Dokázala to! Čtvrtý titul světové šampionky v kapse. Za necelých 7 týdnů

Francouzka Pauline Ferrand Prévot naplnila očekávání fanoušků a na premiérovém gravel mistrovství světa si dojela pro titul světové šampionky

Tři týdny po zisku titulu mistryně světa v maratonu si Pauline Ferrand Prévot (FRA) dojela na premiéře mistrovství světa v gravelu pro další. Letos už čtvrtý. V závodě na 140 km v italském Venetu kontrolovala závod ve stále se menšící skupince závodnic, titul vybojovala v závěrečném spurtu s další bikerkou Sinou Frei ze Švýcarska. Bronz si vyjela rovněž bikerka, domácí Chiara Teocchi.

Pauline Ferrand-Prévot (FRA) se v sobotu stala vítězkou prvního UCI Gravel mistrovství světa a získala tak svůj čtvrtý titul mistryně světa v letošní sezóně. Závod dlouhý 140km s převýšením 1650 m zvládla dokonale i po taktické stránce. Na cílovou pásku v italském Venetu tak přijela malá skupinka, ve finiši Pauline přespurtovala Sinu Frei (SUI) poté, co v závěrečných 500 metrech tempu nestačila domácí Chiara Teocchi. Itálie tak slavila bronz, pro německou závodnici Jade Treffeisen zbylo čtvrté místo.

„Myslím, že jsem odjela perfektní závod,” řekla již desetinásobná světová šampionka. „Ze začátku to bylo docela rychlé a technické, takže jsem se snažila zůstat vepředu a udávat tempo. Italky jely ale taky ostře, věděla jsem, že musím snažit šetřit síly a tak jíst a pít. Když zaútočila Chiara, dokázala jsem holky motivovat, aby odjely stíhací jízdu se mnou,“ popisovala moment, kdy měla domácí cyklistka najetý náskok. 

Podobná spolupráce proběhla ještě jednou, to, když tuto odjetou pětičlennou skupinu stíhal čtrnáctihlavý balík a 25km před cílem dokázal sjet náskok na 38 sekund.

„Věděla jsem, že pokud to bude sprint s malou skupinou, jsem schopna vyhrát. Takže to pro mě byla perfektní taktika a nemůžu uvěřit, že to takhle dokonale vyšlo,“ těšila se z dalšího duhového dresu.

Třicetiletá Francouzka si tak připsala unikátní sérii, kdy v jedné sezóně v rozpětí 7 týdnů vyhrála mistrovství světa v short tracku, cross country a maratonu horských kol. Teď přidala historicky první titul z gravelu. 

Je škoda, že se závodu nezúčastnil nikdo z první ligy světových silničářek. Mohl být ještě zajímavější.

Historie se však neptá, a tak bude Pauline navždy zapsaná jako první mistryně světa v gravelu.  V r. 2015 získala v jednom roce tituly v cyklokrosu, silničním závodě i XC MTB, nyní si připsala mistrovský titul ve čtvrté cyklistické disciplíně. Tohle už bude v budoucnu těžko někdo překonávat.

Foto:Massimo Fulgenzi/SprintCyclingAgency, Michal Červený)

Výsledky ženy Elite

  1. Pauline Férrand-Prévot (FRA) 4:09:07 hod.
  2. Sina Frei (SUI) +0:00
  3. Chiara Teocchi (ITA) +0:11
  4. Jade Treffeisen (GER) +0:11
  5. Barbara Guarischi (ITA) +0:27
  6. Tiffany Cromwell (AUS) +0:40
  7. Ilaria Sanguineti (ITA) +1:02
  8. Letizia Borghesi (ITA) +3:08
  9. Rasa Leleivyte (LIT) +3:11
  10. Riejanne Markus (NED) +3:14

Kompletní výsledky zde

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková