Další novinka od Canyonu – SPECTRAL 125

Ani sezóna 2022 nebude bez nového přírůstku německé značky Canyon a potěší milovníky trailového ježdění

Model Spectral jako takový má Canyon ve své nabídce už řadu let. Když v loňském roce německý výrobce aktualizoval platformu tohoto trailbiku a na trhu se rázem objevily varianty 29“, 27,5“ a také oblíbený mullet, dalo by se předpokládat, že inženýři z Canyon Factory v Koblenzu mají aspoň na nějaký čas splněno. 

Vždyť devětadvacítky jsou jistější, stabilnější a mají větší přilnavost, kola 27,5“ zas nabízí větší obratnost a jsou hravé. A mullet zas nabídne zajímavou variantu pro ty, co hledají ještě nějakou přidanou hodnotu a styl.

Jenže je tu únor 2022 a německá značka přichází se zcela novým Spectralem 125, ultimátním trailovým bikem s progresivní geometrií a se zdvihem 125mm vzadu a 140mm vepředu. 

Cílem této novinky je nabídnout kolo, které si zachová základní sjezdové vlastnosti, bude ale hravější a efektivnější při šlapání než je jeho předchůdce, vysokozdvihový Spectral (160/150mm).

Nový Spectral 125 dle výrobce tohle všechno splňuje. Je lehký a obratný, s kvalitním odpružením i velkou mírou tuhosti. Má nabídnout jistotu v terénu a zároveň „jede jak blázen“ – takto doslova to prezentuje sám výrobce.

Geometrie kola – to nejsou jen dva, tři údaje o úhlech. Tady to musí vše ladit dohromady. V případě Spectralu 125 se tu potkává agresivní hlavový úhel 64 stupňů, tedy hodně položená vidlice. K tomu slušný dosah-pro velikost L je to 486 mm, což vše nabídne více kontroly ve sjezdech. Tyto údaje doplňuje úhel sedlové trubky, který je 76 stupňů. Výsledek? Efektivnější pozice při šlapání do kopce.

Pro příjemný pocit z odpružení je jeho plynulost a progresivita. Nový Spectral využívá trojfázové odpružení, které bylo poprvé představeno na downhill biku Canyon Sender. Stručně řečeno, v první fázi je reakce zadního tlumení jemná, aby byla jízda hladká, ve střední fázi už je větší podpora a ve finální pak akceleruje, aby jezdci pomohla nadlehčit kolo, přeskočit nerovnost, pokud je potřeba. To vše se zdvihy 140mm vepředu a 125 vzadu.

Na cyklistický trh míří hned 5 variant! Dva hliníkové modely a tři postavené na karbonovém rámu. Na rozdíl od loňských modelů budou všechny varianty na 29“ kolech.  Jinak je to Spectral se všemi vychytávkami, jaké znáte z podzimních modelů.

Modelová řada: Canyon SPECTRAL 125 AL 5 a 6, v karbonu SPECTRAL CF 7, 8 a 9

Hliníkové modely nemají na rozdíl od karbonových Flip Chip k nastavení geometrie. Ten umožňuje mírné doladění prostřednictvím změny hlavového úhlu na 64,5 a zvýšení středu o 8mm.  U hliníkových rámů byla, vzhledem k předpokládanému používání dána přednost tuhosti a robustnosti před honbou za ušetřením gramů. Výrobce se však dušuje, že při jízdě oceníte právě tento přístup.

Základní verze 5 je osazena Shimanem Deore a tlak na rozpočet se projevil zejména nasazením vidlice RX 35 Gold. Model 6 má již pružení od Foxu a komponenty SLX. Obě verze jsou velmi sympatickou cenu, která zejména méně náročným jezdcům vyváží vyšší hmotnost.

Karbonové modely jsou posazeny výš i po komponentové stránce, jak vidíte v tabulce. Potenciální zájemce potěší i to, že v Canyonu nešetřili na pneumatikách a všechny modely jsou osazeny plášti Maxxis Minion DHR II a Dissector v šíři 2,4“.  

S nejvyšším modelem CF9 se můžete pustit mezi tu nejvybranější společnost.  Řazení AXS, X1, vidlice a tlumič FOX Factory a kola DT Swiss naznačí Váš potenciál. Dál už je to Vás. Spectral 125 Vám v tom pomůže.

 

Ceny v české republice jsou stanoveny následovně:  základní model má cenovku 65 999,- Kč. O 14 tisíc víc zaplatíte za hliníkovou verzi SPECTRAL 125 AL 6. První verze postavená na karbonovém rámu se drží výrazně pod stotisícovou hranicí, zaplatíte 92 599,- Kč. Druhý nejvyšší model je za 118 999,- Kč, nadupanou raketu v parádní výbavě pořídíte za 153 399,- Kč. 

Dobrou zprávou je také to, že testovací Spectral 7 už je u nás v garáži a tak se již brzy dočkáte našich zkušeností s touto novinkou.

Další informace k jednotlivým modelům najdete na stránkách výrobce CANYON.

Foto: CANYON

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková