5 TOP důvodů, proč na podzim nepřestat jezdit na kole aneb Každý si najde to svoje!

Zažij nové, pokoř výzvu, zlepši se na blátě, staň se královnou Instagramu….

Na severní polokouli, tedy i u nás, se touhle dobou barví listí a opouští stromy. Možná jste až doteď byli letní jezdci, kteří s prvními podzimními plískanicemi strčili kolo do garáže nebo do sklepa a odkud ho vytáhli až příští rok na jaře. Je na čase to změnit. Tady je 5 důvodů, které vás přesvědčí, proč v ježdění pokračovat.

1) Kouzlo podzimních barev vás dostane

Když se listí zbarví ze zelené do oranžova, ruda nebo do zlatova, známé stezky se mohou najednou objevit v úplně novém světle. A když do toho zasvítí sluneční paprsky, ta krása vám sama vykouzlí úsměv ve tváři.

Cyklistika v tomto období je lékem proti podzimní depresi. Nechceme strašit, ale jedna věc je jasná – ubývá denního světla, tenčí se zásoby vitamínu D, který zodpovídá za vaši imunitu i zjednodušeně řečeno i za vaše psychické rozpoložení. Vitamín D si tělo tvoří samo syntézou dopadajících slunečních paprsků na kůži. Takže při podzimní vyjížďce strávíte v sedle kola zcela přirozeně víc času na denním světle, vyplaví se vám do krve endorfiny i další „hormony štěstí“ a ty způsobí, že se budete lépe cítit.

 

2) Příjemně se vylidnilo

Někdy a někde je cyklistů až moc. Copak v lese, tam znáš možná tajné cesty. Ale co třeba cyklostezka kolem řeky, co nabízí nejen příjemný profil, ale i krásné rozhledy, které v létě není šance vychutnat?  Podzim ale přináší skvělé zprávy! Na honiče kilometrů je už zima a tak se přesouvají pod střechu na rotopedy, děti jsou ve škole nebo u počítače, fitness týpci na kolečkových bruslích odešli do posiloven. Stezka je teď tvoje. Tak toho využij!

3) Bláto – zdroj zábavy i učení

Nesmí ho být až po uši, to je jasné. Ale trénovat si techniku beze strachu, že dopadnete na trávu, která bez jediné kapky vláhy připomíná spíš beton, to vás bude bavit.  Navíc – jízda v kluzkém terénu je zároveň tak trochu i výzva, jak to smýkání a klouzání ustojíte. Klidně si pusťte před vyjížďkou motivační video, třeba „koncert“ na blátě v podání technicky nejlepší ženy světového moutainbikingu Jolandy Neff. Váš terén bude lehčí, ale pohyb jejího těla a práce s kolem je inspirace pro každého.


4) Zažij nové – zažij noční jízdu

To, že se dny zkracují, nemusí znamenat konec vyjížděk. Jezdit v noci je totiž úplně jiný zážitek, i ten nejjednodušší kopeček nebo pasáž zatáček najednou vypadají jinak. Světlo umocňuje pocit, že terénem svištíte rychleji. Stokrát projetá místa budu ve světle vašeho reflektoru doslova magická. A když se k tomu přidá jasná noc s úplňkem, dáváme ruku do ohně, že se vrátíte s nezapomenutelným zážitkem.  Stačí se vybavit dobrým světlem (článek s tipy najdete zde) a můžete vyrazit.

 

5) Ohrom přátelé na Instagramu

Pokud pravidelně zásobuješ svůj profil na Instagramu nebo jiných sociálních sítích příspěvky z ježdění, tak na podzim máš 100% záruku, že tvoje fotky budou mít ještě větší ohlas než kdykoliv předtím. Podzim hýří barvami, takže je o skvělé snímky postaráno. I kdyby pršelo, má to své kouzlo, pochmurná krajina v mlžném oparu nechá vyniknout tvému outfitu. Navíc sklidíš obdiv, že nejsi z cukru.  

 

 

Podzimní bonus: do obchodů začínají pomalu ale jistě pronikat první produkty pro nadcházející sezonu, což znamená jediné – pořádné slevy na staré kousky

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková