jsme vzhlíželi s nadějemi na dobré umístění Kristýny Zemanové, alespoň v top ten, možná i líp. Mezi třiadvaceti startujícími z 12 zemí byla česká šampionka jako jedna z nejmladších a dalo se čekat, že držet krok s favorizovanými Nizozemkami Puck Pieterse či Fem van Empel, které dokážou konkurovat i nejlepším elitním ženám bude nad síly nejen její, ale i většiny ostatních. A to se potvrdilo během prvního okruhu.

V úvodních stovkách metrů nasadila tempo Francouzka Amandine Fouquenet a dokázala hned peloton nadělit. Na čele se utvořila osmičlenná skupina, kde na samém konci ze všech sil bojovala o kontakt naše Zemanová.

Stejně, jako v předchozích závodech, byl i u žen do 23 let 400 metrů dlouhý kopec místem k nástupu, prověření sil konkurentek. Přesně to vyzkoušela Puc Pieterse, opřela se do pedálů a za jejími zády vydržela jen krajanka Shirin van Anrooij. Tohle zrychlení se podepsalo i na zbytku pole, to se hodně nadělilo, Kristýna Zemanová se spojila s domácí závodnicí Madigan Munro a do třetího okruhu projížděli na 7., resp. 8.místě.

Nizozemský souboj...
....a česká radost

Náskok vedoucí dvojice se oproti zbytku pole navyšoval, opět to byla jízda plná nástupů, především od Puc Pieters, ale ve čtvrtém kole se nenápadnou a plynulou jízdou připojila další z nizozemských závodnic Fem van Empel. A vypadala nejvíc svěže, každý z nástupů aktivní Pieterse v klidu pochytala. Vše nasvědčovalo tomu, že rozuzlení závodu ukáže až závěrečný finiš této silné trojice.

Jenže na fayettevilleské trati se každá drobná chyba trestá! Té se nevyvarovala právě Fem van Empel, když na horizontu jedné ze dvou strmých valů najela do zadního kola své krajanky, spadla a navíc ji spadl řetěz. Rázem byla ze hry, zbyla pro ni jen bronzová medaile, což bylo očividné zklamání.

Z titulu se nakonec radovala díky lepšímu spurtu Puc Pieterse, když odolala ataku dotírající Shirin van Anrooij.

O dvě minuty později finišovala i naše Kristýna Zemanová a úspěšně, cílem projela na sedmém místě, když za zády nechala Američanku Madigan Munro.

“Bylo to krásný, je tu nádherná atmosféra a díky tomu, že jsem jela celý závod s Američankou, tak lidi řvali, až mě z toho bolely uši. Závod jsem si fakt užila, jelo se mi docela dobře a s umístěním do top ten jsem spokojená,” líčila v cíli Kristýna. Trať byla dost rychlá, ale to se mi v sezoně osvědčilo. Doufala jsem, že mi to bude sedět a sedělo, takže jsem strašně spokojená, že se mi to dnes povedlo. Bylo to krásné zakončení téhle skvělé a neuvěřitelné sezóny,” napsala nám Kristýna. 

Výsledky ženy do 23 let:

  1. Puck Pieterse (NED) 46:27 min.
  2. Shirin van Anrooij (NED) +0:00
  3. Fem van Empel (NED) +0:12
  4. Line Burquier (FRA) +0:39
  5. Amandine Fouquenet (FRA) +1:26
  6. Marie Schreiber (LUX) +1:49
  7. Kristýna Zemanová +2:15

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková