Jdi příkladem, buď hrdinou! Aneb s dětmi bezpečně na kole

Čtyři nejdůležitější pravidla pro bezpečí vašich dětí na kole a které z nich rodiče často podceňují?

Mnoho sportovně laděných rodin si užívá prázdninový čas v sedle kola i se svými dětmi.  Výlety, projížďky, ale třeba i návštěvy bikových center, kde na malé cyklisty čekají zábavné traily – to vše slibuje spoustu zábavy, kterou si užije celá rodina.

Vedle společných zážitků je tu i čas naučit ratolesti základní pravidla jízdy na kole, aby byl na konci každé vyjížďky jen ten hezký zážitek. Jaká je ale realita?

Před časem jsem v jednom trail centru potkala tátu s dvěma kluky mladšího školního věku. Užívali si příjemné houpáky hladkého jedovnického trailu. Podle pravidel: kluci s helmou, ale táta bez. Nešvar, který mě osobně zvedne tepovku hodně vysoko.

Je bezvadné, že rodiče vedou své děti k pohybu, hledají možnosti, aby děti získaly ke kolu vztah a cyklistikou se pak dlouhá léta bavily. Je ale pár pravidel, na které rodiče nesmí zapomínat, než s dětmi vyrazí na silnici, cyklostezku nebo do některého ze zábavných bike center.

4 pravidla pro bezpečnost vašich dětí

Bezpečný pohyb, dobrá výbava, základní návyky. Co děti uvidí uvidí u vás, to nasají a naučí se. Děti chtějí vzory, budou vše dělat jako vy. Nebo jako jejich jiný hrdina. Třeba závodník. V obojím případě jde primárně o bezpečí vašich dětí.

Vždy s helmou. I vy, rodiče!

Než vyrazíte společně na cesty, vždy svému dítěti nasaďte na hlavu cyklistickou přilbu. Pravidla jsou jasná: všichni malí či náctiletí cyklisté do 18 let věku jsou povinni při jízdě na kole používat cyklistickou přilbu a mít ji řádně připevněnou na hlavě. Stejná pravidla platí i pro jízdu na koloběžce.

Pamatujte, že i pád z malého kola může způsobit vážný úraz. Dětská helma na kolo musí padnout jako ulitá, má pohodlně sedět na hlavě, nikde netlačit a při předklonu nepadat. Na tomto doplňku se rozhodně nevyplatí šetřit. Renomované značky mají ve své nabídce i u juniorských helem technologii MIPS, která přináší zvýšenou ochranu hlavy, lépe absorbuje boční náraz a ochrání mozek před prudkým otřesem.

Švýcarská značka Scott nabízí dětské helmy s rozšířenou ochrannou plochou a odolnou konstrukcí skořepiny. V juniorské kategorii jsou to pak helmy s MIPS technologií. I tady se drží cenovka ve velmi rozumné hladině do 2 500 Kč.

Helma může zachránit život

Že zrovna vy nepadáte? Omyl, nečekané pády se nevyhnou ani mistrům světa. To zažil na vlastní kůži nejlepší biker současnosti Nino Schurter. A po pádu z klouzavé lávky ho od těžšího úrazu zachránila právě kvalitní helma s MIPS technologií. Takže dospěláci – jděte příkladem a helmu noste taky!

Ať je dítě vidět

Pro větší bezpečnost malého cyklisty slouží reflexní doplňky jeho oblečení a kola, stejně jako správně umístěné osvětlení. Pokud se váš výlet protáhne do večera nebo začne pršet, viditelnost kola i jezdce je nutností. Ať už na silnici pro projíždějící auta, nebo na cyklostezce pro ostatní cyklisty.

Takže ideálně vybavit kola přední a zadní blikačkou, eventuálně odrazkami. Věřte, že děti si touhle výzdobu kolo s vaší pomocí dokážou vytunit.

Budujte zdravé návyky

Ani na cyklostezkách, ani jiných místech, kde se potkáváte s cyklisty děti nesmí zapomínat na bezpečnost. I tady existují pravidla, v jejichž dodržování jděte dětem příkladem. Názorným.  Jezděte vpravo, předjíždějte jen tehdy, je-li to bezpečné, ukazujte rukou, když chcete odbočit, udržujte vhodnou rychlost a rozestupy a samozřejmě se chovejte ohleduplně k ostatním.
b

Využijte, že děti milují své hrdiny

Už jsme to zmiňovaly. Děti chtějí a potřebují vzory – hrdiny. Chtějí a budou vše dělat jako ONI. A táta nebo máma jsou první na světě, které vnímají. Co děti uvidí u vás, to budou opakovat. Využijte to k tomu, abyste jim vštípili pravidla bezpečného chování na kole.

To platí i o používání dalších doplňků a samozřejmě i odpovídající výbavy, jako je cyklistické oblečení či boty s pevnou podrážkou. Malá slečna tak bez problémů nechá doma růžové balerinky a nazuje pro cyklistiku vhodné boty, když to dělá i její mamka. 

A pak můžete využít hrdiny (příklady) ke zlepšování dětských dovedností na kole.

 

Foto, video: Scott, Endorphine Republic

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková