Nikola Bajgerová hlásí změnu: „Je čas udělat další krok“

Další sympatické překvapení v ženském pelotonu

Na konci loňského roku oznámila pětadvacetileté cyklistka Nikola Bajgerová odchod z týmu Dukly, což u mnohých vyvolalo otazníky, zda tato všestranná cyklistka coby solitér, bez podpory silného týmu udrží výkonnost a dokáže se na závodech prosadit. Finanční i materiální podporu ji nabídla česká značka Force, což znamenalo motivaci, ale zároveň i velkou změnu v stylu závodění, než tomu bylo v silném a početném týmu Dukly. Tehdy svůj odchod Nikola okomentovala: Celý rok jsem přemýšlela a chtěla udělat nějakou změnu. Necítila jsem se v týmu Dukly moc dobře, ačkoliv co se týče podmínek jsem si nemohla vůbec stěžovat. Jenže, už nejsem malá a jezdit někde, kde to pro mě už nebylo úplně komfortní, jsem fakt nechtěla. Mám svůj život a nechci se pořád někomu podřizovat.

V černo-bílých barvách s logem Force ale Nikola zažila vynikající sezónu. Závodila v cyklokrosu i na silnici, občas si odskočila do terénu. Společně s přítelem Ondřejem Zeleným jsou živým důkazem, že kdo cyklistiku miluje, dokáže skloubit náročný trénink i s dalšími povinnostmi.

MČR časovka a těsné stříbro

Z mnoha úspěšných závodů zmíníme například dvě stříbrné medaile ze silničního šampionátu, kde v časovce přišla o titul o pouhé čtyři setiny vteřiny. V hromadném závodě ji ve spurtu porazila pouze olympionička Tereza Neumanová. Bronz získala i na MČR v cyklokrosu. Ve Force podpořili Nikolu i při sestavení mix týmu na prestižní etapový závod UCI 2.2 Gracia Orlová. A i tady se Nikola blýskla – skončila jako nejlepší z českých závodnic na celkově 7. příčce!

Nyní přichází další změna, tahle univerzální bojovnice s velkým odhodláním pokračuje ve své spanilé jízdě, ale v nových týmových barvách. Získala nabídku od polského UCI  Women’s Cycling Teamu ATOM Deweloper Posciellux.pl Wrocław.

V nových barvách

„Dokázala jsem si, že i jako jednotlivec na silnici to jde, ale jen u nás v ČR. Na závodech venku se mi hodně otevřely oči, zjistila jsem, že ty holky fyzicky nejsou o tolik jinde, ale mají kolem sebe silný tým a to je v silniční cyklistice základ. Několikrát mi chybělo málo, abych stála na bedně a věřím, že kdybych k sobě měla aspoň jednoho člověka šlo by to,“ vysvětluje Nikola svůj další přestup.

„Začala jsem o tom hodně přemýšlet, jestli to není škoda jezdit jen České poháry a pracovat, když bych se mohla prosadit i na větších závodech.

Chytla jsem se první příležitosti. Tým Atom mi nabídl super podmínky a hlavně mi umožní jezdit cyklokrosy. Budeme v týmu tři, které budeme jezdit cyklokrosy a měly bychom závodit venku, což je super a zase se můžu posunout dál,“ těší se z nové spolupráce.

"Adieu FORCE a díky za vše..."

Podpory, které se jí dostalo od lidí z Force si velmi považuje. „Dohoda s panem Kmentou (zakladatelem a majitelem značky) a dalšími lidmi s Force byla úžasná, jsem za ní moc ráda. Umožnili mi dělat cyklistiku tak, jak mě baví, od cyklokrosu po silnici, vše bylo jen na mě, tréninky i závodní program,“ vystihuje podstatu spolupráce a dodává: „Bylo to pěkných 9 měsíců. Vybojovala jsem bronzovou medaili na MČR v cyklokrosu. Dvě stříbrné medaile na MČR na silnici. Celou letošní sezónu jezdím v růžovém dresu, jako lídr Českého poháru.

V únoru mi umožnili odjet na soustředění do Calpe, kde jsem objela pár tréninku s týmem Elkov Kasper a najela potřebné kilometry do sezóny. Společně jsme taky vytvořili tým na Gracii Orlová, kde jsme zajely společně s holkama super výsledky a dresy Force byly hodně vidět,“ vystihuje klíčové závody letošní sezóny.

A v nových barvách bude vidět i ještě v letošní sezóně, jen dres týmový občas prohodí za ten v národních barvách.

„Do konce září mě čeká pestrý závodní program. Ještě v srpnu budu reprezentovat Českou republiku na Mistrovství Evropy, týden na to s týmem pojedu do Itálie na etapák. V září pojedu český pohár u nás v Ostravě a pak odjedu závodit do Belgie a Francie.

Potom bych měla mít volno, jedu už od konce února v kuse. Uvidím, kdy naskočím do cyklokrosové sezóny. Silnice je jako priorita a cyklokrosy budu brát hlavně jako super přípravu. Jsem šťastná, že jsem součástí takhle velkého týmu a je to pro mě velká motivace hlavně do další sezóny,“ popisuje svůj náročný program i natěšení na nadcházející sezónu.

Foto: archiv N. Bajgerová, DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková