Drsná a drsnější. Helmy Spiuk Dolmen a Kellys Outrage. Vybav se na letní dobrodružství

Dva zajímavé tipy pro letní řádění na kole

drsná a drsnější

Léto je v plném proudu, cestujeme za zážitky, spousta z nás za těmi cyklistickými. Dlouhé dny, prázdninová pohoda přímo vyzývá zkusit i něco nového. Velkým lákadlem jsou různé trailové oblasti a bikeparky, kde za vás dřinu do kopce odvede lanovka. Už dávno neplatí, že jsou tyto lokality jen pro „blázny, co se řítí bezhlavě dolů“. Ve většině najdete easy traily, hladké, s mírným sklonem, co mají oslovit i nováčky, začátečníky.

Nicméně i pro tenhle pohodový styl jízdy platí, že je nutná kvalitní výbava. Což platí i pro doplňky, jako jsou helmy, rukavice, chrániče. To, že vás nemusí stát spoustu peněz, ale nabídne dobrou ochranu a ten správný pocit bezpečí, je výbornou zprávou. My pro vás máme dva tipy na zajímavé helmy, které nabídnou skvělou ochranu právě pro různě intenzivní adrenalinové zážitky. A stojí pár kaček.

Spiuk Dolmen

Co očekáváte od dobré trailové helmy? Aby byla pevná, ochránila tam, kde je potřeba, aby větrala a taky nevážila příliš. To vše splňuje model Dolmen španělské značky Spiuk. A navíc má skvělou cenovku!

Helma Dolmen je střižena v tvaru moderních trialových helem. Dostatečně prodloužená, aby ochránila zátylek, robustní provedení a výztuha klíčových oblastí – to vše zvyšuje bezpečnost. Dolmen je vyrobena standardní In-mold technologií, tedy vstřikováním stlačeného polystyrenu do polykarbonátové skořepiny.

Výrobce ale myslel i na potřebné odvětrání, o to se postará dostatek ventilačních otvorů se zkoseným tvarem. Spiuk tento systém označuje jako “Airflow Architecture”. Uvnitř helmy jsou kanály, které spojují přední a zadní ventilační otvory. To podporuje proudění ochlazujícího vzduchu kolem hlavy.

Helma je vybavena nastavitelným kšiltem, můžete si zvolit hned tři polohy, což zaručí ochranu před přímým slunečním svitem, zároveň máte jistotu, že při ohnuté pozici ve sjezdu vám nebude štítek clonit ve výhledu na trail.

Vnitřní část helmy je polstrovaná odnímatelnými a pratelnými výztuhami. Požadované usazení na obvod hlavy se nastaví díky upevňovacímu systému HB-96 s nastavitelným kolečkem, která lze snadno ovládat jednou rukou.

Helmy Dolmen jsou v nabídce ve dvou velikostech (S-M 55-59, M-L 59-63) a třech barevných provedeních. A pokud hledáte ještě menší velikost nebo máte doma malého bikera, tak k dispozici je i varianta junior. Ta je v černé barvě a rozsah obvodu pro danou velikost XS-S je 51-55cm.

Na začátku jsem zmiňovala cenovku. Za model Spiuk Dolmen zaplatíte jen 1649 Kč.

Informace o dalších barevných variantách a dostupnosti najdete na stránkách českého zastoupení Spiuk.

Kellys Outrage

Pro ty, kdo se pouští ještě do více drsnějších terénů, nabízí slovenský výrobce helmu Outrage. Jde o uni sex model značky Kellys, která věnuje svou pozornost gravity disciplínám už několik let, ať jde o vysokozdvihové enduro biky nebo právě doplňky.

Prioritou při designování tohoto nového modelu je bezpečnost, proto je tu použitá technologie Triple-inmold, s třemi skořepinami. Jsou použité tří různé hustoty materiálu a díky tomu nabízí lepší rozložení síly při nárazu.

Helma Outrage má výrazně prodlouženou zadní část, která chrání zátylek. V zadní části ještě nalezneme plastový klip, za který se dá dát guma od sjezdařských brýlí, pokud je používáte.

Helma Outrage má vzhledem k své robustnosti poměrně velký počet větracích otvorů, jejich ostře řezaný tvar dodává helmě futuristický vzhled, zároveň jimi dobře protéká vzduch, což příznivě ovlivňuje odvětrání hlavy.

Regulaci pro obvod hlavy a sklon u téhle přilby řeší systém 3D FIT, který má možnost jemného vyladění díky otočnému kolečku. Zároveň i vertikální posun celého mechanismu, takže nastavení na různý typ hlavy je téměř jisté.

Štítek je polohovací a nabízí dvě pozice. Při té vyšší se vytvoří dostatečný prostor pro případné „odložení“ brýlí.

Helma Outrage je v nabídce ve dvou velikostech: M/L (55-59 cm) a L/XL (59-63 cm), což nenahrává ženám s drobnějším obličejem. V takovém případě je nutné sáhnout po jiném modelu.

Poměr ceny a kvality v případě helmy KLS Outrage je velmi dobrý, zaplatíte za ni 2990 Kč. Ať už sáhnete po jakékoliv helmě, berte ji jako nezbytnou součást každé vyjížďky. Jednak budete skvělým příkladem pro okolí a také – hlavu máme jenom jednu a to je třeba mít na paměti.

Informace o dostupných barevných variantách i dalších modelech najdete na stránkách značky Kellys. 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková