Letní jídelníček, 3 tipy, jak ho vylepšit!

Čím nám prospěje neumyté ovoce? Co pomáhá proti vedru + bonusový recept na svěží letní koláč

Letní jídelníček je nejlehčí a nejméně kalorický z celého roku, pravým opakem zimní stravy. A pokud umíme poslouchat svoje tělo, je výběr lehčího jídla tak nějak přirozený. Hlavní, co určuje stravu léta je sezónní nabídka našich zahrad a polí.

 

3 tipy na vylepšení letního jídelníčku


Po celé jaro je vhodné jíst lehčí stravu s menším množstvím tuků, ořechů, masa a zahušťovaných omáček. Letní strava na tu jarní plynule navazuje. V létě nepotřebujeme tak vydatná jídla, protože nás příroda vyživuje tím nejbarevnějším, co má. Jsme doslova zavaleni pestrobarevnou nabídkou šťavnatého ovoce a zeleniny, které tvoří základ letní stravy. Letní strava je především živá, plná
 enzymů, vitaminů, ale i sacharidů.

 

1.Čerstvé bylinky a plody ze zahrady – základ každého dne

Máte rádi ovesné nebo jáhlové kaše? Využijte k jejich ochucení a ozdobení čerstvé ovoce ze zahrady nebo nasbírané lesní plody.

Pokud tvoří základ vaší snídaně chleba, ideální je kváskový s máslem a čerstvým sýrem či vajíčkem a spoustou zeleniny.

Ve stejném duchu by mělo být i hlavní jídlo. Vaříme lehké zeleninové polévky a rychlá jídla plná zeleniny s trochou bulguru, jáhel, rýže, pohanky, quinoy nebo kukuřičné polenty.

b

  • Obohaťte salát nebo polévku trochu cizrny, fazolí, čočky či kozího sýra. Červené maso klidně omezte, nahraďte lehčím bílým nebo rybou.

  • Ke každému jídlu dejte na stůl misku čerstvých bylinek, jako je nasekaná pažitka, petrželka, cibulka či kopr.

2. Jezte a pijte to, co přirozeně zchladí

Letní strava by měla být především osvěžující, lehká a v horkých dnech ochlazující, ale neměla by být ledová. Jinak se tělo brání opakem a chlad vyrovná ještě větším teplem.

Pitný režim by tak měla ve větší míře obstarat: 

  • obyčejná voda či minerální voda s mátou, citrónem, jahodami či jinými bobulemi.
  • šípkový či mátový čaj pokojové teploty.
  • syrovátka plná nejlépe stravitelných bílkovin či jogurtové nápoje typu ajran.

3. Zdraví ze zahrady a lesa – pomáhá i neumyté

Vyzrálé ovoce má lehkou a snadno stravitelnou energii. Odlehčuje tělu, důkladně ho čistí, osvěžuje i ochlazuje. Díky obrovskému množství enzymů a antioxidantů ovoce neutralizuje tzv. volné radikály, a tím chrání buňky před stárnutím, poškozením a před řadou nemocí. Zralé ovoce je zdrojem i lehce stravitelných cukrů, které ihned dodávají energii. Ta se v létě hodí, protože jsme hodně venku a většinou méně spíme.

Právě kvůli cukrům se často doporučuje jíst ovoce s mírou, ale tu nám dávkuje příroda, která nám dává sladké ovoce jen v několika měsících v roce.

Ideální je jíst ovoce v jeho přirozené podobě, ale lze i odšťavnit, mačkat, zavařovat, či přidávat do koláčů. Zralé ovoce můžeme dát do pusy ihned po utržení, ideálně bez umytí.

Plody mají na svém povrchu probiotický povlak, který je velmi cenný pro náš mikrobiom. Neomyté ale můžeme jíst jen místní ovoce z lesů, zahrad a ekofarem, kde se nepoužívají rizikové pesticidy.

Letní koláč s kefírem

Suroviny na korpus:

  • 100 g mandlové mouky
  • 100 g kokosové mouky
  • 250 ml kefíru
  • 30 g kosového oleje
  • 1 vejce
  • kůra z 1 bio citronu

 Suroviny na tvarohovou vrstvu:

  • 200 g zakysané smetany
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 PL štávy z citronu
  • letní ovoce jako meruňky, rybíz, maliny…

Postup:

Nejprve smícháme všechny suroviny na korpus a připravíme do formy.
Poté si připravíme tvarohovou vrstvu.
Nakonec poklademe letní ovoce.
Pečeme 50 minut na 175° C.
Podáváme vychlazené, doslazené datlovým sirupem.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková