Gary Fisher skončil u Treku

Legenda je volná, ale slibuje v cyklistice nekončí

Nic není věčné….Američan Gary Fisher, který  je považován za jednoho z vynálezců moderního horského kola, končí spolupráci s Trekem. Pro některé z nás patřilo toto spojení mezi nerozpojitelné, vždyť trvalo od r. 1993 a tak nějak jsme to brali jako doživotní misi. Jenže dnes je evidentní, že nic nemusí trvat věčně

“Rozešli jsme se, ano … takže teď Gary chodí ven a může si dělat co chce” okomentoval situaci se svým šibalským úsměvem očividně spokojený Gary médiím. Takže o důvodech lze jen spekulovat.

 

Gary Christopher Fisher, společně s kamarádem Charliem Kellym začali jako první razit termín moutain biking, a v roce 1979 také založili společnost Moutain Bikes, specializovanou na výrobu kol tohoto typu.  O 4 roky později pak vznikla firma Gary Fisher Mountain Bike a na trhu se následně objevila horská kola tohoto jeho jména.

Americký Trek získal značku Gary Fisher a spolu s ní najal Garyho v roce 1993. Celých sedmnáct let pak prodával kola se značkou Gary Fisher jako samostatnou značku. Poté se v roce 2010 rozhodl značku jako takovou utlumit a produkty navrhované společně s Gary Fisherem začal prodávat pod Trekem ale s označením “Gary Fisher Collection”. I to však po několika letech skončilo a Fisher pak následně se společností Trek konzultoval a zastupoval ji při jednání u prodejců a distributorů po celém světě. Byl v podstatě takovým živoucím maskotem v jeho službách.

Loni, v roce 2021, vydal Gary knihu s názvem “Being Gary Fisher a Bicycle Revolution”. Jde v podstatě o jeho autobiografii, která líčí jeho život s koly od úplných počátků až do současnosti.

 

Gary se deset let nezúčastnil Eurobiku, což je logické, protože podobnou dobu už Trek nenabízí kola pod jeho jménem a v posledních několika ročnících pak nevystavoval ani svá vlastní kola Trek. Letos ovšem do Frankfurtu Gary dorazil a i ve svých 71 letech potvrzoval, že se do důchodu zatím stále ještě nechystá. Řekl, že si rád vyzkoušel nové vybavení a potkal se s přáteli z cyklistického odvětví.

 

“Nechci cestovat tolik jako dříve. Mám dvě malé děti, krásnou manželku, neuvěřitelný dům a super podporující okolí. Chci ale část své energie i nadále věnovat cyklistice,” popisuje svůj nový status “freelancera” Gary. Na Eurobiku se v neděli Gary Fisher pohyboval ve stánku Benno Bikes a měl na sobě tričko Benno. Řekl k tomu ovšem, že bychom neměli očekávat žádné úzké partnerství s touto společností. “Jen se spolu bavíme,” řekl. “Teď jsem neutrální, takže se můžu jen tak poflakovat.”

Mikulov, prezentace TREK za přítomnosti Garyho Fishera. Dopoledne společná vyjížďka a večer posezení. Bonus navíc - podpis GF na můj závodní rám z profesionální kariéry

Gary Fisher byl populární i mezi českou veřejností také proto, že několikrát navštívil Česko. Opakovaně byl přítomen na akcích a prezentacích Treku, zavítal i do Brna na veletrh Sport Life a v roce 2009 se dokonce postavil na start populárního Author Šela Marathonu.

Ačkoli je partnerství jeho jako fyzické osoby s firmou Trek nyní ukončeno, Trek Bicycle i nadále vlastní ochrannou známku Gary Fisher Bicycles, a může používat jméno Gary Fisher na svých produktech včetně přileb a oblečení.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková