Rebecca McConnell vyhrála potřetí v řadě, Jitka Čábelická dojela 35.

Překvapení letošního sezóny Rebecca McConnell si připsala další vítězství. České bikerky se mezi nejlepší třicítku nedostaly…

Neděle ve Vysočina aréně přivítala závodníky modrou oblohou a od rána také skvělou fanouškovskou kulisou. V závěrečný den třetího dílu SP byl na programu závod elitních kategorií. Jako první vyrazily do boje ženy, kterých se na start postavilo 86.

Už od startovního výstřelu nasadily závodnice ostré tempo, kterému nahrávala také suchá a částečně vyhlazená trať. Po zaváděcím kole už byla na čele suverénka letošní sezóny Rebecca McConnell (AUS, Mondraker Primaflor), chvíli se s ní držela Jenny Rissveds (SWE,Team 31), další pronásledovatelky už tempo neměly ochotu akceptovat. Komu se ale vůbec začátek závodu nepovedl byla třetí žena z Albstadtu a jedna z velkých favoritek Mona Mitterwallner (AUT, Cannondale). Ta se v úvodu pohybovala až v páté desítce s víc jak minutovou ztrátou.  

Australanka se ve slunečném počasí evidentně cítila dobře, protože v tempu nepolevovala a vydala se na sólo závod. Nejbližšími pronásledovatelkami se staly Jenny Rissveds a Loana Lecomte (FRA, Canyon Cllctv), která se odpoutala z početnější skupiny, která čelo pronásledovala.

 

Rebecca McConnell jelo naprosto strojové tempo a stejně tak i její pronásledovatelky. Dvě kola před cílem se snažila Loana Lecomte závod trochu zdramatizovat, odpoutala se od Švédky a přiblížila se k vedoucí Rebecce na 13 vteřin, ta ale lehce přidala a opět si náskok vzala zpět.

Bylo jasné, že pokud se nestane nic mimořádného, stupně vítězek jsou již rozebrané. Třicetiletá Rebbecca McConnell projela cílem s rukama nad hlavou a dosáhla tak na své třetí vítezství ve SP v řadě. 

“Před startem jsem věděla, že mám životní formu, ale ráno jsem si nebyla jistá a sama pro sebe jsem si říkala, že pódium by byl skvělý výsledek. Pořád bych ale řekla, že ostatní holky byly pod větším tlakem, já si závod chtěla hlavně užít. Miluju Nové Město, sedí mi trať a po startu jsem se cítila dobře, neplánovala jsem žádný velký atak. Bylo to neuvěřitelné zvítězit tady zase před plnými tribunami. Musím říct, že žiju svůj sen,” uvedla vítězka závodu, která je tak po třech vyhraných dílech SP jasně v čele průběžného hodnocení SP.

O čtvrté místo spurtovaly v cílové rovince skvěle jedoucí „nováček“ v elitní kategorii Carolina Bohe (DEN, Ghost) s Jolandou Neff (SUI, Trek Factory). Olympijská vítězka a vítězka pátečního short tracku potvrdila svou rychlost a nedala mladé Dánce ve spurtu šanci. Vynikající stíhací jízdu předvedla Rakušanka Mona Mitterwallner, když dokázala smazat velkou ztrátu z úvodního kola a skončila na 6. místě. Podobně bojovný výkon ukázala i Alessandra Keller (SUI, Thömus Maxon), která po defektu a propadu startovním polem nakonec zvládla dojet v top ten, resp. na 8. místě.

Ostatní spolufavoritky do boje o podium tentokrát prakticky nezasáhly, úřadující mistryně světa Evie Richards (GBR, Trek Factory) se trápila s bolestmi zad, Pauline Ferrand Prevot se nepotkala s formou a skončila až 20.

Česká stopa

Nejlepší českou závodnicí byla Jitka Čábelická, která dojela na 35. místě. Měla poměrně slušný start, zabudovala se kolem 25-27. místa, ale v druhé polovině závodu se jí nedařilo pozici v třetí desítce udržet.  

“Je to takový průměr, nebyl to ani průšvih, ale ani zázrak. Na lepší umístění to zkrátka nestačilo. Závod se strašně zrychlil, dva roky jsme tu závodili na mokru, teď to je i s těmi úpravami strašně rychlý, ale také mnohem vyrovnanější,” zhodnotila Jitka své vystoupení.

 

Skvělý start předvedla do závodu Jana Czeczinkarová, která se v zaváděcím okruhu pohybovala dokonce i v první desítce. Pak se ale začala postupně propadat a nakonec dokončila jako 45.

„S výsledkem úplně spokojená nejsem, člověk se v té elitě musí prostě trochu vyklidnit. Já pořád trochu ladím formu a věřím, že se to v druhé půlce sezóny ukáže. Ale z čeho mám radost, že se to někam posouvá, v každém svěťáku se cítím líp a líp. Dneska jsem dokázala závodit, neudělala žádnou velkou chybu, nedošly mi síly,“ zmínila Jana i pozitiva výkonu.

Velké zklamání si prožívala Tereza Tvarůžková, která chtěla navázat na výborné 23. místo z Albstadtu, ale prostě se jí nedařilo.

„Dneska jsem to vůbec nebyla já, nešlo mi to, do kopce jsem se trápila. Strašně mě to mrzí, ale prostě jsem na to neměla. Ve sjezdech to bylo docela dobrý, tam jsem i předjížděla, ale přišel kopec a všechny mě zas míjely. Vím, že se jede dál, jen závod tady doma je pro nás prostě něco víc. Tak teď si odpočinout, za týden Zadov a pak zkusit napravit v Leogangu,“ zhodnotila se slzama v očích Tereza.

 

Další dvě české bikerky si průjezd cílovou bránou neužily, Karla Štěpánová dojela se ztrátou jednoho kola na 62. místě, Barbora Průdková byla hodnocená na 74. pozici, minus dvě kola.

Výsledky 

  1. Rebecca McConnell (AUS, Primaflor Mondraker) 1:21:17 hod.
    2. Loana Lecomte (FRA, Canyon Cllctv) +0:40
    3. Jenny Rissveds (SWE, Team 31) +1:17
    4. Jolanda Neff (SUI, Trek Factory) +2:22
    5. Caroline Bohe (DEN, Ghost Factory) +2:22
    6. Mona Mitterwallner (AUT, Cannondale Factory) +2:25
    7. Laura Stigger (AUT, Specialized Racing) +3:11
    8. Alessandra Keller (SUI, Thömus Maxon) +3:12
    9. Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) +3:52
    10. Sina Frei (SUI, Specialized Racing) +4:01

    35. Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) +8:06
    45. Jana Czeczinkarová (LIV Elmtrade) +9:33
    48. Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) +10:11
    62. Karla Štěpánová (Cyklostar Head Pirelli) -1 kolo
    74. Barbora Průdková (Multicraft) -2 kola

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková