ČP MTB Zadov: Na nejvyšším stupni opět Lia Schrievers, nejlepší domácí závodnice třetí Jitka Čábelická

Ani třetí závod nejvyšší domácí soutěže nevyhrála česká bikerka…

Po úvodních dvou dílech v Brně a Městě Touškově se Český pohár horských kol přesunul do další tradiční destinace, na jih Čech na Zadov. Na startu se sešla opět i zahraniční konkurence, řada závodníků využila možnosti zůstat v Evropě po SP v Novém Městě na Moravě.

Zadovský okruh doznal jen kosmetických změn, pořadatelé jen ubrali pár smyček, aby se okruh trochu zkrátil. Zůstalo nejtěžší stoupání po sjezdovce, atraktivní kamenité sekce na louce i v lesíku.

V kategorii elitních žen stála na startu vítězka úvodního dílu a druhá z Touškova Němka Lia Schrievers (29er-Racing-Team / BikeSportBühne Bayreuth). Vítězka z Touškova Anne Terpstra se na Zadově neobjevila, otázkou bylo, zda se podaří některé z českých bikerek atakovat v domácím poháru atakovat nejvyšší stupeň.

Byla to ale opět Lia Schrievers, kdo projel zadovskými okruhy nejrychleji. Druhé místo brala také cizinky, Švýcarka Steffi Häbarlin (Bixs Performance Team). Na bronzový stupeň se konečně postavila domácí závodnice a to úřadující mistryně republiky Jitka Čábelická (Gapp Systém-Kolofix), ale ztratila na nejlepší závodnici 1 min a 47 vteřin. 

Suverénka závodu Lia Schrievers

Do souboje se vůbec nezapojila Tereza Tvarůžková (Express CZ Tufo Team Kolín), kterou nejprve potkal defekt, poté problém s ořechem. „Co k tomu dodat .. nechtěla jsem vzdát, tak jsem bojovala, ale už to nebylo ono.. jsem unavená a těším se na chvilku odpočinku,“ sdělila nám hodně smutná Tereza.

Technické problémy a pád potkaly i Janu Czeczinkarovou (Liv Elmtrade), stačilo to nakonec na páté místo.

 

V závodě do 23 let dominovala Adéla Holubová (kola-bbm.cz).

„Úvod závodu neproběhl úplně podle mých představ a ujela mi první skupina holek, v průběhu závodu jsem se dostávala do tempa, posouvala vpřed a snažila se holky stahovat. Cítila jsem se dobře v technice, kde poslední dobou cítím posun,“ popsala svůj výkon Adéla, kterou čeká příští týden obhajoba mistrovského titulu v maratonu.

Závod juniorek měl velkou favoritku a to Simonu Spěšnou (jb Brunex Superior Factory Racing), stříbrnou z juniorské Světové série z předchozího týdne. Svým výkonem, kdy porazila druhou v pořadí Karlu Novákovou (Jaroslav Kulhavý Cycling Team), o téměř 3 a půl minuty jasně ukázala, že se v současné době nachází ve skvělé formě. Třetí místo brala Eliška Hanáková (Rexonic Racing Team), kterou ale zbrzdil technický problém.

 

“Eliška Hanáková za to vzala hned od startu, společně jsme se odpoutaly, ale na konci prvního kola přetrhla řetěz, navíc daleko od depa, takže jsem pokračovala sama. Mně se jelo hodně špatně, myslím si, že na mě dolehla únava ze svěťáků a navíc jsem měla teď tři dny volna, takže to tak překvapující není. Rozhodně to dnes nebylo zadarmo, dost to bolelo, ale za vítězství jsem samozřejmě moc ráda,” uvedla Simona Spěšná.

 

Výsledky:

Elite ženy
1. Lia Schrievers (GER, 29er-Racing-Team / BikeSportBühne Bayreuth) 1:28:00
2. Steffi Häbarlin (SUI, Bixs Performance Team) 1:28:31
3. Jitka Čábelická (GAPP System – KOLOFIX) 1:29:47
4. Aleksandra Podgórska (POL, Kross Orlen Cycling Team) 1:30:01
5. Jana Czeczinkarová (Liv ELMTRADE) 1:30:41

Kompletní výsledky ZDE

Juniorky
1. Simona Spěšná (jb Brunex Superior Factory Racing) 1:00:29
2. Karla Nováková (Jaroslav Kulhavý Cycling Team) 1:03:58
3. Eliška Hanáková (Rexonix Racing Team) 1:05:39
4. Adéla Kotlíková (CK Loko Rakovník) 1:06:01
5. Mia Cameron (Team Talley’s – Kiwi MTB Collective) 1:07:55

Kompletní výsledky ZDE

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková