Francie slaví, Pauline Ferrand Prevot je mistryní světa v Short tracku

Dárek pro domácí fanoušky, Pauline Ferrand Prevot suverénně ovládla závod v Short tracku. Jediná česká zástupkyně Jitka Čábelická dojela na 19. místě

Ve francouzském Les Gets pokračoval světový šampionát závody v atraktivním Short tracku. Po loňské premiéře, kdy o vítězce rozhodoval fotofiniš se opět očekával dramatický a kontaktní souboj, a to i díky relativně jednoduchému okruhu. Ten tvořily smyčky, natočené na louce a tři krátké kamenité sekce, vše poblíž cílového prostoru.

Jenže do hry vstoupilo počasí, ráno zkropila trať intenzivní průtrž, ta sice do podvečerního závodu vyschla, ale krátce po startu se opět objevily u diváků deštníky. Během krátké chvíle se znovu spustil liják, jenž zkomplikoval především přejezdy naskládaných kamenů, které se staly nepříjemně kluzkými.

Startovní pole čítalo pouze 36 bikerek, k velkému překvapení chyběla domácí Loana Lecomte, která po startu ve středeční štafetě koncentruje maximálně síly pro nedělní cross country. Do závodu nenastoupila také Nizozemka Anne Teprstra či švédská bikerka Jenny Rissveds, která si v letošní sezóně připsala vítězství v Lenzerheide a ve Snowshoe třetí místo.

Aktivity po startu se chopila Britka Anne Last a také méně známá Italka Greta Seiwald. I když závodnice zpočátku neměly problém s technikou, poměrně brzy se vytvořila asi dvanáctičlenná skupina, která jezdila pospolu až do sedmého kola. Byly tu všechny favoritky, kromě obhájkyně titulu Siny Frei (SUI), která očividně neměla vůbec svůj den a od samého začátku na čelo ztrácela.

Horký okamžik si v druhé polovině závodu prožila v tu chvíli na druhém místě jedoucí Alessandra Keller (SUI), když nezvládla kamenitou pasáž před cílem, seklo se jí přední kolo a rázně se poroučela k zemi. Chvíli byla otřesena, ale po kontrole kola naskočila do sedla a začala svou stíhací jízdu.

Velmi nenápadně a chytře se ve skupině pohybovala Pauline Ferrand Prevot, jezdila schovaná kolem třetího, čtvrtého místa, pro průjezd kamenitou pasáží si volila sice trochu pomalejší, ale bezpečnější stopu.

Její taktika byla profesorská, zaútočila v sedmém kole ve výjezdu po louce a na její atak nebyl nikdo schopen reagovat. Za jeden a půl kola si najela bezpečný náskok a tak si mohla užít i pohodový průjezd cílovou rovinkou, kde i aplaudovaly nadšení diváci.

“Jsem opravdu šťastná. Nečekala jsem, že to půjde takhle snadno, ze začátku se nejelo moc rychle, ale hlídala jsem si pozici, abych mohla zaútočit. Podařilo se mi najet náskok, pak bylo třeba hlídat tempo a neudělat chybu, ty kameny byly hodně zrádné. Skončilo to dobře, před domácím publikem je to krásně bláznivé“ řekla po dojetí nová mistryně světa Pauline Ferrand Prevot.

 

Neskutečný výkon předvedla Švýcarka Alessandra Keller, která navzdory pádu dojela na druhém místě! Přesto byl její výraz v cíli trochu rozporuplný, na jedné straně radost z medaile, která se po pádu vzdalovala, ale tušila, že jí přišla forma a vyhovoval charakter tratě a tak se asi chtěla poprat i o vítězství.

Na třetím místě se cílem prohnala Američanka Gwendalyn Gibson, která si po zisku prvního a druhého místa ve SP v zámoří přivezla skvělou formu a na evropské půdě vydolovala světový bronz.

Jediná česká zástupkyně na startu byla Jitka Čábelická. Té se povedl start, pohybovala se s menší ztrátou ve skupině, která jela kolem 15-18. místa. Pak se trochu propadla a v závěru doplatila na časový limit 80%, kvůli kterému byla jedno kolo před cílem stažena z tratě. Ve výsledkové listině ji patří 19. místo.

Výsledky ženy Short track

  1. Pauline Ferrand Prevót (FRA) 21:56 min.
  2. Alessandra Keller (SUI) +0:18
  3. Gwendalyn Gibson (USA) +0:21
  4. Jolanda Neff (SUI) +0:26
  5. Evie Richards (GBR) +0:29

….
     19. Jitka Čábelická -1 kolo

Kompletní výsledky ZDE

 

Foto: Jan Němec, Jan Brychta

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková