HEZKY, ČESKY, ale zdravě!. Dnes pečeme velikonočního beránka

Super recept, který musíte vyzkoušet

Velikonoční svátky za dveřmi a vy se už jistě chystáte na své oblíbené recepty, mezi které patří i tradiční sladký beránek. Dnes máme pro vás recept na zdravou variantu této velikonoční klasiky, protože českou kuchyni lze připravit zdravěji, ale stále chutně!

 

Velikonoční beránek, česká klasika!

Jedná se o druh sladkého pečeného pokrmu, který se připravuje tradičně na Velikonoce, ve tvaru ležícího beránka či jiného zvířete. Je tvořen sladkým těstem, ve kterém se někdy nachází sladké želatinové kousky či sušené ovoce jako například rozinky. V některých případech je beránek polit čokoládovou či jinou polevou pro zvýraznění jeho sladké chuti.

 

Proč zrovna beránek? Pohled do minulosti

Sladký velikonoční beránek vznikl jako symbol dříve rozšířeného skopového masa, které bylo v době skončení velikonočního půstu dříve na české jídelní tabuli hojné. To bylo dáno tím, že v Bibli je pečeně z beránka uvedena jako obřadní pokrm před odchodem Židů z Egypta. Nicméně s ústupem chovu skopového na území Česka došlo k nedostatku tohoto druhu masa.

A co živiny?

Beránkových těst existuje bezpočet. Dá se upéct z třeného, piškotového, šlehačkového či mramorového těsta. Co mají však tato všechna těsta společného je velké množství bílého cukru a mouky, jež jsou zbavené veškerých živin. V kombinaci s tukem je beránek jen sladkou laskominou nedietních rozměrů.

 

Jak  chutně a líp?

Bílý cukr nahradíme rýžovým sirupem, který je tekutý podobně jako med. Vznikl pouze z obilí a je méně sladký. Díky jeho složení je ke zdraví šetrnější než běžný bílý cukr a má nižší glykemický index.

Bílou mouku zase nahradíme moukou špaldovou a částečně mandlovou, která je jedna nejoblíbenějších surovin bezlepkového pečení. Vyrábí se z loupaných mandlí, které jsou bohaté na bílkoviny a hlavně zdravé tuky. Navíc jsou zdrojem spousty vitaminů a minerálních látek jako hořčík, fosfor, zinek, vápník a vitamin E.

Velikonoční beránek z špaldové a mandlové mouky

Suroviny:

  • 150 g másla
  • 150 g rýžového sirupu
  • 100 g mandlové mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 3 vejce (kvalita min. podestýlková)
  • 3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 50 g rozinek
  • ½ lžičky pravé vanilky
  • špetka mořské soli
  • třtinová moučka na zdobení

Postup krok za krokem

  1. Nejprve si připravíme máslo a vejce, které si necháme asi hodinu při pokojové teplotě.
  2. Mezitím si připravíme formu na beránka, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou či mandlovou moukou.
  3. Vyšleháme změklé máslo a společně se žloutky šleháme do pěny. Poté postupně přidáváme během šlehání bílky a sirup.
  4. Nakonec přidáme všechny ostatní suroviny, a to mouky, kypřící prášek, vanilku, mořskou sůl a rozinky.
  5. Pečeme horkým vzduchem na 160° C po dobu cca 45 až 60 minut dle trouby a kontrolujeme špejlí.
  6. Ozdobíme alternativou moučkového cukru, a to třtinovou moučkou.

 

DNK tip: Jak obarvit vajíčka přírodní cestou?

Stačí smíchat: 500 ml vody, 2 lžíce kurkumy a 2 lžíce octa. Barvení zatepla je rychlejší a díky octu barva na vajíčkách snadněji ulpí!

Bára Bubílková