4 mylné představy o pánevním dnu, které by měl znát každý

Pár užitečných zajímavostí pro dámy i pány

Cyklistika patří ke zdravým sportům, prospívá jak pohybovému aparátu, tak kardiovaskulárnímu systému. Jak v úrovni profesionální, tak i amatérské, kdy si dopřáváme pravidelné několikahodinové zatížení může mít negativní vliv na pánevní dno. Proto je třeba, stejně jako břišním svalům, mu věnovat pozornost.

Asi nejvíc článků s tématem pánevního dna je napsáno v souvislosti s těhotenstvím nebo porodem. Pánevní dno totiž drží dělohu, která drží miminko, a po porodu dochází k oslabení, dysfunkci pánevního dna. I když je to pravda, je to jen střípek toho, co je pánevní dno a proč je důležité, zejména pro cyklisty.

Pánevním dnem se nazývá skupina tkání (svaly, vazy, fascie atd.), poskytující pevnou, ale pružnou oporu pánevním orgánům. Svaly jsou oporou pro střevo a močový měchýř u mužů a žen a dělohu a vagínu u žen.

Protože jsou lidé vzpřímení, síla a tonus svalů pánevního dna jsou nezbytné pro udržení orgánů na místě. Pánevní dno má v těle spoustu povinností a s tím jsou i spojeny některé nejasnosti či mylné představy, spojené s touto důležitou skupinou svalů.

Mylná představa # 1: Muži netrpí na problémy s pánevním dnem

Tentokrát začneme odstavcem, věnovaným mužům. U nich sice může být méně pravděpodobné, že budou pociťovat příznaky související s dysfunkcí pánevního dna – což je zastřešující termín, který označuje určité stavy, včetně inkontinence, hyperaktivního močového měchýře, bolestivého pohlavního styku a bolesti při sezení. Ale pánevní dno mají a problémy s ním řeší také.

„Některé funkce pánevního dna mají muži s ženami společné, ale některé odlišné. Muži přicházejí s bolestmi v oblasti pánve, podbřišku, kostrče nebo spodních zad, trápí je bolestivá erekce nebo ejakulace, ale třeba i špatné výsledky spermiogramu,“ popisuje ve své studii fyzioterapeutka Mgr. Bc. Klára Vomáčková.  

 

Mylná představa #2: Kegelovo cvičení je vhodnou terapií pro každého

Kegelovo cvičení je důležitým nástrojem při tréninku pánevního dna, ale pouze pokud je prováděno správně. Jde o rychlé sevření svalů pánevního dna – ty, které se používají k zastavení středního proudu moči – může posílit rychle se stahující svaly, které například zabraňují úniku při kýchání. Delší, pomalejší stisky se zaměřují na pomalé svalové záškuby, které jsou nutné k udržení orgánů na místě a zabránění prosakování během cvičení nebo jiného pohybu.

Otázkou ale je, jestli jde o oslabení nebo hypertonus pánevního dna. Podobně jako u žen, jde často o kombinaci. A v tom případě není vhodné se soustředit pouze na tyto posilovací cviky. Terapie pánevního dna je o síle a tonusu, stejně jako o schopnosti uvolnit tyto svaly. Pro ty, co mají pocity bolesti v pánevním dnu, nejsou Kegelovy cviky vhodnou formou léčby!

Kegelovo cvičení: dýchejte normálně a zatněte svaly pánevního dna po dobu 10 sekund a poté je na 10 sekund uvolněte. Proveďte tři sady po 10 opakováních denně.

Mylná představa # 3: Únik moči je normální

Specialisté a terapeuti na pánevní dno se snaží o co nejširší osvětu mezi širokou veřejností, včetně její sportující části a snaží se dostat do podvědomí jeden fakt: únik moči je běžný, ale není normální. Dle statistik se s únikem moči setká víc, jak 50% žen. Může jít o dočasný problém, někdy naopak dlouhodobý. Často je inkontinence spojována se stárnutím, ve všech případech se ale nabízí různé možnosti terapie pánevního dna.

Základem je posílení pomocí cvičení, další možnosti jsou ambulantní, např. elektrická stimulace. Jedná se o velmi častý léčebný postup u stresové a urgentní inkontinence. Důležité ale je zahodit ostych a o problému promluvit s lékařem.

Mylná představa # 4: Cyklistika nemá vliv na pánevní dno

I když jsou běh nebo Jumping aktivity, při kterých dostává naše pánevní dno pořádně zabrat, ani cyklistika není sportem bez rizika. Tedy – pokud nevěnujeme pozornost kompenzačnímu cvičení.  Dílem za to může dýchání do břicha, které je ale pro výkon velmi důležité. Břišní dýchání zajistí, aby se při hlubokém nádechu a výdechu co nejvíce vzduchu nezastavilo v plících a volně pokračovalo až do bránice, tedy až do břišní dutiny.

Pak je tu pudendální nerv a naše sedací kosti. Jde o hlavní nerv v pánevní oblasti, který je zodpovědný za odesílání pohybových a senzorických informací z genitální oblasti. Nerv prochází svaly pánevního dna a končí na zevním genitálu. Je umístěn uvnitř sedacích kostí, které nesou většinu vaší váhy, když sedíme na sedle. Existuje několik studií, které poukazují na to, že cyklisté, kteří tráví hodně času na kole, mohou mít sníženou funkci pudendálního nervu a s tím spojené zdravotní problémy, jako je specifická bolest zad, bolest sedacího nervu, zvýšené močení, problémy s erekcí.

A jaké je tedy řešení? Tady už budete jistě (i s pomocí některých našich starších článků) doma. Věnujte dostatek času kompenzačnímu cvičení. Nepodceňujte nastavení ideálního posedu na kole, připraveného odborníky. Najděte si sedlo, které vám bude 100% vyhovovat. Kompromis v tomto případě nemá prostor.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková