SP Leogang 2022. Česká šampionka Jitka Čábelická skončila v nemocnici, na trůn se vrátila Francouzka Lecomte

V čtvrtém díle SP kralovala Loane Lecomte, z českých bikerek je ve výsledkové listině jen na 38. místě Jana Czeczinkarová. Domácí šampionka Jitka Čábelická pro zranění nedokončila. Nejlepší výsledek veze Adéla Holubová, která skončila v závodě do 23 let na 23. místě

V rakouském Leogangu vyvrcholil bikový svátek závody v cross country. Kategorie elitních žen odstartovala ve 12:20, nepříliš početné pole, čítající jen 56 závodnic bylo ochuzeno o úřadující světovou šampionku Evie Richards (GBR, Trek Factory) kterou trápí problémy se zády. Chyběla i Pauline Ferrand Prevot (FRA, BMC), která už v předstihu oznámila, že se připravuje na druhou polovinu sezony.

České barvy hájila v elitě jen dvojice Čábelická (Gapp System Kolofix) a Czeczinkarová (LIV Emtrade), oproti plánům nepřijela třetí žena z bedřichovského poháru Karla Štěpánová (Cyklostar Head Pirelli), chyběla Tereza Tvarůžková (Expres.cz Tufo Kolín), která doléčuje poraněná žebra.

Závod tentokrát skončil velmi brzy pro Jitku Čábelickou, která se minulý týden v domácím poháru blýskla excelentní formou. V druhém kole měla nepříjemný pád, při kterém si ošklivě poranila koleno a nakonec skončila v nemocnici, kde jí hlubokou ránu zašili.

“Asi jsem trefila kolenem kámen, roztrhla jsem si ho a museli mi to šít. Nakonec se ukázalo, že tam něco zůstalo, a navíc docela hluboko, tak mi to ještě trochu víc rozkuchali, mám tam nějakou výztuhu. V úterý mě čeká kontrola, tak uvidím, co dál, zatím těžko říct. Mrzí mě to, ale snad to bude brzy ok,” sdělila nám Jitka.

Solidní výkon předvedla Jana Czeczinkarová, která figuruje ve výsledkové listině na 38.místě.

 “V rámci možností jsem spokojená, start se mi nepovedl, ale ve druhý půlce se mi to naštěstí rozjelo. Ta trať je tu nekompromisní jak v technice, tak ve výjezdech. Dneska se počítala každá chyba a to mě trochu udolalo. Na startu jsem se trochu zasekla a byla jsem za holkama, za kterejma normálně nejezdím, což mě zbrzdilo právě v technice. Ke konci už jsem se rozjela, ale stejně… v těch kopcích už člověk o tolik rychleji nejede,” zhodnotila v cíli Jana.

 

Boj o vítězství: favorizovanou Mitterwallner vyřadil pád, Lecomte nedala nikomu šanci

Smolařkou nebyla jen naše Jitka Čábelická, ale také domácí favoritka Mona Mitterwallner (Cannondale Factory), která se zapletla do hromadného pádu na startovní rovině. Zatím co se další dvě její soupeřky rychle zvedly ze země a pokračovaly v závodě, Mona měla technický problém, poškozená řídítka a brzdy a s kolem na rameni musela běžet až do prvního depa. Do závodu tak vyjížděla s velkou ztrátou, ale přesto se nakonec propracovala až na 15. místo.

Boj o vítězství měl poměrně nudný průběh. Zaváděčku zajela na čele Jolanda Neff (Trek Factory), ale rychlým tempem sama sebe popravila, hned v úvodním stoupání prvního řádného okruhu se propadala až za první desítku. Na čele se usadila Loana Lecomte (FRA, Canyon Cllctv), roztrhala peloton závodnic a za jejími zády se udržela pouze jediná žena tou byl Švédka Jenny Rissveds (Team 31).

Tato dvojice si během prvního kola utvořila víc, jak půlminutový náskok na své pronásledovatelky.

Jenže Loana nechtěla na nic čekat a hned v dalším okruhu a jednom z obtížných výjezdu odjela i bojovné Švédce. Pak už jen strojovým tempem ukrajovala z předepsaných okruhů a po vteřinách navyšovala náskok. Cílem projela s rukama nad hlavou a širokým úsměvem, poslední vítězství v cross country slavila téměř před rokem!

“Jsem šťastná, že jsem se vrátila na vrchol. Cítím se teď skvěle a doufám, že mi letos forma vydrží na mistrovství světa a mistrovství Evropy, které je letos na rozdíl od celkového pořadí světového poháru mým velkým cílem,” uvedla Loana.

Na druhém místě dojela Jenny Rissveds, která má v letošní sezoně neuvěřitelně vyrovnané výkony. Sice nestartovala na úvodním SP v Brazílii, ale v Albstadtu už byla druhá, v Novém Městě na Moravě třetí a k tomu byla navíc jednou třetí a jednou druhá v short tracku.

“Dnes jsem nečekala, že bych mohla být na pódiu, ze začátku týdne jsem byla nemocná, a bylo to znát i v pátečním short tracku, kde se mi nejelo úplně dobře. Dneska jsem se ale cítila dobře, měla jsem sice strach, jak dnes dopadnu a před závodem jsem chtěla jet domů, ale nakonec jsem to překonala a dala do závodu všechno. S Loanou ale dnes nebylo možné jet, byla suverénní a jednoznačně nejlepší,” řekla pro Redbull TV v cíli sympatická Švédka.

Napínavý souboj se odehrával mezi týmovými kolegyněmi z celku Specialized Factory. Domácí Laura Stigger měla téměř celý závod za zády Švýcarku Sinu Frei. Dámy, jedoucí ve stejných dresech zvolily pro závod odlišná kola. Laura vsadila na hardtail, Sina vezla full. Rozhodlo se nakonec v posledním okruhu v jednom z táhlých výjezdů, kdy Laura nasadilo velmi intenzivní nástup a svou soupeřku udolala. Do cíle si nakonec přivezla luxusní náskok.

“Nemám slov, je to skvělý pocit být opět na pódiu ve Světovém poháru, navíc v Rakousku. Měla jsem tu dnes celou rodinu, takže jsem moc šťastná, že se mi to dnes povedlo. Mám tu skvělé vzpomínky na loňský rok, kdy jsem tu byla také třetí, doufám, že i další rok se mi to tu takto povede.”

V dopoledních hodinách bojovaly o body ve SP závodnice do 23 let. Nejlepší Češkou závodu byla Adéla Holubová (kola-bbm.cz), která dojela na 23. místě a pro české barvy to byl nakonec i nejlepší výsledek z víkendových závodů v Leogangu.

“Jsem spokojená, tady ta trať mi moc nesedí hlavně kvůli prudkým výjezdům. Jelo se mi ale dobře, takže jsem ráda, i když si přeju ještě to umístění trochu vylepšit,“ řekla Adéla, pro níž tak stále zůstává nejlepší výsledek z Albstadtu letošního roku, kde dojela dvacátá.

Další tři mladé české bikerky Šafářová, Novotná a Bedrníková dojely srovnané v čtvrté desítce na 36., 37., resp. 39.místě.

Výsledky ženy Elite

  1. Loana Lecomte (FRA, Canyon Cllctv) 1:15:42 hod.
  2. Jenny Rissveds (SWE, 31Team) +1:13
  3. Laura Stigger (AUT, Specialized Racing) +1:28
  4. Sina Frei (SUI, Specialized Racing) +1:41
  5. Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) +2:10
  6. Caroline Bohé (DEN, Ghost Factory) +2:29
  7. Rebecca McConnell (AUS, Primaflor Mondraker) +3:12
  8. Jolanda Neff (SUI, Trek Factory) +3:52
  9. Lena Gerault (FRA, KTM Vittoria) +3:58
  10. Alessandra Keller (SUI, Thömus Maxon) +4:19

  1. Jana Czeczinkarová (LIV Elmtrade) +12:29

DNF. Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix)

Kompletní výsledky zde.

Výsledky ženy U23

1. Puck Pieterse (NED, Alpecin Fenix) 1:04:41 hod.
2. Line Burquier (FRA, Canyon Cllctv) +0:02 min.
3. Olivia Onesti (FRA, Scott Creuse) +1:30
4. Sofia Pedersen (DEN) +1:58
5. Luisa Daubermann (GER) +2:50

23. Adéla Holubová (kola-bbm.cz) +8:37

Kompletní výsledky zde

Foto: Jan Němec, mtbs, cover:jsphoto, uci.com

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková