Kryoterapie – kdy a jak často chodit? Víme, jak vytěžit maximum!

Trénovat jako profík umíte. A co regenerace? Zkuste tenhle plán!

O tom, že regenerace po sportu je potřebná, tělu i duši prospívající ví každý. To, že pro amatérské sportovce je občas (nebo často?) problém najít ve svém volném čase prostor pro relaxaci, je také poměrně známá věc. Ale statistiky prozrazují, že se situace lepší. Frčí sauna, masáže, kompenzační cvičení. A nesmíme zapomenout ani na kryoterapii. V Čechách jsou kryokomory už víc jak 15 let a za tu dobu si postupem času získaly přízeň i hobby sportovců. Někdo na tento způsob regenerace nedá dopustit, ať už pro časovou nenáročnost – ve srovnání se saunou nebo masáží, nebo pro pocit, že chlad ze svalů „vyžene“ únavu rychleji.

Pro vrcholový sport je využívaní všech moderních regeneračních a rehabilitačních metod nutností, a samozřejmostí je i sledování účinku a efektivity. Jak si vede kryoterapie? Kdy je její největší přínos a kdy ušetříte čas i peníze, když si ji odpustíte?

Kryokomora (také kryosauna či polárium) má v hlavní komoře teplotu v rozpětí −100 °C až −160 °C, člověk zde pobývá 1-4 minuty, v závislosti na individuálních pocitech. Díky nízké vlhkosti vzduchu budete z kryokomory odcházet s příjemným pocitem, aniž byste vystavili své tělo jakémukoliv nebezpečí.

Jak kryoterapie funguje?

Jde o metodu, díky níž dochází k urychlení regenerace po sportovním výkonu, k léčbě zranění.

Terapie chladem:

  • ochlazuje tkáň
  • snižuje průtok krve do určitých oblastí
  • snižuje zánětlivé procesy
  • snižuje otoky, které způsobují bolest
  • dočasně snižuje nervovou aktivitu, což také snižuje bolest

Kdy může kryokomora pomoci s výkonem?

V případě vícedenní soutěží, což v cyklistice bývají etapové závody, v dalších sportech pak několik soutěží během jednoho závodního dne kryoterapie umožňuje rychlou regeneraci.

Příjemný pocit budete vnímat i po jedné návštěvě, ale platí zde zásada pravidelnosti. V takovém případě může kryoterapie pomoci při přetrénování, nebo tomuto problému zabránit.

Kryoterapie je skvělým pomocníkem při svalové horečce či jejích příznacích.

Je vodná po náročném anaerobním tréninku nebo jiném metabolicky náročném tréninku, v takovém případě opět pomáhá zabránit přetrénování.

 

A kdy nemá účinek?

Tělo i duše jedno jsou, takže její přínos je i vlastní dobrý pocit, jak se o své tělo staráme. Nicméně je prokázáno, že po aerobním tréninku s nízkou zátěží nemá kryoterapie pro svaly téměř žádný účinek.

Jak často kryoterapii zařadit?

Je to individuální záležitost, vodítkem mohou být následující informace: pokud jste náchylnější k vyššímu riziku svalové horečky, pokud jste ukončili náročný tréninkový cyklus, zejména se silovou přípravou, je dobré si zařadit blok chladové terapie, kdy navštěvujete kryokomoru každý den po dobu jednoho týdne. Pro informaci, někteří profesionální sportovci využívají kryoterapii v nejnáročnějším období i 2x denně.

 

Pro potřeby regenerace se doporučuje naplánovat blok v délce 10-20 dní, ve frekvenci 1 návštěvy denně. Tyto série opakovat 2-3x ročně.

Kryoterapie versus otužování

Pro posílení imunity, ale i jako forma regenerace se v poslední době stalo velmi moderní otužování. Na první pohled procesy, které na tělo působí podobně. Obojí vyplaví endorfiny, vyvolá příjemný pocit-tedy tomu, kdo se otužuje pravidelně. Při otužování jde o pomalejší proces ochlazení těla, v řadu 4-15 minut, kdy pokožka má teplotu +15 až +7 stupňů, chlad postupně prostupuje směrem k tělesnému jádru.

Proces ochlazení v kryokomoře je jiný, jde o velmi rychlý pokles teploty pokožky (během 3 minut na teplotu +4 až 0 stupňů. Díky skokovému ochlazení dochází k utlumení nervových zakončení a tím vnímání mrazu. Dochází k rychlému stažení cév (viz obrázek) a dalším pospaným procesům. Důležitým faktorem je, že svaly nejsou po kryoterapii ztuhlé a sportovec se může rychle vrátit ke cvičení.

 

 

Zdroj: Victoria VSC

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková