Jaká NEJ najdete v jídelníčku téhle sympatické blondýnky? Pozvala nás na španělskou specialitku….
Náš mini seriál v rámci článků o výživě pokračuje s další českou bikerkou, všestrannou sportovkyní, která se v cyklistice specializuje na maratony – Andreou Maťhovou
Nejprve Andy osobní představení, cestě k cyklistice, výsledcích a zájmech ve volném čase…
Ahoj, jmenuji se Andrea Maťhová a je mi 24 let. Na kole jezdím už od malička, ale vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu jiných koníčků jako jezdectví, aerobic, běhání, rybaření (ano, fakt jsem chytala ryby) tak pro mě bylo kolo vždy jenom zpestřením, a hlavně dopravním prostředkem.
Více jsem se cyklistice začala věnovat až s příchodem do Ghost teamu v roce 2019, kde jsem poznala spoustu skvělých lidí a naplno mě pohltila atmosféra závodů, od té doby jsem věděla, že kolo bude už vždycky součástí mého života. Mezi mé největší úspěchy patří pódiová umístění na českých pohárech v maratonu.
Nejvíc si vážím hlavně 3. místa na ČP Dolní Morava 2021. Krom cyklistiky ještě ráda jezdím na běžkách a celkově mě baví snad všechny sporty s výjimkou tenisu a plavání.
Přibliž nám svůj běžný talíř během závodní sezóny. Co (ne)jíš a (ne)piješ? Liší se tvůj jídelníček v sezóně od stravování mimo sezónu?
Můj jídelníček je asi taková klasika každého sportovce… Ovesný vločky, rýže, těstoviny a k tomu vždy nějaká bílkovina v podobě masa, vajíček, tofu, sýrů apod. Jedinou mojí úchylkou je čokoláda, bez té si neumím představit den a musím uznat, že její spotřebu mám doopravdy velkou. Naštěstí dres velikosti 1 mi stále sedí, takže se její konzumaci nechystám omezovat 😀 Snídaně mám nejraději sladké, taková čokoládová ovesná kaše mě dokáže nakopnout na celý den. Jinak se po celý rok stravuji stejně a ráda občas skočím i do fastfoodu na smažené kuře 😀
A co většinou jíš v den D, tedy v den závodu ? Máš nějaké rituály?
V den závodu snídám vždy ovesnou kaši, k ní si dám nějaké ovoce a když mám pak ještě hlad tak si dám před startem ještě banán nebo tyčku. Vzhledem k tomu, že na kole nerada jím, tak během závodu používám hlavně gely a při delším závodě ještě třeba banán nebo tyčku ale většinou prostě jím to, co zrovna dostanu. Po závodě většinou sním první věc s cukrem, co mi přijde do ruky a pak přichází na řadu jídlo ze závodního cateringu 😀 A když se závod hodně vydaří, tak nesmí chybět zastávka na benzince pro moji oblíbenou bagetu.
Andy, podělíš se s námi ještě o svůj oblíbený recept na jídlo?
Podělím se s vámi o recept na moje oblíbené španělské empanády. Kvůli časové náročnosti ho sice nedělám moc často, ale když už ho udělám tak to stojí za to.
Španělské empanády
Ingredience těsto:
500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 50g másla, 20g droždí, lžička soli
Těsto připravíme tak, že do mouky na válu rozdrobíme droždí a kousky povoleného másla, přidáme sůl, vlažné mléko a vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočinout a potom zpracováváme dál.
Vyválíme na 2 mm silný plát a plníme vychladlou tuňákovou náplní.
Tu jsme připravili tak, že jsme opražili cibulku na pánvi, přidali jsme rajčata, poté konzervu s tuňákem a celé jsme to povařili dokud se neodpařila voda.
Při plnění si dáváme pozor, abychom kapsy pořádně uzavřely, aby nám nevytekly v troubě.
Kapsy potřeme žloutkem a pečeme na 200 °C 20 až 30 minut.
Blesková zpověď:
Když vařím, tak nejraději… něco rychlého jako těstoviny s tuňákem. Když peču, tak nejraději… španělsksý empanády a naše český koláčky. Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám… caesar salát nebo koprovku. V pekárně si nejčastěji kupuji… kváskový chleba. V kavárně nejčastěji piju… čaj (nesnáším kafe). Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink na kole, beru si s sebou… jakoukoliv tyčku nebo banán. Když mě čeká krátký rychlostní trénink na kole, beru si s sebou… vodu, víc na krátký trénink nepotřebuji. Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si… to se mi nestává, ale asi bych si koupila colu. Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený… gely . Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je… co dostanu do ruky 😀