Na skok k maratonu a hned vítězství! Barbora Průdková si užívá napříč disciplínami

Světová enduro série, svěťák v cross country a mezinárodní maraton s vítězným koncem. Barbora Průdková dokazuje, že cyklistiku umí v mnoha podobách

Cyklistka Barbora Průdková, hájící barvy týmu Multicraft ukazuje opravdu velkou všestrannost i to, že je výkonnostně opět na vzestupu. Za posledních 5 týdnů toho stihla docela dost, a to napříč disciplínami. Po domácím pohárovém závodě v Bedřichově si „odskočila” na závod světové Enduro série do italské Canazei Val di Fassa a nevedla si tam vůbec špatně, skončila na 8. a 12. místě.

Další zastávkou byl SP v Lenzerheide, kde se ale nedařilo dle plánu, neboť se nechtěně proletěla mimo kolo a pochroumané tělo v závodě trochu stávkovalo.

Po mistrovském závodě ve Stupně, kde v elitní kategorii dojela na 5. místě se přesunula na tréninkový kemp do Livigna a zde absolvovala náročný maraton „Alta Valtelina Bike Maraton“.

Závod vedoucí přes ikonická stoupání tohoto oblíbeného horského střediska byl náročný v mnoha parametrech. Délka 100 kilometrů, převýšení 3250 metrů- to mluví samo za sebe. A když k tomu připočteme nadmořskou výšku, v které se vše odehrává…start okolo 1500mnm, nejvyšší bod přes 2200mnm, rázem jde o slušnou výzvu.

Barča se jí postavila čelem a možná překvapila i sebe samotnou, v čase těsně pod 5:45 hodiny projela cílem jako vítězka!

„Závod to byl šílený! Dokonce jsem se obávala, že to ani neujedu. Všechny tréninky v Livignu jsem jezdila kolem 5hodin, ale třeba jen 60 km a teď to bylo 100 km. Hned první kopec trval 50 minut a takové tam byly další čtyři! Byly to brutální kopce, jezdilo se na kašpárka od začátku až do konce! A posledních 30 km bylo nejtěžších! Jeli jsme do výšky 2200nmn a šla jsem myslím 1 km pěšky, asi jako většina,“ popisovala Bára své pocity z tratě.

„Prvních 20 km jsem jela třetí, ale překvapivě jsem docela letěla jak nahoru, tak dolů a postupně si holky dojela. Posledních 40 km už jsem jela sama, ale v každém stoupání jsem viděla druhou Italku za sebou! Byl to docela boj, ale myslím, že ke konci jsem byla mnohem silnější v hlavě a nasbírala důležité minuty navrch. Holky se pak popraly o druhé a třetí místo ve spurtu,“ dokreslila průběh závody, který vyhrála s rozdílem přes 5 minut.

„Byl to pro mě jeden z nejtěžších závodů v životě! Nadmořská výška mi asi nedělala problém, protože jsem 14dní před MČR v XCO trénovala právě v Livignu, tak jsem věděla, jak na to reaguju. Ale pomohlo i to, že jsem snad poprvé při maratonu hodně jedla! Za celý závod jsem měla 8 gelů, 2 cukry, 5 bidonů s Iontem a jeden s colou! No a vyplatilo se…,“ radovala se česká bikerka, která si plánuje podzimní část sezóny opět na vlně endura.

Výsledky ženy

  1. Barbora Průdková (Multicraft) 5:44:22
  2. Sara Mazzorana (ITA, Cingolani) +5:22
  3. Costanza Fasolis (ITA, RDR Leynicese) +5:24
  4. Valentina Picca (ITA, Scott Sumin) +35:39
  5. Simona Mazzucotelli (ITA, GS Massi) +41:38

Kompletní výsledky naleznete ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková