Titul světových šampionů ve štafetách slaví Švýcaři, český tým dojel na 9. místě

První sada medailí na světovém šampionátu horských kol v Les Gets rozdaná, favorizovaní Francouzi vinou technického problému až pátí

Program letošního světového šampionátu začal atraktivním závodem štafet. Týmy byly složeny ze tří mužů a tří žen, z každé kategorie po jednom jezdci – juniora juniorka, zástupce kategorie U23 a Elite. To, v jakém pořadí se do závodu seřadí je vždy i součásti týmové strategie. I to dělá vlastní závod dramatický.

Mezi největší favority patřila štafeta Francie, která triumfovala v předchozích dvou letech – v roce 2021 ve Val di Sole a v roce 2020 v Leogangu a také tým Švýcarska. Za posledních 8 let si duhové dresy oblékly totiž pouze tyto dva státy.

Půl hodiny po poledni vyrazilo vstříc bojům o první sadu medailí celkem 18 národních týmů. Česká republika jela ve složení: Jan Zatloukal, Ondřej Novotný, Adéla Holubová, Simona Spěšná, Tereza Tvarůžková a Ondřej Cink.

Po prvním úseku přijela na vedoucí pozici italská šestice zásluhou Lucy Braidota, hned ve druhém úseku byli ovšem Italové vystřídání Francouzi, kteří čelo opanovali až do páté předávky.

Tento úsek jela mladičká Tatiana Tourniet, která v jednom technickém sjezdu spadla tak nešťastně, že zničila sedlo a zbytek okruhu musela absolvovat jízdou ve stoje. To ji logicky sebralo spoustu sil a hlavně výrazně zpomalilo. Francouzská štafeta se tak výrazně propadla a sen o zisku dalšího titulu se rozplynul.

Na čelo se mezitím propracovala švýcarská štafeta, za kterou nefinišoval nikdo jiný než Nino Schurter. V cíli měl za zády sice docela blízkou závodníky skvěle jedoucí skvadry Azury, ale jak se později ukázalo, švýcarská legenda jela finiš na poloprázdném kole.

Italský tým se radoval ze stříbra, bronz si zaslouženě odváží tým USA.

Češi devátí

Češi se s tratí popasovali velmi slušně a patří jim 9. místo, když na vítěze ztratily lehce přes 3 a čtvrt minuty.

A jaké jsou ohlasy všech šesti závodníků, kteří si zároveň otestovaly okruh v ostrém tempu i pro nadcházející individuální závod?

Jan Zatloukal (U23)
“Start se mi povedl, ale pak jsem se procedil. Bylo to extrémně rychlý, takže jsem rád, že jsem předával aspoň na 8. místě a že jsem moc neztratil časově. Mezera na první nebyla tak moc velká, ale i malý náskok tu skoro nešel sjet. Seděly mi tu sjezdy, snad si to sedne i do kopce a uvidíme, jak to půjde při cross country.“

Ondřej Novotný (junior)
“Snažil jsem se dojet, co to šlo, v prvním kopci jsem dokonce dva lidi předjel, pak jsem ale vlastní vinou spadl ve sjezdu a už to nebylo dobré. Trať je dost těžká, rychlá, práší se, je to tvrdý, ale snad mi to bude sedět, na zítřek se těším.”

Adéla Holubová

Adéla Holubová (U23)

“Myslím si, že jedno kolo bohatě stačilo. Jsem zvědavá na neděli, kdy jich pojedeme pět. Jelo se mi ale dobře, pár holek jsem předjela. Dělalo se dost chyb v technice, bylo to hodně pod tlakem, i já jsem pár chyb udělala. Jak jsem ale říkala, cítila jsem se dobře a snad to půjde i v neděli.”

Simona Spěšná (juniorka)

“Myslela jsem si, že se mi pojede dobře, to se mi ale nejelo. Snažila jsem se přežít. Mrzí mě, že jsem nezlepšila pozici českého týmu, nejsem s dneškem spokojená, snad to bude lepší zítra.”

Simona Spěšná

Tereza Tvarůžková (ženy Elite)

„Mám smíšené pocity, byl to takový průměrný výkon, ale nechala jsem tam vše. Trať je dost náročná a v prvním kopci mi to moc nechutnalo, pak už to docela šlo. Věřím, že v neděli, až se pojede delší závod, že moje pocity budou lepší. Ze štafet mám vždycky větší nervy než z mého vlastního závodu, je to za tým a tady ještě k tomu za národní.“

 

Ondřej Cink (muži Elite)

“Včera jsem přiletěl, nejsem ještě úplně aklimatizovanej, ale nechal jsem tam všechno. Snažil jsem se to napálit co nejvíc, ale chybělo mi to pak v pasážích do tahu.“

 

Výsledky

1. Švýcarsko 1:17:14 hod.
2. Itálie +0:06
3. USA +0:14
4. Dánsko +1:19
5. Francie +1:35
6. Nizozemsko +2:13
7. Kanada +2:28
8. Velká Británie +2:45
9. ČESKÁ REPUBLIKA +3:17
10. Německo +3:45

Kompletní výsledky ZDE

Zdroj, foto: mtbs.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková