Titul získala královna letošní sezóny Kristýna Zemanová

V Kolíně bojovaly elitní kategorie o tituly mistrů republiky v cyklokrosu, obhájkyně a osminásobná šampionka Pavla Havlíková předala žezlo dál…

Kolínský cyklokrosový mistrák žádná překvapení nepřinesl, svou letošní suverenitu potvrdila závodnice týmu Brilon Racing Kristýna Zemanová a ač ve světových kláních závodí v kategorii do 23 let, na domácí půdě získala svůj první mistrovský titul v elitě. A to zcela suverénním způsobem. Na pódium ji doprovodila její týmová kolegyně Tereza Vaníčková a Nikola Bajgerová (FORCE KCK Team).

Hodně prořídlý peloton se krátce před sobotním polednem seřadil na startovní čáře. Deset statečných žen (včetně U23) doplnily čtyři nejlepší juniorky, které dostaly povolenku jet v rámci přípravy na MS vložený závod. Malý počet však neznamenal slabou konkurenci, na startu nechyběla žádná z favoritek. 

Tou největší byla bezpochyby teprve osmnáctiletá Kristýna Zemanová, která si počínala velmi zkušeně. Po startu, který nejlépe zvládla Nikola Bajgerová se během úvodního kola odtrhla silná šestice: Zemanová, Vaníčková, Havlíková (Lawi junior), Czeczinkarová (LIV Mistral), juniorka Hladíková (Brilon Team) a již zmiňovaná Bajgerová, která si po celý závod počínala velmi aktivně.

Ve třetím z šesti předepsaných okruhů se od skupiny odpoutala favorizovaná Zemanová a po vteřinách svým soupeřkám odjížděla. Dvě kola před cílem už měla komfortní náskok více jak 20 vteřin.  Její projev byl koncentrovaný, jízda plynulá, bylo cítit, že nejede pod tlakem, naopak s převahou a jistotou. S rukama nad hlavou a slzami v očích projela cílovým prostorem po necelých 53 minutách a mohla si užívat radost se zisku prvního velkého titulu.

 

„Dneska to bylo něco úplně neskutečnýho, ani nevím, co na to říct. Splnil se mi jeden obrovskej sen. Závod jsem jela hned od začátku tak, abych si brzy vytvořila prostor a měla na všechno klid a mohla se soustředit na sebe. Vyšlo to, tak jsem si to užila od začátku do konce. Touha po titulu byla strašně velká, toužila jsem po něm kvůli rodičům, těm, co se o mě starají na všech závodech, odměnit se jim, jak mi mejou kola, perou dresy..a v cíli na mě ty emoce dolehly, je to nepopsatelný pocit,“ popsala své pocity těsně před slavnostním ceremoniálem Kristýna a nastínila své plány. „Teď se samozřejmě budu soustředit na mistrovství světa, které se jede v Americe, ale ten titul mi určitě dodal i větší sebevědomí a chuť do dalších bojů.

Tereza Vaníčková vezla číslo 5 a dojela si pro stříbro

Velmi napínavý byl boj o další dvě medaile a rozhodovalo se až v samotném závěru.  Pořadí se přesýpalo, ještě v předposledním kole jela na druhém a třetím místě Jana Czeczinkarová s Terezou Vaníčkovou, s několikavteřinovým odstupem jelo duo Bajgerová-Hladíková. Komu zbylo více sil do finiše, vydělal na tom. Poté, co už si půl minutu užívala slávu vítězka závodu Kristýna Zemanová, v cílové rovině se objevila její týmový kolegyně Tereza Vaníčková, která dokázala „odpárat“ zkušenější Nikolu Bajgerovu.

„Holky byly hodně silný, jelo se fakt rychle, překvapila mě Jana Czeczinkarová, a ke konci i Nikča měla ještě tah. Ze stříbra mám fakt velkou radost i z vítězství Kikiny,“ pochvalovala si týmový úspěch Tereza.

Nikola Bajgerová byla často vidět na špici

A úsměvem nešetřila ani třetí v pořadí Nikola Bajgerová.

Jsem moc spokojená, na téhle trati jsem si příliš nevěřila. Myslím, že je to na mě až moc rychlé…teď se doma vozím, jak se mi chce, jdu od závodu k závodu, nechávám tomu volný průběh. Možná jsem tady zbytečně dvě kola odtáhla na špici, holky za mnou pošetřily, chybělo mi to pak na konci. Ale podařilo se nám odpárat Pavlu s Janou a tak jsem s třetím místem spokojená,“ pochvalovala si bronzová Nikola.

Jana se dlouho pohybovala na medailových pozicích...

Čtvrté místo si připsala Jana Czeczinkarová, která si střihla mistrák v rámci přípravy na letní sezónu. „Pauzu už jsem měla, krosy jsem letos moc nejezdila, teď už jsem v přípravě na horský, ale říkám si, kolo jako kolo, proč nejet. Holky jely moc pěkně, já měla trochu víc pošetřit síly, abych s nima mohla jet až dokonce. Ta trať byla hodně rychlá, ani ne tolik bahnitá a ty rychlý úseky do tahu mi moc neseděly,“ zhodnotila Janča.

Pavla devátý titul nepřidala, ale kdo ví, zda ji ještě někdo někdy s počtem vítězství překoná...

Osmatřicetiletá Pavla Havlíková sice byla obhájkyni mistrovského titulu, ale ona sama už před sezónou přiznala, že tréninku teď nedává potřebných 100%. A konkurence nezahálí. Přesto odvedla statečný souboj, hlavně v několika technických pasážích ukázala přítomným divákům, že to na kole opravdu umí. V cíli projela na slušném pátém místě.

„Šla jsem na start absolutně bez ambicí, ale s touhou bojovat o co nejlepší umístění. Letošní sezóna byla celá nad plán. Od startu jsem jela absolutně v červených číslech, visela jsem ve skupině na konci špagátu. V technice jsem měla navrch, to mě pár kol zachraňovalo, ale zázraky se nedějí.

Nechci, aby to vyznělo jako výmluva, ale 2 týdny po covidu to bylo dneska strašně náročný.

Dneska jsem si závod neužila, ale na to, že jsem to nechtěla vůbec jet, to zase propadák nebyl. Zklamání necítím, jsem ráda, jak závod dopadl, kdo byl na bedně, osvětlila svou okleštěnou přípravu a vysekla těm nejlepším poklonu.

Výsledky ženy:

  1. Kristýna Zemanová (Brilon Racing) 52:50 min.
  2. Tereza Vaníčková (Brilon Racing) +0:32
  3. Nikola Bajgerová (Force KCK Zlín) +0:40
  4. Jana Czeczinkarová (LIV Mistral) +0:52
  5. Pavla Havlíková (Lawi Junior) +1:39

 

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková