Novinka Giro Eclipse Spherical. Navržena pro rychlost, s kvalitním odvětráním

Něco pro milovníky úzkých plášťů či galusek a především rychlosti

S prvním březnovým dnem uvedla značka Giro na trh novou helmu Eclipse Spherical, o které se tvrdí, že je nejrychlejší silniční cyklistickou helmou. Zároveň má nabídnout excelentní ventilaci, mezi aero helmami bezkonkurenční. Tohle odvážné tvrzení má ale už silný argument v podobě reálného testování v nejnáročnějších podmínkách profesionálních závodů – v loňské sezóně ji totiž vozili jezdci týmů FDJ a Canyon//SRAM. Teď ji můžete mít i vy!

Vlastní testování v aerodynamickém tunelu během vývoje Eclipse zjevně umožnilo konstruktérům Gira optimalizovat tvar pro aerodynamickou účinnost v celé řadě úhlů větru. Údaje o úspoře času uvádí Giro ve vztahu k parametrům klasické etapy Tour či jiného profesionálního závodu, jehož délka přesahuje 100 kilometrů a dosahuje rychlosti kolem 40 km/hod.

Výsledek prezentuje Giro s potěšením: s touto helmou ušetří jezdec přes dvě a půl minuty, když jede z 80% v typické jízdní pozici a pouze v 20% s hlavou dolů.  Tato výhoda zůstává na straně nové Eclipse Spherical i ve srovnání s lehkým modelem Giro Aether.

Giro Eclipse má aero-profilovaný design se 14 hlubokými kanálky a tato vychytávka přezdívaná „Therminator“ umožnila společnosti Giro otestovat účinnost chlazení Eclipse ve srovnání s konkurenčními nabídkou

Pomocí zařízení v Giro změřili účinnost ochlazování hlavy chlazením ze 100 stupňů Celsia při rychlosti větru cca 38 km/h.

V tomto testu sice „vyhrál“ model Giro Aether, ale s výsledkem 89,75% to byl náskok jen půl procentního bodu, o který model Eclipse zaostal v účinnosti chlazení.

Čtrnáct ventilačních otvorů je navrženo tak, aby protahovaly vzduch přes přední část přilby a přes hlavu, což nejen zajišťuje ventilaci, ale také přispívá k aerodynamické účinnosti přilby snížením odporu vzduchu.

O bezpečnost se postará Spherical Technology Powered by MIPS, která se poprvé objevila na helmě Aether v roce 2018. Tato technologie je založena na principu kloubu. Skořepina se skládá ze dvou částí (polokoulí) vložených do sebe a spojených pomocí žlutých elastomerů. Celý systém vytváří jakési odpružení, které absorbuje síly v případě nárazu – polokoule se vůči sobě mohou pohnout a elastomery tlumí energii. Vnější skořepina je navíc vyrobena z tvrdšího materiálu, vnitřní je vyrobena z měkčího materiálu (technologie Progressive Layering).

Uvnitř jsou pohodlné antibakteriální vycpávky. Přilba využívá k zapínání osvědčený systém Giro Roc Loc 5 Air.

Giro Eclipse s hmotností 275 g ve velikosti M je srovnatelná s jinými aero přilbami, Specialized Evade váží 279 g, MET Manta 272,6 g. Bonusem je i její „jemný“ vzhled – jakožto zástupce aero helem.

Helma Giro Eclipse Spherical je k dispozici ve dvou velikostech: 55–59 cm a 59–63 cm – a čtyřech barvách, včetně černé, modré, bílé/stříbrné, černo/červené. Cena pro český trh byla stanovena na 6 599,- Kč.

Informace o dostupnosti najdete na stránkách českého zastoupení Progresscycle.

Foto: Giro Sport design

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková