Jana Czeczinkarová je poprvé v elitě mistryní republiky v cross country!

Svůj premiérový titul v elitě vybojovala stylem start-cíl Jana Czeczinkarová, mezi juniorkami byla bezkonkurenční Simona Spěšná

Tituly domácích šampionátů pro rok 2022 jsou rozdány. Tým organizátorů ze Stupna připravil v nedalekých Břasích skvělý šampionát. Vesnička, kterou ani není v navigaci nabídla vše, co dobrá akce potřebuje. Výborné zázemí, doprovodný program i možnost vychutnat si kulinářské dobroty, od těch zdravých s puncem bio, až po voňavou grilovanou klobásku.

A hlavně – tohle vše byla kulisa pro perfektní výkony, které předváděli ti nejlepší. Nebyl jediný závod, kde by nebyla dramatická zápletka, zkrátka fantastická atmosféra!

Prach, stojky a samá zatáčka

Avizovaný přívalový déšť nepřišel, takže se na trati hodně prášilo. Les, v kterém byl namotaný 4 kilometrový okruh naštěstí nabídl závodnicím přívětivý stín, pro odpolední závody se dokonce zatáhlo, takže i teplota atakující 30 C byla bez spalujícího slunce snesitelnější. Alespoň pro diváky, kterých se tu sešlo poměrně dost.

Na trati se hodně prášilo, obnažily se kořeny, klouzalo to. Okruh vypadal na pohled jako přerostlý cyklokros, ale jeho obtížnost byla v členitosti, která neumožňovala ani na okamžik stálé tempo, a i v síle beroucích prudkých výjezdech, kterých tu nebylo málo.

Předčasný narozeninový dárek pro Janu Czeczinkarovou

V intervalu dvou minut odstartovaly hodinu a půl po poledni ženské kategorie, nejprve elita a U23, pak juniorky, následované kadetkami. V éteru se nesla otázka – obhájí Jitka Čábelická (Gap Systém-Kolofix) titul s získá tak pátý v řadě?

Brzy odpověď na tuto otázku dala Jana Czeczinkarová (Liv Elmtrade), když se v úvodních metrech usadila na čele a během půlkola soupeřkám odskočila o cca 20 vteřin. 

Kdo čekal, že přepálila tempo, byl na omylu. Jana, která za dva dny oslaví 25. narozeniny jela ukázkově. Byl to její den, její závod. Ani na chvíli nedala soupeřkám naději na dojetí, nakonec po necelé hodině a půl si s rukama nad hlavou dojela pro svůj premiérový elitní titul.

Slaví se titul!

„To, že jsem jela celý závod sama, na čele bylo pro mě lepší. Mohla jsem jet to svoje, chytla jsem dobré tempo. Dneska si všechno sedlo, nedělala jsem chyby, mohla se soustředit na sebe. Trať bylo pro mě fajn, ten cyklokrosový charakter mi vyhovuje, nebylo tu žádné hluché místo. S mojí formou je to jak kdy, ale dnes mi vyšlo všechno,“ vypověděla Janča krátce po dojezdu, s úsměvem a bez znatelného vyčerpání.

Velký boj se odehrával mezi trojicí Holubová (kola-bbm.cz), Tvarůžková (Expres.cz Tufo Kolín) a Čábelická. Byla to česká mistryně, která se v druhém kole na chvíli dostala na druhé místo, aby stíhala ujíždějící Janu Czeczinkarovou. Ale očividně jí nohy nejely, jak by si přála, obě konkurentky byly silnější. V předposledním kole už byl odstup od obou holek dost výrazný, Jitka zkušeně odhadla, že se tentokrát mezi trojici nejlepších nedostane. 

“Nedá se nic dělat, holky dneska byly nad moje síly, jely dobře. Všechno tomu chybělo, někdy to přijít muselo. Pokazila jsem už začátek, pak tam bylo pár chyb a propadla jsem se, snažila jsem to sjet, ale nebylo to vůbec ono. Člověk to chce zkusit za každou cenu, na jednu stranu mě to moc mrzí, ale taky je to svým způsobem i úleva…” uvedla po závodě Jíťa Čábelická, jenž domácím šampionátům vévodila v posledních čtyřech letech.

Přtahovaná o druhé, resp. třetí místo....

Boj o stříbro byl hodně napínavý, v předposledním kole byly Tereza s Adélou v kontaktu, ale nakonec si pro stříbro a titul v kategorii do 23 let dojela mladší z dvojice Adéla Holubová.

“Spokojenost je velká, tenhle výsledek jsem nečekala. Trať je tu dost specifická, celej závod byl pro mě jeden velkej otazník. Jsem ale s druhým místem dost spokojená, navíc jsem získala titul v kategorii U23. Dost jsem se na dnešní závod připravovala, vynechala jsem i světový pohár v Lenzerheide a v Andoře a místo toho jsem byla na soustředění na horách a jsem ráda, že se to vyplatilo,” sdělila v cíli Adéla Holubová, která na vítězku ztratila jedenapadesát vteřin.

Třetí místo patří Tereze Tvarůžkové, která se v souboji o bronz vydala ze všech sil. „Spokojenost ..ale jo, docela je. Po tom, co se mi poslední dva měsíce nedařilo zajet dobře žádný závod, vždycky tam byly nějaké problémy, tak to dnes dopadlo dobře. Ale šíleně mě mrzí to druhé místo, ještě v předposledním kole jsem byla s Adélou a cítila jsem se hodně dobře. Jenže v nájezdu do posledního najednou jak lousknutím prstu mi chytly křeče a cítila jsem slabost,“ popsala Terka rozhodující okamžik závodu.

V závodě do 23 let se na druhé místo probojovala Aneta Novotná (Reclino Kolofix), bronz brala loňská juniorská mistryně Karolína Bedrníková (Expres .cz Tufo Kolín).

Aneta se konečně po zdravotních peripetiích postupným tréninkem vrací do formy, v které dokázala bojovat i na světových soutěžích. „Nemám slov. Po dlouhé době jsem zase závodila, jelo se mi dobře. Jsem strašně ráda, že to takhle dopadlo. Pocity skvělý, konečně jsem pomalu tam, kde dřív,“ říkala v objetí svých rodičů šťastná Aneta.

„Snažila jsem se být od začátku vepředu, pak už to byl souboj s hlavou, sezónu jsem měla náročnou, trápí mě bolavá záda. Ale tady mi držely až do předposledního kola, pak jsem jela na vlně závodního endorfinu,“ popisovala své pocity bronzová Karolína.

Simona Spěšná odjela všem

S taťkou, trenérem...

Skoro „domácí“ byla juniorka Simona Spěšná (jb Brunex Superior Factory) a byla také velkou favoritkou, což do puntíku potvrdila. Jen první kolo se vezla za svou největší rivalkou Eliškou Hanákovou (Rexonix). V polovině druhého kola už do technické sekce před skokem přijela s náskokem, který postupně narůstal a v cíli to bylo víc jak 3 minuty.

“Na start jsem šla s tím, že si chci závod hlavně užít. Po Evropě jsem měla docela sebevědomí, i když mi tam cross country nevyšlo. Takže jsem dnes neřešila, jak to dopadne. Jelo se mi ale velmi dobře, první kolo jsem jela za Eliškou, ale jak jsme pak začaly dojíždět poslední ženy, věděla jsem, že není dobré jet jako druhá. Tak jsem v jednom kopci zkusila Elišce nastoupit a odjela jí. 

Nasadila jsem si svoje tempo, neřešila, jestli mě dojede. Nejela jsem úplně naplno, měla jsem druhou variantu, to kdyby mě dojela. No, nakonec jsem dojela sama až do cíle. Jsem ráda, že to dnes klaplo a už se těším na další závody,” vypověděla Simona Spěšná, jež na nedávném šampionátu v Portugalsku vybojovala evropský titul v short tracku.

Stříbro bere Eliška Hanáková, bronz Adéla Pernická (Bike Pro Racing).

Na čele jedoucí Amálie, s číslem 501 potvrdila to, že je mezi kadetkami jednička

Titul mezi kadetkami získala Amálie Gottwaldová (CP Team), před Hankou Vikovou (Dukla Praha) a Nikolou Bradáčovou (ACT LERAK Blansko).

Výsledky ženy Elite

1.Jana Czeczinkarová (Liv Elmtrade) 1:28:49
2. Adéla Holubová (kola-bbm.cz) -51
3. Tereza Tvarůžková (Expres CZ-Tufo Kolín) -1:25
4. Jitka Čábelická (Gapp System-Kolofix) -2:57
5. Karla Štěpánová (Cyklostar Head Pirelli) -5:22
6. Barbora Průdková (Multicraft) -6:14

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková