V Brazílii odstartoval SP XCO 2022. Slavila Prévot a McConnell, Češky se smůlou, svá očekávání nenaplnily

Fantastický otvírák v Brazílii! Kdo z favoritek slavil, koho vyřadila nemoc? A co potrápilo českou dvojici Tvarůžkovou a Czeczinkarovou?

Od pátku do neděle hostil brazilský Petrópolis nejlepší bikerky světa, odstartoval tu prvním dílem letošní Světový pohár horských kol. Do Brazílie, největší země Jižní Ameriky se závod vrátil po dlouhých 16 letech a nutno říct, že se zdejší fanoušci opravdu předvedli ve velkém-organizátoři hlásili prodaných přes 25 tisíc vstupenek. Kulisa úžasná, trať náročná, ale atraktivní a spravedlivá, počasí přívětivé. Tedy alespoň z pohledu toho, že nepršelo, protože tamní jílový podklad při dešti mění okruh na skluzavku. Nicméně ne každý byl schopen se na letní teploty a tropické dusno dobře aklimatizovat.

Pátek byl ve znamení atraktivního Short Tracku, který si v minulém roce zažil premiéru, coby světový šampionát. Pro velký úspěch se letos dočkal od UCI dalšího posunu, Short Track je hodnocen jako samostatná disciplína, kdy na konci sezóny bude vyhlášen vítěz SP. Zároveň zůstává závod jako kvalifikace na řazení na start do nedělních bojů v cross country.

Brazilští organizátoři připravili okruh dlouhý 1,4 kilometru, který nenabízel žádné technické prvky nebo zásadní výjezdy, které by oddělovaly pole, takže šlo o závod ve vysokém tempu. Jelo se od začátku opravdu hodně rychle. Tempo nejprve diktovala Loana Lecomte (Canyon CLLCTV), celková vítězka Světového poháru 2021.

Občas vystrčila růžky mistryně světa v xco Evie Richards (TREK Factory), ale vždy se zařadila zpět. Hodně aktivní byla i australská bikerka Rebecca McConnell (Primaflora Mondraker Genuins), která dokázala natáhnout zhruba 15člennou skupinu. Za jejími zády byla schovaná Ferrand-Prévot
BMC), Stigger (Specialized) a Lecomte.

 V závěrečném kratičkém stoupání nastoupila Richards, ale zkušeně se na čelo protáhla Ferrand-Prévot a na její tempo nedokázal nikdo reagovat, šla první do cílového sjezdu a krátkou rovinku už udržela na první pozici.

 

Stigger, Prévot, Richards: tři nejlepší ženy z pátečního Short Tracku

České národní barvy, které vezla Tereza Tvarůžková a Jana Czeczinkarová byly vidět jen v krátkém úvodním záběru tamních kamer. Jana Czeczinkarová nemohla chytit rytmus, hodnocená byla až na 40. místě. Sice o 4 příčky lepší, ale hodně smutná dojela se ztrátou dvou a půl minuty na 36. místě hodnocená Tereza Tvarůžková. Ta na extrémně rychlé trati bojovala s technickými problémy.

„Strašně jsem se těšila na oba závody, i když jsem věděla, že Short track asi nebude nic pro mě, jela jsem ho premiérově. Ale když se k tomu přidá technický problém, nejde to hodnotit jinak, než „umím to lépe”. V každém kole v každém sjezdu mi padal řetěz a jak jsem vypadla ze skupiny, už jsem se jen propadala dolu,“ svěřila se Tereza, která netušila, že to není poslední smolný den, který ji brazilský svěťák připravil.

Loane Lecomte

Nedělní cross country postrádalo nečekaně na startu dvě velká jména.  Chyběl duhový dres mistryně světa Evie Richards, chyběla také olympijská vítězka Jolanda Neff. Obě naznačili skvělou připravenost, Jolanda vyhrála o týden dříve „zahřívací“ závod kategorie C1 na stejném okruhu, Evie byla třetí v pátečním Short Tracku. Obě závodnice zradilo zdraví, o čemž se sdílně podělily na Instagramu se svými fanoušky a tak byly nucené své konkurentky jen z povzdáli sledovat.

První polovina závodu, tedy 3 z 6 předepsaných okruhů, měla dost podobný scénář, jako loňské SP. Kromě úvodních několika set metrů, kde si svou chvilku slávy na přední pozici vychutnala Italka Martina Berta (Santa Cruz) se na čele usadila Loana Lecomte a na pohled dokonalou jízdou, bez jediného pohybu těla navíc svým soupeřkám jednoduše odjela. Náskok byl téměř půl minuty, ve výrazu Loany se těžko hledala únava.

Radost hrdinky dne Rebbecy McConnell

S tím se ale nechtěly smířit Anne Terpstra (Ghost Factory) a Rebbeca McConnell, která se pustila do stíhací jízdy a náskok na Loanu začala stahovat.

Rozhodly chyby. V jedné z náročných rockgarden to subtilní Loaně smeklo, celou pasáž nakonec zdolala stylem „na koloběžku“. O chvíli později již měla na zádech duo McConnell a Terpstru. A byla to Nizozemka, kdo okamžitě zaútočil. Náskok 10 vteřin se zdál zajímavý, skvěle projeté technické pasáže i síla ve výjezdech hrály Anne do karet. Jenže, při chuti byla Rebbeca a když se zvonilo se do posledního kola, boj o vítězství se začal znovu.

Nejslabší byla Loane a začala lehce ztrácet. Pak přichází podklouznutí ve výjezdu Terpstry a náskok je pryč.

Historie, přinejmenším ta soukromá, sympatické třicetileté Australanky se přepsala, Rebecca projela cílem jako první a mohla tak slavit premiérové vítězství ve SP. Anne Terpstra si připsala tučné body za druhé místo, s odstupem 38 vteřin projela Loana Lecomte, na čtvrtou v pořadí se v cíli čekalo přes minutu.

Zkratku DNF má u svého jména vítězka pátečního Short Tracku Pauline Ferrand Prevot.

Bohužel, ani závod cross country nepřinesl českým barvám zlepšení nálady. Naopak. Ještě ve startovní rovince se zamotala do pádu Tereza Tvarůžková a odneslo to kolo.

„Závod pro mě vlastně skončil ve 3 vteřině, velká rána, pád, zlomené špice, ohlé řídítka, úplně poslední po startu a pak nekonečně dlouhé 4 minuty v depu, aby se zprovoznilo kolo,“ líčila okamžiky zmaru. „Nechtěla jsem to ale vzdát, snažila jsem se dojet, co se dalo, i když s takovou ztrátou se bojuje těžce. Chybělo mi 15 vteřin, aby mě pustili do posledního kola. Jsem strašně zklamaná,“ popsala potlučená Tereza příčinu až 35.místa a odvolání ze závodu se ztrátou okruhu.  

Příliš spokojenosti si z Brazílie nedováží ani Jana Czeczinkarová, které dojela o jedno místo před svou krajankou, ale s plným počtem kol. „Po příletu jsem se cítila divně, úplně bez síly, bojovala jsem s místním klimatem. Celkově jsem si připadala, jak po celodenním řádění v aquaparku. Nohy jak v medu a můj výkon velký špatný. Po startu jsem na tom byla poměrně dobře, někde kolem 15, bez větší námahy. Ale pak už jsem nedokázala zrychlit, naopak bojovala jsem sama se sebou,“ zhodnotila své vystoupení.

 

Výsledky Short Track ženy Elite

1. Pauline Ferand Prévot (FRA, BMC) 19:55
2. Laura Stigger (AUT, Specialized Factory) +0:01
3. Evie Richards (GBR, Trek Factory) +0:01
4. Rebecca McConnel (AUS, Primaflor Mondraker Genuins) +0:07
5. Loana Lecomte (Canyon Rockshox) +0:11

36. Tereza Tvarůžková +2:35
40. Jana Czeczinkarová +3:50

 

Výsledky cross country ženy Elite

1. Rebecca McConnel (AUS, Primaflor Mondraker) 1:29:41
2. Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) +0:17
3. Loana Lecomte (FRA, Canyon CLLCTV) +0:38
4. Laura Stigger (AUT, Specialized Factory) +1:44
5. Mona Mitterwallner (AUT, Cannondale Factory) +1:53

34. Jana Czeczinkarová +14:53
35. Tereza Tvarůžková – 1 kolo

Kompletní výsledky ZDE

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková