3. Zdraví ze zahrady a lesa – pomáhá i neumyté
Vyzrálé ovoce má lehkou a snadno stravitelnou energii. Odlehčuje tělu, důkladně ho čistí, osvěžuje i ochlazuje. Díky obrovskému množství enzymů a antioxidantů ovoce neutralizuje tzv. volné radikály, a tím chrání buňky před stárnutím, poškozením a před řadou nemocí. Zralé ovoce je zdrojem i lehce stravitelných cukrů, které ihned dodávají energii. Ta se v létě hodí, protože jsme hodně venku a většinou méně spíme.
Právě kvůli cukrům se často doporučuje jíst ovoce s mírou, ale tu nám dávkuje příroda, která nám dává sladké ovoce jen v několika měsících v roce.
Ideální je jíst ovoce v jeho přirozené podobě, ale lze i odšťavnit, mačkat, zavařovat, či přidávat do koláčů. Zralé ovoce můžeme dát do pusy ihned po utržení, ideálně bez umytí.
Plody mají na svém povrchu probiotický povlak, který je velmi cenný pro náš mikrobiom. Neomyté ale můžeme jíst jen místní ovoce z lesů, zahrad a ekofarem, kde se nepoužívají rizikové pesticidy.