Poslední závod ČP horských kol XCO ovládla Britka Isla Short, celkové vítězství slaví Jana Czeczinkarová

Finálový závod v Harrachově udělal tečku za letošním českým pohárem a mnohým naznačil formu před nadcházejícím ME a MS.

Český pohár horských kol pokračoval posledním, šestým dílem v Harrachově. Na startu se objevil značný počet cizinců, například jezdci ze Spojených států, Jihoafrické republiky či Nového Zélandu, kteří si do České republiky přijeli pro body do mezinárodního žebříčku UCI a v Evropě zůstávají až do mistrovství světa.

V tradiční čas, tedy ve 13:30 přišel na řadu společný start kategorie elitních žen a juniorek. Už páteční závod v Short Tracku kde se bojovalo o domácí tituly a který ovládla Jitka Čábelická naznačil, že mezi ženami je opět pole vyrovnané (report zde).

A právě v kategorii elitních žen bylo jasné, že hledat favoritku na vítězství musíme nejen mezi českými závodnicemi Terezou Tvarůžkovou (Express CZ Tufo Team Kolín), Jitkou Čábelickou (Gapp System Kolofix), Adélou Holubovou (kola-bbm.cz) či Janou Czeczinkarovou (Liv Elmtrade), ale že se musí počítat i s Britkou Islou Short (Hunt Bike), 53. ženou žebříčku UCI. A tahle drobná závodnice potvrdila svou vysokou výkonnost zcela přesvědčivě.

Po zaváděcím okruhu projela na čele trojice Tvarůžková/Čábelická/Short s drobným náskokem. Po druhém okruhu byla na čele s Britkou už pouze Tereza Tvarůžková, tu ale v nájezdu na nejtěžší a nejdelší kopec potkal defekt a propadla se až na pátou pozici. Britka mezitím navyšovala svůj náskok a závod suverénně opanovala.

Vítězná radost sympatické Brtitky

“Líbil se mi dnešní závod, mám ráda takto těžké kopce, sedělo mi to skvěle. Cítila jsem se dnes i výkonnostně skvěle a když jsem se ocitla na čele sama, jela jsem si svoje tempo, rozhodně jsem ale nezvolnila, v takto náročných kopcích to ani není možné,” sdělila v cíli vítězka. 

Druhé místo nakonec vybojovala vítězka včerejšího short tracku Jitka Čábelická: “Jsem spokojená, nejelo se mi úplně dobře, musela jsem si jet svoje tempo, s Islou to nešlo, ta byla dnes jednoznačně lepší. Dnes skvěle jela Terka Tvarůžková, kterou potkal defekt, pak mě sice stahovala, ale naštěstí se mi druhé místo podařilo udržet,” uvedla Jitka.

Jitka Čábelická si dojela pro stříbrnou příčku

Tereza Tvarůžková nakonec dokázala vybojovat třetí místo: “S dneškem spokojená nejsem, ale výkon byl dobrej. Potkal mě v druhém kole  defekt, měla jsem pád, musela jsem měnit i tretru, takže dneska špatný, včera jsem při short tracku taky spadla, tak jsem si snad už smůlu vybrala. Ale za stíhací jízdu jsem spokojená, kromě toho druhého kola jsem měla v každém okruhu nerychlejší čas. Takže forma tam je, tak to snad půjde příští víkend na mistrovství Evropy a pak na mistrovství světa,” líčila v cíli zklamaná Tereza.

V celkovém pořadí Českého poháru zvítězila Jana Czeczinkarová, druhá byla Adéla Holubová, třetí Jitka Čábelická.e

Zcela suverénní vítězka kategorie juniorek Simona Spěšná

Největší favoritkou byla v kategorii juniorek Simona Spěšná (jb Brunex Factory) a tuto roli i potvrdila. Ve druhém okruhu si na svou největší českou soupeřku Elišku Hanákovou (Rexonix) vytvořila malý náskok, který navyšovala až do cíle a nakonec zvítězila o necelé čtyři minuty!

“Dnes jsem mile překvapená. Nejelo si mi nejlíp, soustředila jsem se, abych jela hodně kadenčně a vzpřímeně, aby mě nebolela záda. Taky jsem dostala od taťky za úkol jet úplně co nejvíc naplno, aby mi to zapadalo do tréninkového plánu. I když se mi nejelo nejlíp, dala jsem do toho vše a vyšlo to,” sdělila nám Simona, která se nyní nachází ve finální fázi přípravy na světový šampionát, který se za 14 dní uskuteční ve francouzském Les Gets.

Na druhém místě dojela v kategorii juniorek Eliška Hanáková, třetí byla Nela Viktorová (Rouvy Specialized).

 

 

Výsledky ženy Elite:

1. Isla Shorts GBR,Hunt Bike Wheels                    
2.Jitka Čábelická, Gapp Systém Kolfix                    
3. Tereza Tvarlžková, Expres CZ Tufo Kolín           
4. Adéla Holubvá, kola-bbm.cz                                
5. Jana Czeczinkarová, LIV Elmtrade  
       

 

Juniorky           

1:22:39.7
1:23:52.2
1:24:07.0
1:25:27.2
1:26:55.7

1.Simona Spěšná, jb Brunex Superior Factory      
2.Eliška Hanáková, Brilon Racing Team                  
3.Nela Viktorová, ROUVY Specialized                

1:10:02.7
1:13:42.5
1:15:14.7

Kompletní výsledky  ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková