Připravte si skvělou snídani před lyžovačkou nebo na nedělní pohodu. I po sladkých vánocích vám bude chutnat náš perník s jablky
Reklama
Žito, naše tradice – na perník, kávu i kořalku
Žito známe všichni v podobě žitného chleba, bohužel poctivý žitný chléb je dnes už raritou. Běžně dostupný pšenično-žitný chléb obsahuje žita jen velmi málo. Škoda! Žito je totiž naše tradiční obilovina se spoustou cenných látek. Čím nám prospívá? A jak zařadit tolik prospěšné žito zpět do svých jídelníčků? V dnešním receptu spojíme příjemné s užitečným a připravíme si celozrnný perník z žitné mouky s jablky, tedy sezónním ovocem.
Žito je pravděpodobně jediným druhem obilí původem z Evropy, které potřebuje chladnější podnebí a nevadí mu méně úrodná půda. Žito bývalo běžnou stravou Slovanů a v tradiční kuchyni bylo zastoupeno poměrně často.
Pro všední dny se pekl žitný kváskový chléb, pro sváteční dny zase žitný perník a z opraženého žita se vařila káva žitovka nebo se připravovala žitná kořalka.
Co obsahuje
Žito je silná a odolná obilovina, bohatá na vlákninu a polysacharidy. Obsahuje i řadu minerálních látek jako mangan, fosfor, železo, hořčík, draslík, vápník, selen a křemík. Je i výborným zdrojem takzvaných fytochemikálií, konkrétně obsahuje ochranné látky lignany, s mnoha zdravotně prospěšnými funkcemi jako vitamíny.
Co dokáže
Lidé, kteří konzumují žito, mají dobrý imunitní systém. Kvalitní čerstvá celozrnná žitná mouka, ideálně v biokvalitě, působí blahodárně na činnost střev, proti zácpě a hemoroidům. Žito posiluje nervy a svaly, je prospěšné pro činnost cév, oběhový systém a brání chudokrevnosti. Opravdový 100% žitný celozrnný kváskový chléb je ideální pečivo pro každého, kdo chce zhubnout.
Použití v kuchyni
Nejlépe jde zařadit žito do jídelníčku v podobě žitného kváskového chleba nebo přidávat žitnou mouku do perníku, což můžete hned vyzkoušet v následujícím receptu. Občas můžeme zařazovat i žitné těstoviny a vločky, ideálně do zapečených pokrmů. Blahodárné je také popíjení žitné kávy, která neobsahuje kofein, ale minerální látky a hlavně vlákninu.
Celozrnný perník s jablky
Suroviny:
150 g pohankové mouky
100 g žitné celozrnné mouky
1 kypřící prášek bez fosfátů
2 PL perníkového koření
2 PL nepraženého kakaa
100 g třtinového cukru
600 ml mléka
1 velké jablko
na dochucení: povidla a plátky mandlí
Postup:
Nejprve smícháme obě mouky, kypřící prášek, perníkové koření, kakao a třtinový cukr. Nakonec přidáme vlažné mléko, aby se všechny části spojili v hladké těsto, které nalijeme do pečící nádoby, ideálně silikonové formy. Navrch vložíme kousky nakrájeného jablka. Pečeme na 170° C zhruba 45 – 50 minut. Doba pečení se odvíjí podle velikosti pečící nádoby a trouby. Perník je hotový, pokud se nelepí na špejli. Po vychladnutí můžeme potřít perník povidly a posypat plátky mandlí.